Reisverhaaltjes.nl

10 X MAROKKO

bergen en palmbomen vlakbij marrakech in marokko

Precies een jaar geleden maakten wij een prachtige rondreis door Marokko, langs de vier Koningsteden: Marrakech, Rabat, Fez en Meknes. Wat vonden wij Marokko verrassend mooi!

Ik heb een top 10 samengesteld van de mooiste plekjes, die wij toen hebben bezocht. Komen ze:

1. HASSAN II MOSKEE

HASSAN II MOSKEE IN CASABLANCA MAROKKO

Op 240 km. vanaf Marrakech vind je de grote stad Casablanca (3,5 miljoen inwoners). Hier bevindt zich de grootste moskee in Marokko (nr. 7 ter wereld). De moskee staat aan de kust van de Atlantische oceaan. 6000 Traditionele Marokkaanse ambachtslieden hebben 6 jaar gewerkt aan de mozaïeken, de marmeren vloeren, zuilen, houtsnijwerken en de geschilderde plafonds! Wat een schitterende moskee is dit!

Het is de enige moskee in dit land die opengesteld is voor niet-moslims. Binnen is  plek voor 25.000 bezoekers en buiten voor 85.000! De minaret is 210 meter hoog, een prachtig bouwwerk!

2. RABAT

omringende muur kasbah des oudaias

Rabat is de hoofdstad van Marokko, maar het is niet de grootste stad (1,6 miljoen inwoners) Kasbah des Oudaias, is het oudste gedeelte van de stad. De omringende muur dateert uit de 12e eeuw. Wanneer je binnen de poorten loopt waan je je in Griekenland, want je ziet er adembenemende mooie blauw/witte huisjes met prachtige bewerkte deuren!

blauw/witte huisjes

mooie blauwe versierde deuren

3. MEKNES

toegangspoort meknes

Deze stad heeft een Middeleeuwse uitstraling en er is hier veel te zien. Meknes wordt omringd door een 45 km lange vestigingsmuur met fraaie poorten. Bezoek ook de graanschuren en paardenstallen die in de 16e eeuw zijn gebouwd. In deze schuren kon er voor de hele stad voor 20 jaar lang graan opgeslagen worden!

graanschuren in meknes

In de medina van Meknes vind je het echte authentieke Marokko. Het is er een wirwar van steegjes. Hier kun je heerlijk slenteren en je komt ogen te kort! Geurige kruiden, etenswaren en geuren waar je maag van keert…

MEDINA IN MEKNES

diverse soorten olijven

4. VOLUBILIS

triomfbogen

30 Km. vanaf Meknes vind je de Romeinse nederzetting Volubilis. Het zijn de mooiste ruïnes van heel Marokko!

foto van mij onder de poort

5. FEZ

foto van stad fez

Persoonlijk vind ik Fez de mooiste Koningstad! Er wonen twee miljoen mensen en het is één van de grootste Middeleeuwse steden ter wereld. Het mooie hier is, dat er in de loop der eeuwen nauwelijks iets is veranderd!

De stad is opgedeeld in drie gedeeltes:

Een gedeelte uit de 9e eeuw, waar 250.000 mensen wonen

Een gedeelte uit de 13e eeuw. Hier bevinden zich veel moskeeën, de Koranscholen, fonteinen en de soeks

En het moderne Fez, hier de moderne winkels

Het oudste gedeelte is werkelijk schitterend. Nauwe steegjes en het wemelt hier van de ambachtslieden. Ik raad je aan om hier een gids te nemen, want je verdwaalt hier geheid!

smal steegje

Heel bekend zijn hier de leerlooierijen!

leerlooierij

6. OUZOUD WATERVALLEN

berberaap met op de achtergrond de ouzoud watervallen

200 Km. vanaf Marrakech, midden in het Hoge Atlasgebergte liggen deze prachtige watervallen. De mooiste in Marokko en de hoogste van Noord-Afrika! Het water stort ruim 100 meter naar beneden. Via een slingerend pad kun je naar beneden lopen (400 treden) Prachtige watervallen, in een schitterende omgeving! Overal zie je hier de brutale berberaapjes lopen!

enkele meters vanaf de watervallen

7. FANTASIA CHEZ ALI

ruiters schieten

In Marrakech kun je een traditionele show met paarden bijwonen. Dit is een heel spektakel. Deze avond-show kun je bij je hotel boeken. Het is inclusief Marokkaans eten, dans&muziek! Het lijkt alsof je in het sprookje van 1001 nacht bent beland!

couscous

8. TUIN VAN YVES SAINT LAURENT

CACTUSSEN

Iedereen heeft denk ik wel van deze wereldberoemde mode ontwerper gehoord. Hij was gek op Marokko, had er een huis en was eigenaar van deze prachtige Majorelle tuin (in Marrakech) De tuin herbergt planten van alle continenten. Je ziet er voornamelijk metershoge cactussen! Werkelijk schitterend!!

cactussen

De as van Yves Saint Laurent is hier uitgestrooid en er is een herdenkingssteen!

9. MARRAKECH

djemaa el fna plein

Deze stad is de meest bekende en ook meteen de meest toeristische stad van Marokko. Veel mensen boeken een stedenreisje naar Marrakech voor een paar dagen en dan is het beroemde Djemaa El Fna plein ‘the place to be’ in deze grote stad! Hier valt veel te zien en beleven. Dwaal heerlijk door de soeks, langs de vele restaurantjes en souvenirshops!

Leuk is om het bekende plein ’s avonds te bezoeken. Dan verschijnen de verhalenvertellers, acrobaten, waarzeggers, de medicijnmannen en overal klinkt muziek. Je wordt bij iedereen uitgenodigd om te eten want eetstalletjeszijn er meer dan genoeg!  Minder leuk vind ik de aapjes die met toeristen moeten poseren voor op de foto en de slangenbezweerders…

slangenbezweerders op het djemaa el fna plein marrakesh

10. DE PRACHTIGE NATUUR IN MAROKKO

vlakte met palmboom achtergrond bergen

Slechts 3½ uur vliegen en je bent in een compleet andere wereld! En een mooie wereld, want de natuur is verrassend mooi in Marokko! In het noorden bevindt zich het Rifgebergte, in het midden het Atlasgebergte, met bergtoppen tot 3000 meter en in het zuiden van het Atlasgebergte begint de Sahara woestijn!

atlasgebergte

Wij waren er dus precies een jaar geleden en dan is de temperatuur van rond de 20 graden zeer aangenaam! s’ Nachts is het wel koud, soms zelfs net een graadje vorst!

Hoewel het land in deze tijd van het jaar wat kaal is, zijn de kleuren prachtig!

bergen rood/bruine

vlakte met 1 boom

Het voorjaar schijnt erg mooi te zijn in Marokko, want dan staat alles in bloei!

Graag zou ik nog een keer terug naar Marokko willen en dan naar het zuiden, naar de Sahara woestijn!

Ik vond Marokko helemaal geweldig en de bevolking is erg vriendelijk!

Ben jij al eens in Marokko geweest of zou je er eens naartoe willen gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.