Reisverhaaltjes.nl

10 X NOORD-ETHIOPIE

galada bavianen

Precies een jaar geleden zaten wij in Ethiopië. Het was zeker een van mijn mooiste reizen ooit! Ik denk er nog regelmatig aan terug…

Wij vinden Afrika het mooiste continent, ik schreef het al vaker. Inmiddels ben ik in 12 Afrikaanse landen geweest: Marokko, Tunesië, Egypte, Ethiopië, Tanzania (Zanzibar), Mauritius, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Kameroen, Gambia en Senegal. Stuk voor stuk prachtige landen, allemaal heel verschillend. Maar Ethiopië en Zuid-Afrika vond ik het mooist. In deze laatste twee en in Egypte maakte ik rondreizen met Djoser. In Marokko maakten we een rondreis met Kras, ook prima verzorgd, maar met Djoser is het net allemaal wat primitiever en avontuurlijker. In de overige landen maakten we zèlf tripjes. Kameroen was trouwens ook erg mooi en bijzonder!

Helaas zijn rondreizen door de Afrikaanse landen behoorlijk duur. Je betaalt zo 6 tot 8000 euro met z’n tweeën. Dus dat doe je niet een paar keer per jaar of zelfs ieder jaar… ( jammer genoeg )

Ik zou nog ontzettend graag naar Uganda willen. Uiteraard om de gorillas en de chimpansees van dichtbij te bekijken. Maar ook die reis kost 8000 euro (slik) Goedkoper is Namibië, dat land staat ook hoog op mijn bucketlist!

Ik heb natuurlijk niks te klagen, want ik ben al erg blij en dankbaar dat ik al zoveel heb gezien!

Vandaag even terug naar een jaar geleden. We maakten een prachtige reis door Ethiopië van 23 dagen. We sliepen in 10 verschillende hotels. Het was een druk en vol programma en vaak moesten we al om 5 uur opstaan!

Het land is groot, 31 keer groter dan Nederland! De natuur is er schitterend, erg groen, hoewel het in sommige gebieden ook erg droog is! De bevolking is straatarm, maar bijzonder vriendelijk! Toeristen zie je er nog nauwelijks en al helemaal niet in het zuiden!

Onze reis was verdeeld in twee gedeelten. We maakten een rondreis per bus en twee binnenlandse vluchten door het noorden van 10 dagen en nog eens 10 dagen per jeep door het zuiden!

Vandaag geef ik je de 10 hoogtepunten van onze reis door het noorden van Ethiopië

1. De reis begint meestal in de hoofdstad Addis Abeba. Het is een stad vol contrasten. Je ziet er moderne winkelcentra maar ook veel krottenwijken! Wanneer je in Addis Abeba bent, mag een bezoek naar het Nationale museum niet ontbreken. Hier kun je een van de oudste skeletten ter wereld bekijken: ‘Lucy’ 3,5 miljoen jaar oud! Je hebt er vast en zeker wel van gehoord! Het museum vertelt veel over de geschiedenis van Ethiopië en de mensheid.

het skelet van lucy

2. Per vliegtuig vlogen we richting het noorden naar een van de Heiligste steden van Ethiopië, naar Lalibela. Hier kun je de wereldberoemde uitgehouwen rotskerken bekijken. (11 kerken) Het toegangskaartje is zeker niet goedkoop, bijna 50 euro pp, maar dit moet je gewoon gezien hebben.

rotskerk in lalibela van bovenaf gezien

3. Het mooiste is om Ethiopië in de maand januari te bezoeken, want dan wordt het Timkatfestival gevierd. (18 en 19 januari). Tijdens dit grote feest wordt de doop van Jezus Christus door Johannes de Doper herdacht en gevierd. Twee dagen lang vinden processies plaats, waarbij een replica van de Ark des Verbonds wordt meegedragen. Dit feest kun je ook in Axum bijwonen! Wij mengden ons tussen de duizenden feestende Ethiopiërs op straat. Een geweldige ervaring!

TIMKATFESTIVAL DUIZENDEN MENSEN OP STRAAT

We bezochten ook de nachtmis

biddende mensen voor de Ark des Verbonds

Helemaal erg bijzonder om mee te maken!

4. Per vliegtuig vlogen we helemaal naar het noorden, naar Axum. Hier bezochten we ook het Timkatfestival

de Ark wordt gedragen

In Axum zijn veel bezienswaardigheden, bijvoorbeeld deze obelisken van 2000 jaar oud. Ze zijn uit één stuk gebouwd!

obelisk die door de italianen was gestolen

De hoogste is 24 meter!

5. In het noordwesten van Ethiopië vind je het prachtige Simiengebergte. De hoogste  top hier is 4550 meter! Bij het hoogste hotel van Afrika op 3260 meter hoogte begonnen we aan een wandeltocht van enkele uren. Een schitterende omgeving. (zie ook de kopfoto van dit verhaal)

simiengebergte

We kwamen geen enkele andere toeristen tegen, maar wel veel van deze schitterende apen. Het is de Gelada baviaan. Deze apen komen alleen in Ethiopië voor. Ze zijn niet agressief en je kunt ze tot op een meter benaderen!

GELADA APEN

6. Ten zuiden van het Simiengebergte ligt het stadje Gondar. Deze stad telt 300.000 inwoners en is beroemd om de vele middeleeuwse kastelen!

kastelen complex in gondar

Maar er is nog veel meer te zien. Bezoek bijvoorbeeld de oude Debre Bihran Selassi kerk. De muren binnenin hebben prachtige schilderingen uit de bijbel!

engelenplafond

7. Het stadje Bahir Dar ligt aan het Tana meer. Ga per boot naar de diverse eilandjes.

eilandje met papyrus bootje

Deze eilandjes worden bewoond door monniken. Op sommige eilandjes staan kloosters/kerkjes. Bezoek dan oa.  de Ura Kidane Mihret kerk. Je weet niet wat je ziet binnenin het kerkje, zo mooi zijn de muurschilderingen!

muurwschildering ura kidane mihret kerk

8. Vanuit Bahir Dar kun je een tochtje maken naar de watervallen van de Blauwe Nijl. De breedte van deze watervallen zijn in het regenseizoen wel 400 meter breed. De watervallen bestaan uit vier stromen van 37 tot 45 meter hoog! Het is er heerlijk rustig en je kunt een prachtige wandeling om de watervallen heen maken, of naar beneden lopen om de waterdruppels in je gezicht te voelen

watervakllen van de blauwe nijl

9. Ten zuiden van Debre Markos kun je prachtige wandelingen maken in de Kloof van de Blauwe Nijl. Deze kloof is 400 km lang en bereikt dieptes van 1500 meter!

uitzicht kloof van de blauwe nijl

10. Geen bezienswaardigheid te noemen, maar iets wat je zeker moet gaan proeven: de injera! Deze injera is het hoofdvoedsel in Ethiopië en de bevolking eet dit dagelijks. Het is een sponzig groot plat brood, een soort pannenkoek, maar het smaakt erg zuur. Men eet de injera met stoofgerechtjes en curry’s. Dit wordt op het brood geschept… Ik vond het absoluut niet lekker, maar ik ben dan ook een klier met vreemd eten. Je moet het zeker proeven als je in Ethiopië bent!

Dit waren mijn 10 Highlights in Noord-Ethiopië! De volgende keer onze hoogtepunten van Zuid-Ethiopië.

Je kunt alle verhalen die ik over Ethiopië heb geschreven nog eens terug lezen in ‘LANDEN‘. Gebruik dan deze link of ga naar het Hoofdmenu

Ben jij ook in Ethiopië geweest? Wat vond je ervan? Of zou je wel eens naar Ethiopië willen?

2 gedachtes aan “10 X NOORD-ETHIOPIE

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Wij houden erg van Afrika, het landschap, de mensen de dieren.. Ethiopië vonden we prachtig! Nog nooit in Afrika geweest? Dat moet je dan zeker een keer gaan doen??zou ik zeggen. Het is in de meeste landen nog zo primitief. Men woont in hutjes , bezit niks en toch zijn de mensen vrolijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.