Reisverhaaltjes.nl

11 JAAR NA DE TSUNAMI

HUISJE BESCHADIGD DOOR DE TSUNAMI 2015

11 Jaar na de tsunami, zie je in Sri Lanka nog steeds de gevolgen van deze vreselijke natuurramp ! Ik heb me verbaasd, dat de mensen er zó dicht aan zee wonen, bijna op het strand..

De meeste bewoners langs de kust van Sri Lanka waren vissers. Door de tsunami in 2004 kwamen bijna 40.000 mensen in dit land om. De overlevenden raakten alles kwijt en meer dan de helft van de bevolking raakte werkloos ! Wat een tragedie…

In Nederland kwam snel een Giro 555 actie op gang voor alle getroffen gebieden in Azië, dit leverde 150 miljoen euro op ! Totaal werd er in de hele wereld 14 miljard geschonken ! Enorm veel geld !

Maar ten tijde van de tsunami was er ook nog eens burgeroorlog in Sri Lanka. De vele landmijnen werden door de tsunami weggespoeld en kwamen op gevaarlijke plekken terecht, hierdoor kwamen er ook nog eens slachtoffers bij. Hoewel er snel hulp van alle kanten kwam, werd door de oorlog de wederopbouw bemoeilijkt. Wat was opgebouwd na de tsunami werd weer beschadigd door oorlogsgeweld…

Sri Lanka heeft paradijselijke stranden en veel vissers verkochten hun land aan buitenlandse investeerders, of hun land werd gewoonweg ingepikt en er werden hotels voor toeristen gebouwd. De lokale mensen kregen ook een verbod om dichtbij de zee te gaan wonen. Zo moeten sommige vissers  nu kilometers lopen naar hun bootje….

Nog een probleem was dat de vissers aan de kust arme mensen waren, die ineens allemaal nieuwe huizen kregen en nieuwe bootjes. Dit leidde tot spanningen met rijkere landeigenaren in het binnenland.

De visserijsector werd het hardst geraakt. Dit is op dit moment nog steeds niet hersteld. De vissers staan onder druk van overbevissing, lage inkomsten en de concurrentiestrijd met het toerisme.

De kustlijn is nu opgebouwd met nieuwe aardbevingsbestendige hotels en huizen.  Er werden praktische lessen op scholen gegeven over rampenplannen en er is een internationaal tsunami alarm opgezet !

Gelukkig heerst er sinds enige jaren nu vrede in Sri Lanka en het toerisme komt nu eindelijk wat op gang !

Helaas leven nu nog steeds ruim 30% van de mensen onder de armoedegrens !

Hoewel er nu prachtige hotels aan de kusten staan, zie je nog steeds de gevolgen van de tsunami van 11 jaar geleden….

Allereerst zie je langs de kusten op slechts enkele meters vanaf de zee overal de graven…

graven langs de kust in sri lanka

graven

Ontwortelde bomen…

ontwortelde bomen

De kapotte huisjes…kapotte huisjes

beschadigde huisjes

Vaak nog gewoon bewoond !

beschadigde huisjes vaak nog bewoond

Tijdens een vakantie naar het prachtige Sri Lanka met haar ontzettende aardige bevolking, zal je nog steeds geconfronteerd worden met de gevolgen van deze vreselijke natuurramp op 26 december 2004 !

tekst yet we cant't believe what had happened

Lees ook mijn verhaal TSUNAMI FOTO MUSEUM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.