Reisverhaaltjes.nl

14 X ZUID ETHIOPIE

kinderen met jonge geitjes

Precies een jaar geleden zaten wij in Ethiopië. Het was een van mijn mooiste reizen ooit!

Een paar weken geleden gaf ik je de 10 hoogtepunten van Noord-Ethiopië, vandaag de 14 highlights van onze reis door het zuiden van het land!

We verruilden onze Djoser bus voor 5 jeeps

Het zuiden van Ethiopië is heel anders dan het noorden. De natuur is anders en de wegen zijn (veel) slechter. Soms leek het alsof we in een ander Afrikaans land waren. In het zuiden leven nog vele oeroude stammen, meestal erg geïsoleerd. Wij bezochten er een aantal!

Ik raad je aan om deze stammen met een gids te bezoeken. Wij zijn bij onze bezoeken aan de stammen nooit toeristen tegengekomen, ook niet onderweg. Op één stelletje na…Een backpack stelletje die ergens in de middle of nowhere tegen waren gehouden door mannen met geweren. Ze mochten niet verder! Wij hebben hun terug naar hun hotel gebracht! De militairen kwamen wij ook tegen, maar omdat wij 5 Ethiopische chauffeurs bij ons hadden en onze Nederlandse reisbegeleider mochten wij uiteraard overal doorrijden!

Bovendien kun je met de stammen niet communiceren en om in zo’n dorp te komen moet je ook  het dorpshoofd betalen. Dan is het wel handig wanneer je een gids bij je hebt die voor je onderhandelt. Want daar moet je werkelijk over onderhandelen! De prijzen zullen ook altijd anders zijn.. Het is maar net hoe het hun uitkomt volgens mij!

Je moet je ook goed aan de regels houden. De mensen kunnen niet rekenen, maar weten precies hoeveel Birr ze moeten hebben. Ze horen het aan het geklik van je camera! Je maakt een foto en betaalt meteen, zo werkt het! Haal van te voren nieuwe bankbiljetten van 5 Birrs bij een bank in de stad, want oude of beschadigde biljetten willen ze vreemd genoeg niet hebben! Bezoek de stammen ook in de ochtend. De mannen kopen op weekmarkten alcohol en vaak zijn ze in de middag dronken! Dit geldt voor de Mursi, de Dassanech en de Karo stam! Bij de overige stammen hoef je niet te betalen voor het fotograferen! Om sommige stammen te bereiken moet je soms uren rijden door de bergen en je komt werkelijk niemand tegen! Althans dit zijn mijn ervaringen! Je komt overigens nauwelijks toeristen tegen in Ethiopië!

Dit zijn onze 14 hoogtepunten:

1. Arba Minch, hier hadden we een schitterend hotel met uitzicht op de jungle en in de verte het Chamo meer

practig uitzicht op jungle en meer

Op ongeveer 40 km rijden vanaf Arba Minch wonen de Dorze, hoog in de bergen. Deze stam staat bekend om hun weverskunsten en om hun hoge hutten.

dorze hut

Erg leuk om een bezoek te brengen naar deze stam en te zien hoe men hier leeft.Lees ook mijn verhaal NAAR DE DORZE STAM

traditionele dans

2. Het Chamo meer bij Arba Minch. Wij maakten hier een boottocht. Het meer wemelt van de grote nijlkrokodillen en er zijn nijlpaarden! Daar kwamen we voor. Gelukkig zagen we deze, soms zo dichtbij dat ik het wel een beetje eng vond!

nijlpaard

nijl krokodil chamo meer

Lees ook mijn verhaal CHAMO MEER

3. Bezoek de Hamar stam in de buurt van het plaatsje Turmi in de Omovallei. Deze stam onderscheidt zich door de fraaie kleikapsels van rode oker en de vrouwen dragen rokjes van geitenvellen. Op hun lichamen dragen ze sieraden die roodbruin zien door de mix van boter en aarde waarmee ze zichzelf insmeren. Lees ook mijn verhaal NAAR DE HAMAR STAM hierin lees je alles over het ritueel dat vooraf gaat aan de ceremonie Bull Jumping. De vrouwen laten zichzelf vrijwillig tot bloedens toe met stokken slaan!!

bloedende rug van de stokslagen

kleikapsel

4. Bezoek een  Hamar dorpje en ga naar de Hamar weekmarkt in Turmi. Hamar mensen komen (lopend) van heinde en ver naar deze markt. Hier kun je leuke spulletjes kopen. Lees ook mijn verhaal NAAR DE HAMAR MARKT

SOUVENIRS VAN GEITENLEER EN KRALEN

5. Informeer of er toevallig ook een Bull jumping ceremonie in de buurt wordt gehouden! Dit is niet speciaal voor toeristen maar je kunt zo’n ceremonie wel bijwonen. Wij waren hier getuige van…

de jongen rent over de koeien

Wat dit allemaal inhoudt kun je lezen in BULL JUMPING

6. Op slechts 8 kilometer vanaf de grens met Kenya wonen de Dassanech. Deze stam woont zeer geïsoleerd en je moet een rivier oversteken om deze stam te bezoeken. Bij deze stam moet je 5 Birr per foto betalen die je van de mensen maakt! In 2015 kostte dit nog 1 Birr (5 cent). Deze stam leeft langs de Omo rivier en Lake Turkana. Vrouwen dragen een geplooide koeienhuidrok en kettingen en armbanden.

man/vrouw dassanech

De bovenste foto van de twee kinderen met de geitjes zijn ook gemaakt bij de Dassanech! Lees meer over deze bijzondere stam in NAAR DE DASSANECH STAM

7. Niet ver van de Dassanech stam wonen de Karo mensen. Het is een van de kleinste stammen van Ethiopië. Ze leven aan de oevers van de Omo rivier. Deze stam is een van de minst ontoegankelijke plekken op aarde. Ze leven van vis en ze versieren zich uitbundig door hun lichaam te laten beschilderen. Ook hier moet je 5 Birr per foto betalen.

2 beschilderde jongens

vrouw karo stam

Lees meer over deze stam in NAAR DE KARO STAM

8. In het plaatsje Jinka kun je de Ari stam bezoeken. Het is de grootste stam in Ethiopië. Deze stam loopt inmiddels al in gewone kleding. Ze leven van veeteelt en landbouw

rond hutje

Lees meer over deze stam in NAAR DE ARI STAM

9. In het Nationaal Park Mago tussen de Mago en Omo rivier wonen de gevreesde Mursi. Ze wonen ook weer zeer geïsoleerd. Het is de meest bekende maar ook de meest beruchte stam van Ethiopië. Deze stam heeft vaak conflicten met andere stammen en ze staan bekend dat ze toeristen nogal agressief benaderen. Zoals wel meer stammen lopen ze rond met Kalasjnikovs.

mursi man met geweer, hoorn op zijn hoofd en jongetje

mursi vrouw

De vrouwen dragen hier een lip-kleischotel! Zelf vond ik dit ook de meest agressieve stam. Lees meer over deze stam in NAAR DE MURSI STAM

10. Bezoek de ‘New York’ rotsformaties bij het dorpje Gesergio, vlakbij de plaats Konso

new york rotsformaties

11. Bezoek de Konso stam in het plaatsje Konso. Deze stam heeft een geheel eigen manier van leven en lijkt op geen enkele Ethiopische stam. Ze staan bekend om hun waga’s, oftewel graftotems in de vorm van houten beelden ter ere van hun overleden ouders. Hun dorpen liggen op een heuvel en worden omringt door een muur van takken. Je kunt hier ook een schooltje bezoeken!

KONSO DORP

kind bang voor op de foto

Dit meisje werd erg bang toen ze ons zag.. Lees meer hierover in  KONSO DORP

Verder zie je in Zuid-Ethiopië oa. nog de ARBORE STAM

VROUW VAN DE ARBORE STAM

en het BORANA VOLK. Tijdens onze rondreis kwamen we hen vaak tegen langs de kant van de weg

borana vrouw

de eenvoudige hutten van de borana stam

12. Bezoek de ‘Singing Wells’ oftewel de ‘Zingende bronnen’ in de buurt van Yabello. Het Borana volk brengt dagelijks, soms twee keer, hun koeien naar deze waterbronnen om de dieren te laten drinken. Dit gebied is erg droog en er is geen water voor het vee. Uit een diepe put worden al zingend emmers water in een trog gegooid

waterput

koeien drinken

Lees alles hierover in SINGING WELLS

13. Op safari in Yabello. Ethiopië staat niet erg bekend als een safariland. Er zijn wel leeuwen en olifanten en dergelijke maar ze zijn moeilijk te spotten!  In Yabello heb je meerdere nationale parken waar je op safari kunt gaan. Al zie je dan niet heel veel dieren, de natuur is er prachtig!

FOTO LANDSCHAP

Wij zagen er onder andere deze zebra’s die we aardig dichtbij konden benaderen

zebra's van dichtbij

Lees meer in SAFARI IN YABELLO

14. Bezoek de visafslag/markt bij Lake Awassa. Je loopt hier tussen de Maraboes en ziet de visvangst van de lokale mensen.

maraboes

vissers met hun bootjes

Lees meer hierover in LAKE AWASSA

Dit waren de 14 hoogtepunten van onze rondreis door het prachtige Zuid-Ethiopië. Lees ook de 10 hoogtepunten van het noorden van het land in 10 X NOORD ETHIOPIE

Zou jij deze stammen ook wel willen bezoeken? Of misschien was jij ook bij deze stammen, wat vond jij ervan?

4 gedachtes aan “14 X ZUID ETHIOPIE

 1. Reisfreaks

  Hoi Margreet,

  Ongelofelijk, dat dit nog bestaat…een compleet andere wereld.

  Heel indrukwekkend en wat een diversiteit aan stammen!
  Het wordt wel tijd dat ook de vrouwen mogen bull jumpen niet? 🙂

  Groetjes, Ilse

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ja he, die mensen hebben ook totaal geen besef van de rest v/d wereld! Ze hebben absoluut geen idee wat waarom we hun fotograferen en wat we met die foto’s doen. Ze weten alleen dat geld oplevert… Terwijl er op dagen afstand lopen pas een markt is waar ze wat kunnen kopen. Dat kunnen wij ons weer niet voorstellen! Ja de vrouwen op de koeien springen en de mannen laten zich met stokken slaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.