Reisverhaaltjes.nl

ABU SIMBEL

ABU SIMBEL

In een van mijn vorige artikelen las je mijn TOP 5 BOUWWERKEN waar ik het meest kippenvel van kreeg toen ik ze zag. Had ik een top 10 beschreven, dan zou zeker Abu Simbel daar tussen hebben gestaan!

Dit indrukwekkend Egyptisch tempelcomplex staat op de westerlijke oever van het Nassermeer, slechts 5 kilometer vanaf de grens van Soedan. Vanuit Aswan kun je een vliegtuig pakken, maar veel avontuurlijker is de rit dwars door de woestijn!

Tijdens onze groepsrondreis door Egypte in 2012 bezochten Rob en ik samen met één uit onze groep deze tempels. We werden om 2.45 uur al gewekt en niet veel later stapten we met een ontbijtpakketje onder de arm het busje in. Allereerst reden we naar een controlepost in Aswan, waar ons busje uitvoerig werd gecontroleerd. Zelfs de onderkant werd met behulp van spiegels bekeken of er geen bommen(!) geplaatst waren. Daarna was het nog even wachten op meerdere busjes met toeristen, want naar Abu Simbel rijd je in konvooi en onder politiebegeleiding.

Het was een rit van 3½ uur, dwars door de woestijn! Uiteraard was het de eerste uren nog donker, maar na een schitterende zonsopgang, zagen we een prachtig woestijnlandschap om ons heen!

rit door de woestijn op weg naar Abu SimbelRond de klok van 7 uur arriveerden we op de parkeerplaats bij het beroemde tempelcomplex. Allereerst was er weinig te zien. We werden nog steeds omringd door de woestijn. Wel zagen we in de verte een heuvel van zand, nog niet wetend dat uit die heuvel Abu Simbel is gehakt.

achterkant van Abu Simbel, slechts een berg zandAbu Simbel werd in de 13e eeuw voor Christus in opdracht van Ramses II gebouwd. Hij werd ook wel Ramses de Grote genoemd. Hij regeerde maar liefst 66 jaar en liet overal in Egypte zijn sporen na. Eerder zagen we in het Mit Rahina museum in Memphis al een beeld van hem. Een kolossaal beeld, zoals je ziet!

beeld van Ramses II

Toen we de achterkant van de berg/heuvel bereikten, werden we aangenaam verrast!

Abu SimbelVier enorme beelden van Ramses II himself, waarvan één beschadigd is. Waarschijnlijk door een aardbeving. (zie bovenste foto)

Abu Simbel

De beelden zijn 20 meter hoog en prachtig!!

Abu Simbel

Abu Simbel

Abu Simbel

hierogliefen Abu Simbel

hierogliefen Abu Simbel

Waarschijnlijk liet Ramses II dit tempelcomplex bouwen om hiermee zijn vijanden af te schrikken!

In 1813 werd dit tempelcomplex herontdekt, maar het lag onder het zand. Het was niet mogelijk om binnen te treden. Vier jaar later lukte het een Italiaanse ontdekkingsreiziger het complex uit het zand te bevrijden. Binnenin is een lange gang waar enorme zuilen staan en vier beelden. Van Ramses en drie andere goden. Heel bijzonder is dat tweemaal per jaar (op 22 februari en 22 oktober) het zonlicht via de ingang precies op drie van de vier beelden schijnt. ( 6 minuten op de twee andere goden en 12 minuten op Ramses) Er schijnt geen licht op de god Ptah (god van de duisternis) Deze blijft in de schaduw staan!

Naast de tempel met de vier beelden van Ramses, staat nog een tempel. Deze is gewijd aan Nefertani, de vrouw van Ramses II.

Abu simbel, tempel gewijd aan Nefertani

abu Simbel de tempel gewijd aan Nefertani

Ook hier prachtige hiërogliefen, zuilen en beelden. Helaas mag er binnen niet gefotografeerd worden. Vandaar even twee foto’s gemaakt van een ansichtkaart om een indruk te krijgen hoe het er van binnen uitziet!

Abu Simbel

Abu Simbel

Nog een bijzonderheid aan Abu Simbel is dat men dit gehele complex verplaatst heeft! Het was de grootste reddingsactie van Unesco ooit!

In 1960 begon men namelijk aan de bouw van de Aswandam (klaar in 1971), waardoor het Nassermeer ontstond. Abu Simbel moest verplaatst worden anders had dit complex helemaal onder water komen te staan. Dat was natuurlijk een grote catastrofe geweest.

De beelden werden in 17.000 stukken gezaagd (sommige blokken wogen 20 ton) Met hijskranen werden ze verplaatst en weer inelkaar gezet, 200 meter verderop en 65 meter hoger! Men kreeg hulp van vele landen, ook van Nederland. Deze onderneming kostte 40 miljoen dollar en heeft vier jaar geduurd ( van 1964 tot 1968) Daarbij moest ook rekening worden gehouden met de wiskundige topprestatie van Ramses, namelijk het zonlicht dat tweemaal per jaar op de beelden schijnt, zoals ik hierboven heb beschreven. Maar ook alle hiërogliefen en muurschilderingen moesten exact op dezelfde manier weer inelkaar worden gezet!

verplaatsing van Abu Simbel door Unesco

Hierboven een foto van een ansichtkaart van de reddingsactie en hieronder een foto van wikimedia.

verplaatsing van Abu Simbel, foto van wikimedia

Wat een karwei moet dat zijn geweest! Niet alleen de verplaatsing, maar ook de bouw ervan, 3000 jaar geleden!

De nieuwe dam voorkomt nu overstromingen en levert geïrrigeerd bouwland op, dus betere oogsten. Het nadeel echter is dat het klimaat door deze dam is veranderd. Door de hogere luchtvochtigheid onstaan er nu soms zware regenbuien!

Rond 10 uur gingen we terug naar ons hotel in Aswan. Ik deed maar even een tukkie

ik deed een tukkie in het busje nadat wij Abu Simbel hadden bezocht

Het was even midden in de nacht opstaan en een lange rit, maar ik had dit zeker niet willen missen! Abu Simbel is meer dan de moeite waard!

Heb jij Abu Simbel ook bezocht? Wat vond jij ervan?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.