Reisverhaaltjes.nl

ACANTHUS MOLLIS

acanthus mollis

Toen ik nog in Oranjewoud woonde en dagelijks naar mijn werk fietste, reed ik elke dag langs een huis waar deze majestieuze plant zomers in de voortuin stond. De plant was wel anderhalve meter hoog!

Ik vroeg me telkens af wat de naam van deze prachtige plant was. Deze zou namelijk ook mooi in onze tropische tuin passen.

Dikwijls dacht ik: zal ik even aanbellen? Vragen naar de naam van de plant? Of ik misschien een stekje mocht hebben of zaad wanneer de bloemen uitgebloeid waren? Maar ik zag nooit iemand in of rondom het huis.

Toen ik in Sneek kwam te wonen en met de hond de omgeving verkende zag ik de plant opnieuw bij iemand in de tuin staan. Weer overwoog ik om aan te bellen en het de bewoner te vragen. Of doe je zoiets niet? In Oranjewoud belden ook weleens mensen aan met de vraag of ze onze achtertuin even mochten bekijken. Naast het huis van mijn buren was een wandelpad en mensen zagen dan vreemde planten boven onze heg uitkomen, of door de struikjes Egyptische beelden staan. Dus het kwam weleens voor dat ik in het weekend ineens ‘vreemde’ mensen op bezoek had…

Toch heb ik de stap om aan te bellen zelf nooit genomen…

Vorig jaar kwam ik toevallig bij een cliënt die deze planten in de tuin had staan. Mevrouw vertelde dat er heel veel stekjes rondom de plant stonden en ik er wel wat uit mocht spitten. Heel blij kwam ik toen thuis met een stuk of 8 kleine plantjes die ik in de voor- en achtertuin zette. Niet alles kwam de winter door, maar er zijn uiteindelijk toch vier overgebleven. Dit jaar staan ze in bloei!

Intussen weet ik hoe de plant heet: het is de Acanthus mollis, ook wel de zachte acanthus of stekelige bereklauw genoemd. Die laatste naam heeft overigens niks te maken met de gevaarlijke bekende bereklauw.

De Acanthus mollis is een vaste plant. Deze zie je in de winter niet, hij is bladverliezend, maar in het voorjaar komt hij als een rozet weer op. Hij groeit behoorlijk snel, het wordt een grote plant.

Het is dan ook het mooist als je deze solitair neerzet!

acanthus mollis

Ze bloeien lekker lang, vanaf mei tot september! Hij mag (moet zelfs) in de zon staan.

Er komen veel insecten, zoals bijen en hommels op af, ook niet verkeerd.

acanthus mollis

De acanthus is winterhard, maar bij een hele strenge winter kan de plant nog wel eens doodgaan.

Ik vind hem prachtig en past goed in onze tropische tuin!

acanthus mollis

Het (stekelig) blad alleen al is mooi

blad van de acanthus mollis

Ken jij deze plant of misschien heb je deze zelf ook in je tuin staan?

4 gedachtes aan “ACANTHUS MOLLIS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.