Reisverhaaltjes.nl

AFRIKA VERSUS AZIE

AFRIKA VERSUS AZIE

AZIE:

Als ik aan Azië denk, denk ik aan tempeltjes, Boeddhabeelden, wierook, rijstvelden, tropische vegetatie en lekkere rijstgerechtjes. Heerlijk toch?

offers Sri Lanka

Wat Azië zo leuk maakt is de cultuur, de religies zoals Hindoeïsme, Bhoeddisme of Chinese godsdiensten. De tempeltjes, de geuren en kleuren op marktjes, de wierook en de offertjes. Zij leven zo anders dan wij Nederlanders!

offerbakjes Bali

Azië is het grootste continent, meer dan de helft van de wereldbevolking woont hier! Zelf bezocht ik de meeste landen in dit werelddeel. En ik zou nog heel graag veel meer landen willen bezoeken zoals: Borneo, Papoea Nieuw Guinea, Filipijnen, nog veel meer van India, en ga zo maar door.

Denk ik aan Azië, dan bedoel ik eigenlijk Zuid en Zuid-Oost Azië, de landen waar de meeste toeristen (backpackers) komen. De mensen in dit gedeelte Azië zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk, bescheiden en gastvrij. Het eten vind ik er overheerlijk, want ik ben dol op rijstgerechtjes! En het is in de meeste landen spotgoedkoop! Ook niet verkeerd!

Heerlijke gerechtjes op Bali

Indisch eten op Bali

Het is een heel veilig gedeelte om te reizen, zelfs om alleen te reizen. Er wordt nog weleens gezegd dat je als vrouw zijnde beter niet alleen in India kunt reizen. Of dat zo is dat weet ik niet… Ik vond de mensen in India helemaal geweldig, superaardig en wat zien ze er prachtig uit!

mensen in India

Denk ik aan Zuid en Zuid-Oost Azië denk ik ook aan brommertjes, scooters, tuk tuks, en aan druk chaotisch en gevaarlijk verkeer. En… veel getoeter! In de steden tenminste!

Old Delhi

Old Delhi

Het verkeer krioelt doorelkaar in de grote Aziatische steden!

Wat leuk om te zien is dat men de gekste dingen achterop een brommertje/fiets vervoert!

india

Een klein minpuntje is misschien, dat het algauw 10, 12 of meer uur vliegen is en vijf tot zeven uur tijdverschil heeft!

Het mooiste Aziatisch land vond ik Sri Lanka. Dit land heeft een schitterende natuur, de tempels en stoepa’s vond ik prachtig, en het is nog niet zo toeristisch!  India vond ik het meest bijzondere!

Boeddhabeeld in Sri Lanka

sri lanka

Stoepa in Sri Lanka

De Grote Witte Stoepa in Sri Lanka

Wat ik vroeger erg vond, was het dierenleed in Azië. Vooral zag ik dat in Vietnam en Indonesië. Levende vastgebonden dieren die pal in de zon lagen op markten. Fietsers met vastgebonden ganzen en kippen die op hun kop aan het stuur hingen. Een vastgebonden levende varken achter op de brommer… Manden vol met kikkers op de markt, honden die gegeten worden, aapjes in kleine kooitjes en ga zo maar door. Ik vond het afschuwelijk om te zien! Ik heb zo’n idee dat het de laatste jaren een stuk minder is geworden, maar in de jaren 80 en 90 zag je het volop in Azië…

In Azië zie je de laatste jaren veel toeristen. In landen zoals Thailand, Indonesië, Vietnam, Laos en Cambodja komen veel jongeren, veel backpackers. Ook geen wonder, het is er mooi, veilig en goedkoop!

Doordat ik veel andere reisblogs lees en veel contacten heb op Instagram merk ik dat de meeste reizigers kiezen voor het continent Azië. Tegenwoordig is het bijna een trend om op wereldreis te gaan. Op het moment volg ik een aantal mensen die een jaar of langer weg zijn. Was ik 20 jaar jonger en had ik geen huisdieren, zou ik dat zeker ook gaan doen! De meesten slaan echter het continent Afrika over… Waarschijnlijk omdat het in veel Afrikaanse landen minder veilig is, zeker na zonsondergang. Ook is reizen naar en in Afrika een stuk duurder!

 

AFRIKA:

Hoewel ik Azië prachtig vind, gaat mijn voorkeur uit naar reizen in Afrika!

Als kind was ik al gefascineerd van dit continent. Aan de buis gekluisterd zat ik in de beginjaren zeventig te kijken naar de serie ‘Het Geheim van de Nijl’ met de ontdekkingsreiziger David Livingstone. De zoektocht naar de bronnen van de Nijl, door het onontdekte binnenland van Afrika. Wow, ik was zo onder de indruk, ontdekkingsreiziger, dát wilde ik worden!

De serie zag ik nooit weer…ik heb er vaak om gezocht. Ook op internet is er maar weinig over te vinden. Ken jij deze serie (nog)?

In 1986 zette ik voor het eerst mijn voet op Afrikaanse bodem, in Tunesië. Niet het ‘echte’ Afrika nog, dat kwam pas 10 jaar later. Ik bezocht onder andere in het regenwoud van Kameroen de Baka pygmeeën en in het zelfde jaar maakte ik een schitterende rondreis door Zuid-Afrika, inclusief Swaziland en Lesotho. Voor het eerst zag ik wilde dieren, zoals olifanten en leeuwen. Helemaal te gek vond ik dit!

Totaal bezocht ik 12 Afrikaanse landen in het noorden, westen, zuiden en oosten. En overal is het anders! Lees ook mijn verhaal GEK OP AFRIKA

Een van de hoogtepunten was toch wel de rondreis door Ethiopië in 2016!

Als ik aan Afrika denk, dan zie ik stoffige zandwegen, uitgestrekte landschappen, wilde dieren, hutjes, bijzondere stammen en hordes kleine kinderen achter me aan, vechtend met elkaar, wie mijn hand mag vasthouden…

Bijzondere stammen in Afrika

stammen in Afrika

Kinderen in Afrika zijn bepaald niet verlegen!

kinderen in Ethiopië

De Afrikaanse natuur vind ik schitterend, zeer fotogeniek!

afrika

natuur zuid Ethiopië

De Afrikanen zoeken snel contact en lijken altijd vrolijk te zijn! De meeste mensen wonen op het platteland. Meestal verbouwen ze hun eigen voedsel. Er heerst veel armoede in veel Afrikaanse landen en men woont vaak in hutjes of armoedige krotjes.

hutje senegal

men bezit weinig

hutje in senegal

Op safari gaan is super spannend! Het getuur in de bosjes en dan ineens oog in oog met een olifant te staan. Daar gaat je hartje wel wat sneller van kloppen…

safari zuid-ethiopië

giraffen Afrika

Afrika is voor mij zoiets als ‘thuiskomen’, ik voel me er heerlijk! Je ziet er relatief weinig toeristen, het is allemaal wat rustiger…

Ik vind het ook heerlijk om boeken te lezen die zich afspelen op het Afrikaanse continent zoals: De reis van mijn leven van Lex Harding. Een verslag van een vier maanden durende autotocht van Egypte naar de zuidpunt van Afrika, samen met zijn twee zoons. Of: Te voet door Afrika van Ffyona Campbell. Een drie jaar durende voettocht van 16.000 kilometer van noord naar Zuid Afrika, het boek: Ik droomde van Afrika van Kuki Gallmann, dat ook verfilmd is (I dreamed of Africa)

Ik ben heel benieuwd welk continent jou meer trekt: Azië of Afrika? En waarom?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.