Reisverhaaltjes.nl

AFSCHEID VAN DE TUIN IN ORANJEWOUD

ONZE TUIN IN HET FRIESCH DAGBLAD

Hon-der-den foto’s en wat krantenknipsels heb ik gelukkig nog. Dat is het enige wat overgebleven is. Mijn tuin, die mijn lust en mijn leven was !

Afgelopen zaterdag heeft een kraan korte metten gemaakt met wat er nog van over was.. De vijver is nu dicht en de laatste grote planten zijn eruit gehaald. Wat nu over gebleven is, is een kale rommelige vlakte. Zo triest, het doet me wel wat !

de vijver voorheen

De vijver voorheen en zo is het nu…

vijver dicht

Bijna 10 jaar leefde ik mij uit in deze tuin. Zaaide ik met zoveel plezier mijn bloemetjes in de kas en gaf ik zomers alle planten in de tuin bijna dagelijks water. Toch wel een half uur of drie kwartier werk.

Meerdere keren per dag maakte ik een rondje door de tuin en bekeek ik elke plant. Ik praatte zelfs tegen mijn planten…. ’s Morgens vroeg, soms al om 6 uur, liep ik in mijn badjas  met een emmertje om de slakken op te ruimen, mopperend wanneer ze weer een mooie plant op hadden gegeten..

Zo gezellig was het TUINBEZOEK van de tuinclubjes en de plattelandsvrouwen !

hoe de tuin was

ONS PARADIJS  ( de naam van onze tuin ) toen en zo is hij nu..

tuin nu

Kun je je voorstellen dat wij al maanden bezig zijn om die tuin op te ruimen ? Wat een werk !

Gezellige familiefeesten hebben we hier gehouden ! Sommigen leven niet meer, mensen die we missen… Ja echt dierbare herinneringen hebben we aan dit plekje !

Leuk was het om met z’n allen aan de picknicktafel te zitten. Er was plek voor 12 ‘man’ en zodra iemand opstond, was die meteen zijn plekje kwijt !

Wat hebben hier wat af gebarbecued en wat was die bar toch reuzenhandig. Koelkast, glazen, een muziekje en natuurlijk de biertender, alles bij de hand !

bar

Tot diep in de nacht lekker in de jacuzzi met een wijntje, starend naar de sterren… Met een boek languit op de schommelbank in de late avondzon of in de bamboehut met op de achtergrond het klateren van de waterval…Sluipend met mijn fotocamera naar de vijver om een zonnende ringslag vast te leggen, het zijn herinneringen die straks steeds meer zullen vervagen..

bamboehut bij de vijver

Wat ik moeilijk vind is, dat er zoveel huisdieren liggen begraven en van sommigen heb ik hun as er verstrooid. Moeilijk om achter te laten……. Daarom heb ik overal een schepje modder weggehaald van de plek waar mijn fretten, honden en katten liggen en dit bewaar ik in een glazen vaasje met het speelgoed vogeltje van Toby, onze overleden hond er bovenop

glas met modder met vogeltje

Een dierbare herinnering voor mij..

Moeilijk was het ook om het graf van mijn moeder te slopen. Je kunt hier alles over lezen in het verhaal MAM

Nu breekt er een nieuwe fase aan in mijn leven, met daarbij een nieuwe tuin ! Een paar weken geleden hebben we de mooiste planten overgebracht naar Sneek en ze staan nog steeds allemaal in de voortuin. Gelukkig leven ze allemaal nog !

Intussen heb ik alle cannabollen voorlopig in potten gedaan en zijn we hier begonnen aan de achtertuin. Allereerst heeft Rob een fietsenhok gemaakt, want om onze fietsen in de berging naast de wasmachine en droger neer te zetten, zagen we niet zitten. Wel houden we nu nòg minder tuin over…Het hok is nog niet helemaal af. Er moet nog een raam in en de containers worden nog even netjes weggewerkt. Maar verder ziet het er al mooi uit !

fietsenhok

fietsenhok

We hebben al wat bloembakken gemaakt van de stenen die we mee hebben genomen uit Oranjewoud.

bloembakken van verschillende stenen

Een beetje het idee van de bekende tuinen van Le Roy in Heerenveen !

Van bovenaf (slaapkamer) gezien ziet het er zo uit !

bloemkamer vanuit de slaapkamer

Rob heeft planken en dergelijke tegen de bestaande schutting aan geschroefd, dat ziet er ook meteen anders uit ! Her en der staan wat Boeddhabeelden, maar die krijgen straks een ander plekje, net als de palmen die gaan er ook weer uit !

bloembakken

boeddhabeelden

In deze bloembakken komen straks exotische planten, zoals bananenplanten, canna’s enz. Ik zie het al helemaal voor me !!

Voor de grote winterharde palm hebben we ook een leuke bak gemaakt !

plantenbak voor de grote palm

In alle bakken komt nog bomengrond. Dat is nu even een probleem, want doordat de straat eruit ligt kunnen we niet bij onze tuin komen met de aanhangwagen. Daar baal ik zo van, we kunnen nu even niet verder. Het is nu juist mooi koel en regenachtig weer. Precies het weer om planten te verzetten !

Maar het begin is er en ik kan niet wachten dat het af is !

Aan de andere kant maken we ook bloembakken en een nieuw plekje voor de canope met daarin de as van mijn moeder ! We moeten nog tenminste één of twee keer naar Oranjewoud om stenen te halen en het puin dat er nog ligt naar de stort brengen. En dan is Oranjewoud nog slechts alleen een herinnering..

Heb jij ook zelf je tuin aangelegd ? Hou jij van tuinieren ?

 

4 gedachtes aan “AFSCHEID VAN DE TUIN IN ORANJEWOUD

 1. Corrie

  Ik zit hier vastgekluiterd op mijn hotelkamer in Andorra en mag niet met de bus mee en ook nog niet vliegen na de longontsteking,maar heb vol belangstelling naar jullie tuin gekeken,dat ziet er wel even anders uit,complimenten geweldig mooi.Groetje.

 2. Laura de Vries

  Margreet wat heftig allemaal ja dat zal best moeilijk wezen afscheid nemen van jullie mooie tuin in Oranjestad en ook mamma haar mooie plekje nou margreet sterkte he liefs Laura

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankje voor je lieve reactie ! Ik denk dat het nog niet helemaal tot me door dringt, omdat ik in Sneek nog zo druk ben. Maar de ruimte mis ik nu zeker! Zo’n mooie grote tuin krijgen we nooit meer en dat plekje van mama was wel erg bijzonder he ? Wel heb ik nu ontzettend veel mooie planten gelukkig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.