Reisverhaaltjes.nl

AMBER FORT

EEN GEIT BIJ HET AMBER FORT

In mijn vorig verhaal heb je kunnen lezen dat je op de rug van een olifant naar het Amber fort kan worden gebracht. Ik heb je verteld waarom je dit beter niet kunt doen. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar ik heb echt medelijden met deze olifanten, die dag in dag uit, in extreme hitte toeristen op hun rug naar boven moeten brengen…

Het fort staat boven op een heuvel in het stadje Amer, maar het wordt ook wel Amber genoemd. (ligt vlakbij Jaipur) Amber betekent: lucht !

Wij lieten ons met een jeep naar boven brengen, maar je kunt natuurlijk ook lopen !

Amber fort

Met de jeep rij je via een smalle hobbelige weg via de achterkant naar boven.

jeep

Wel even leuk om te vermelden is: zie je aan de rechterkant dat blauwe kabeltje? Dat is de claxon! Grappig! Gewoon even aan het kabeltje trekken dus. En dat doen ze dus om de paar seconden!

De hobbelige weg

hobbelige weg

vrouw met takkenbos op het hoofd

In een minuut of tien ben je boven en kom je uit op een plein. Dit is de belangrijkste binnenplaats: Jaleb Chowk. Hier komen ook de olifanten aan, die de toeristen afzetten. Op de foto links

de binnenplaats jalem chowk

Op de dag dat wij er waren, was het Nationale Wereld Toeristen dag !

27 sept. 2016 nationale wereld toeristendag

Het aantal toeristen daar viel mij nog mee trouwens, het fort is ook enorm groot. In verband met deze Nationale Wereld Toeristen dag, was er een zeer bekende Indiase dansgroep op de binnenplaats en er waren nog wat andere activiteiten, die er normaal niet zijn.

Een vrouw uit onze groep met lange blonde haren stond in the picture toen ze vrolijk mee danste . De volgende dag op weg naar Delhi kregen wij in een wegrestaurant de krant onder onze ogen, met op de voorpagina een grote foto van onze groepsgenoot die aan het dansen was. Helaas konden wij de Indiase tekst eronder niet lezen, maar het was natuurlijk erg leuk om te zien, in het bijzonder voor haarzelf! Een leuke herinnering voor haar!

De dansgroep:

dansgroep

dansgroep

en nog andere activiteiten

danser vermomd als paard

Vanaf de binnenplaats kun je alle kanten oplopen en overal heb je prachtige vergezichten, zoals op deze tuin in een binnenplaats

tuin in een binnenplaats

of het uitzicht op deze tuin

uitzicht meer plus tuin

Binnenin het fort zijn diverse kamers, de een nog mooier dan de ander! Loop bijvoorbeeld door de ‘Leeuwenpoort’, waar je prachtige zuilen ziet. Hier hield de koning bijeenkomsten met de leden van de staat.

mooie zuilen

Overal zie je prachtige muurversieringen

muurversieringen

muurversieringen

Via de ‘Olifantenpoort’ kom je in de privékamers van de Maharadja en de koninklijke familie. De meest indrukwekkendste zaal in het fort is het: Sheesh Mahal, het Spiegelpaleis! Prachtige mozaïeken van spiegels! Je weet niet wat je ziet, zo mooi!

spiegel paleis

spiegel paleis

spiegel paleis

spiegel paleis

In de Zaal van de Overwinning (Jai Mandir) zie je uitgesneden marmeren panelen!

uitgesneden marmeren panelen

Prachtig, wat een werk moet dat alles geweest zijn!

We hadden een aantal uur de vrije tijd om zelf alles te ontdekken, om dus op ons eigen gemak alles te bezichtigen.

Af en toe kwamen we vrouwen tegen, die de pleinen en gangetjes netjes schoonvegen. Ze vond het niet erg dat we haar even op de foto zette, zoals eigenlijk alle Indiërs het geen probleem vinden!

indiase vrouw die aan het vegen was

Hier en daar kom je bewakers tegen. En een daarvan riep ons mee te komen. Hij wilde ons wat laten zien. Hij liep door smalle gangetjes, trapjes op, trapjes af. Af en toe wachtte hij even en keek of we hem nog wel volgden. We wisten niet waar hij ons naar toe bracht, maar wel in ons achterhoofd hadden we: hij wil er vast geld voor, want dat willen ze allemaal, overal op de wereld. En ja hoor, deze meneer gaf ons even een privé rondleiding! In de baas zijn tijd, even een extra zakcentje bijverdienen! Wel grappig! Maar hij liet ons wel de mooiste plekjes zien, met de mooiste uitzichten!

mooi uitzicht op stadsmuur

uitzicht op de stadsmuur

prachtig uitzicht op de bergen

mooie gekleurde paleizen

Na een tijdje gaven we hem zijn beloning en liepen we snel een andere kant op. Want ik heb altijd een hekel om achter iemand aan te sjouwen. We liepen terug naar de hoofdbinnenplaats en genoten nog even van de dans & muziek en van een heerlijk ijsje!

Zelden zo’n lekker ijsje gehad met al die noten erop!

ijsje met nootjes

Bij de toegangspoort zaten deze twee artiesten. Toen we interesse toonden, begonnen ze enthousiast te spelen!

2 artiesten bij de toegangspoort

Een prachtig fort dus, genoeg te zien en te ontdekken!

Heb jij wel eens een fort/kasteel bezocht? Of misschien ook het Amber fort?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.