Reisverhaaltjes.nl

APEN

aap

Vind jij apen ook zo leuk?

Tijdens elke vakantie zien wij (bijna) wel apen. Meestal makaken, maar soms een ander soort. Vandaag laat ik je mijn mooiste apenfoto’s zien, die ik gemaakt heb tijdens onze reizen.

Wist je dat er wel 450 apensoorten bestaan? En nog eens honderden ondersoorten? Er worden zelfs nog steeds nieuwe halfapen ontdekt! Halfapen lijken op apen, maar zijn het niet… (lemuren in Madagaskar en de lori’s in Azië bijvoorbeeld)

Lemur Madagaskar

lemur madagaskar

Apen horen tot dezelfde diergroep als de mens. Deze groep noemt men primaten. Primaten betekent: opperdieren

De meeste apen leven in warme streken, waar veel bomen zijn zoals het tropisch regenwoud!

Een uitzondering is de Japanse makaak, die in Japan boven de sneeuwgrens kan worden aangetroffen!

In India zagen we deze makaak. Deze apensoort leeft veel op de grond!

aap eet pinda's

klein aapje

Maar je kunt in India ook deze hoelmanapen (langoer) tegenkomen!

apen in pushkar

Op Mauritius zagen we ook veel makaken. Dit soort apen worden helaas veel gebruikt voor medisch onderzoek (vivisectie), omdat de genen veel lijken op die van de mens. Op Mauritius worden hiervoor veel apen gevangen…

makaak mauritius

makaak mauritius

makaak mauritius

Op Bali kwamen we ook de (brutale) makaken tegen! Deze apen zie je bijna overal in Azië!

aap heeft een teenslipper afgepakt van een toerist

In Ethiopië zagen we meerdere soorten apen, zoals deze vervetaap en

aap

de prachtige zwart/witte columbusaap. Hun staart is wel 1 meter lang! Ze leven meestal in groepjes van ongeveer 10 stuks. Ze eten vruchten, bladeren, zaden en insecten! Prachtig vind ik ze. Ik heb ze lang geobserveerd!

2 COLOBUSAPEN

Deze prachtige bavianensoort hieronder (de groene baviaan) zagen we ook veel in Ethiopië. Bavianen leven in Afrika, meestal tussen de rotsen of de steppen. Ze eten voornamelijk wortels, insecten en honing! Ze hebben enorme grote tanden en er zijn maar weinig andere dieren die een baviaan durven aan te vallen!

groene baviaan, hier alleen de kop

groene baviaan

In Zuid-Afrika zag ik veel ‘gewone’ bavianen!

baviaan

De meest bijzondere apensoort zag ik ook in Ethiopië: de gelada baviaan. Hun hoofdvoedsel bestaat uit gras! Het is de enige apensoort die graast! Ze komen alleen in het Simiengebergte in Ethiopië voor! Nog een bijzonderheid is dat de mannetjes op hun borst een lichtroze onbehaarde plek hebben in de vorm van een hart… De Ethiopiërs noemen dit ch’elada wat ‘bloedend hart’ betekent. Deze apensoort is niet agressief en je kunt ze wel tot een meter benaderen! Prachtige dieren!!

Dus hieronder géén agressieve gelada baviaan, maar slechts een luie!

een gelada die gaapt, je ziet zijn enorme tanden

GELADA APEN

In Marokko zagen we de bekende berberapen. Dit is de enige apensoort die ook in Europa leeft. Ze komen voor in Gibraltar, het uiterste stukje van Zuid-Spanje! In Marokko leven ze in het Atlasgebergte! Het zijn ook makaken, maar iets groter dan de soorten die je in Azië ziet!  De berberaap is de enige makaak die buiten Azië leeft!

poot berberaap marokko

voorpoot van dichtbij

aap

aap

berberaap met op de achtergrond de ouzoud watervallen

In Zuid-Amerika (Guatemala) zagen we grotendeels spinapen. Spinapen leven in bomen en deze apensoort gebruikt ook hun staart om iets beet te pakken! Ze zijn bijzonder snel!

hoelmanaap of langoer

spinaap, tikal in guatemala

In Sri Lanka stikt het werkelijk van de apen. Nergens zag ik er zoveel als in Sri Lanka! Je hoeft maar ergens je auto uit te stappen en je ziet meteen apen (makaken)! Grappige brutale aapjes die bij de mens om voedsel schooien!

2 aapjes

aap ( makaak ) in sri lanka

Op Zanzibar zagen we nog een soort die je nergens anders ter wereld tegen zult komen. Dit is de red colobusaap! (franjeapen). Ze leven in het Jozani Forest Reserve. Ook deze aapjes waarvan er nog zo’n 3000 in dit woud leven, kun je heel dichtbij benaderen! Ze zijn prachtig!

red colobus zanzibar

aap

aap

Naast de red colobus, leven er ook blue colobus aapjes in dit woud!blue colobus

In Senegal zagen we voornamelijk huzaarapen!  (Afrikaanse meerkat) Ze leven op open vlaktes

huzaaraap

aap senegal

Dit waren de aapjes die ik zoal de laatste jaren heb gezien!

Er zijn nog een aantal apensoorten die ik heel graag in het wild zou willen zien.

Om deze apen te zien, moet ik naar Maleisië/Borneo en naar Oeganda. Ik heb het dan over de neusaap, de oerang oetan, de chimpansee en de gorilla!

De neusaap die in Borneo leeft werden door de Maleise bevolking: Orang Belanda, (Nederlander) genoemd!  Ze zagen een gelijkenis met de eerste scheepslui en missiepaters die op Borneo voet aan wal hebben gezet. Nederlanders hadden in de ogen van de lokale bevolking net zo’n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap ! Of dat zo is??

neusaap

De oerang oetan komt voor op Sumatra en Borneo. Ze leven meestal solitair en brengen hun hele leven in bomen door. Ze eten vruchten! Het zijn mensapen en lopen op handen en voeten en hebben geen staart!

oerang oetan

Nog een mensaap is de chimpansee. Ze leven onder andere in Oeganda. Van alle apen is de chimpansee het meest intelligent! Ze zijn nogal woest en vernielzuchtig. Ze eten vruchten, bessen, insecten en termieten, maar soms ook dieren, zelfs apen (kannibalisme)! Ze maken iedere avond voor het slapen gaan in enkele minuten een nest van bladeren en takken in een boom. Deze apensoort worden beschouwd als de nauwste nog levende verwanten van de mens!

chimpansee

De gorilla is natuurlijk de aap onder de apen! Deze grootste apensoort leeft in de Centraal-en West Afrikaanse regenwouden ( oa in Kameroen, Oeganda, Rwanda en Kongo). Ze kunnen bijna 2 meter hoog worden en wel ruim 200 kilo wegen!

gorilla

De gorilla’s zijn bedreigde diersoorten, voornamelijk doordat hij al lange tijd het slachtoffer is van stropers. Hebben jullie de film ‘Instinct’ met Anthony Hopkins wel eens gezien? Een prachtige film die dramatisch afloopt. Een film waarbij bij mij de tranen over mijn wangen liepen. Ik zal verder niks verklappen, maar deze film is zeker een aanrader!

Ik zou dolgraag naar Oeganda willen om daar de chimpansees te zien, maar vooral de gorilla’s. Elke dag kun je daar met lokale gidsen in een klein groepje van 8 personen een gorilla familie bezoeken. De wandel/zoektocht naar deze prachtige dieren varieert van een uur tot uren lopen! Eenmaal gevonden mag je ze slechts één uurtje bewonderen. Je kunt ze tot op een meter of twee/ drie benaderen… Het lijkt mij een emotionele ontmoeting!! Het is wel een hele kostbare trip, want een permit kost zo’n 600 dollar per persoon!

In Kameroen was ik in het regenwoud en heb ze jammer genoeg niet gezien, maar wèl gehoord! Dat was een spannende ervaring, want wij hadden autopech en stonden ‘vast’ in het oerwoud. Het werd al donker en toen hoorden we deze gorilla’s brullen! Lees meer hierover in mijn verhaal KAMEROEN

Heb jij weleens een neusaap, oerang oetan, chimpansee of gorilla in het wild gezien?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.