Reisverhaaltjes.nl

ARBORE STAM

VROUW VAN DE ARBORE STAM

DAG 20

Vanmorgen om 6 uur opgestaan en om half 7 stonden we bij het restaurant, waar alles nog donker was en de deuren nog op slot zaten. Een letterlijk lichtpuntje was dat er in de keuken wel licht brandde !

We hadden zin in ons uitgebreid ontbijt dat we de vorige dag van de menukaart uitgezocht hadden en doorgegeven. Helaas zat dat er niet in …We waren allang blij toen even later de deuren toch opengingen en we brood en koffie kregen !

Vandaag reden we verder van Konso naar Yabello !

kaart van onze rondreis

We maakten eerst een stop van de zonsopkomst, prachtig zo tussen de bergen !

zonsopkomst

Vandaag geen lange rit, maar wel een mooie rit door de bergen, over een zéér slechte weg overigens. Dit gebied is erg droog, zoals je op de foto kunt zien !

droog gebied

Na ongeveer twee rijden stopten we langs de kant van de weg om even onze benen te strekken. Het werd een verrassende leuke stop. We zagen ineens prachtige mensen. Ze waren uitgedorst met vrolijk gekleurde kralen kettingen.

We maakten kennis met de Arbore stam !

mensen kwamen bij ons staan, arbore mensen

Ze hadden geen souvenirs bij hun, maar waren gewoon nieuwsgierig naar ons en misschien viel er nog wat te halen…een lege waterfles of zeepjes of misschien wel een T-shirt ?

Ik zag meteen wat voor prachtige kettingen ze droegen en zei tegen een jonge vrouw al wijzend op haar ketting : ‘I like that !’ Ik zei in het Engels dat ik die graag wilde hebben, van haar kopen. Jammer genoeg begreep ze er niks van. Ze sprak geen woord Engels, zelfs geen yes of no !

jonge vrouw met prachtige kralen ketting die ik van haar wilde kopen

Dus ik haalde geld tevoorschijn en al wijzend van het geld naar haar ketting en weer naar mij, begreep ze uiteindelijk wel dat ik die ketting wilde kopen ! Maar toen moesten we het weer eens worden over de prijs en dat viel niet mee wanneer je elkaars taal niet begrijpt. Uiteindelijk schreef iemand het in het zand, maar daar kon ik ook niks uit wijs worden.

Ik had 110 Birr in mijn hand en pakte er toen nog een briefje van 50 bij en ik begreep dat toen de koop was gesloten ! 160 Birr is veel geld voor hun ( 7 euro ! ) Ik had dat er wel voor over . Maar toen moest het nog van haar nek..

ketting wordt van haar nek gehaald

De draadjes waren aan elkaar geknoopt en die kregen ze niet los, dus uiteindelijk maar kapot getrokken ! Op de foto kijkt ze niet zo blij meer….Ach nu moet ze weer een nieuwe maken ! Ik voelde me eigenlijk wel een beetje schuldig, wij toeristen met ons geld….

Maar ik denk dat ze wel blij is met 160 Birr ! Anders had ze het ook niet gedaan..

ketting af, ik gekocht

Ik ben erg blij met deze ketting !

De Arbore is een kleine stam van ongeveer 6000 mensen en ze leven in een gebied van 400 km2. Het zijn half nomaden en ze houden koeien, schapen en geiten die ze in de droge periode ook wel onderbrengen op het land van andere stammen ( hun buren ) zoals de Borana en deTsemay stam. Ik vind ze er prachtig uit zien !

meisje

meisje

We maakten slechts een korte stop, precies de tijd gehad om de ketting te kopen ! Nieuwsgierig keken ze nog even in de jeep..

kijken nieuwsgierig in onze jeep toen we weer instapten

Deze mensen zijn ook erg arm zei Marianne dus we gaven nog van alles weg !

We reden verder en voor tienen kwamen we al aan bij ons hotel in Yabello. We dronken er even koffie en gingen meteen weer weg. We gingen naar de ‘ Singing Wells !

Zingende bronnen ?? Wat dat is, kun je lezen in het volgende verhaal !

4 gedachtes aan “ARBORE STAM

  1. Jacqueline

    Hoop niet dat ik je teleurstel, maar de vrouwen die hier op de foto staan zijn echte Boranavrouwen. Deze kettingen zijn typisch voor hen. Wel heel mooi hoor!

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Dankjewel Jacqueline voor je reactie. Tegen ons is gezegd dat deze mensen die we onderweg tegenkwamen Arbore-vrouwen zijn…Natuurlijk heb ik even gegoogled, maar ik kom er niet echt duidelijk uit. Ik zie namelijk ook Arbore vrouwen met deze kettinkjes. Ik zal het nogmaals aan onze reisleidster vragen ! Je hoort dan nog van me !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.