Reisverhaaltjes.nl

AUTHENTIEK SENEGAL

BAOBAB BOOM IN SENEGAL

Ik ben dol op het Afrikaanse continent ! Ik heb het al vaak geschreven..

Vorig jaar bezochten we Senegal, nog steeds een ontwikkelingsland en hun economie behoort tot de zwakste ter wereld ! Maar, wat een prachtig Afrikaans land ! Je ziet op de foto de meest karakteristieke boom van Afrika; de baobap ! Deze boom komt met name in de droge gebieden van Senegal voor. Ik vind ze zó mooi ! Ze hebben iets sprookjesachtigs, vind je niet ?

In Senegal bezochten we de stammen : de Peul en de Sérèr op het platteland.

In dit land lijdt de landbouw sterk onder het gebrek aan water, de hitte en de voedselarme grond. Vandaar dat slechts zo’n 15% van het land wordt gebruikt voor land-en tuinbouw. Een derde daarvan wordt gebruikt voor de teelt van pinda’s. Senegal is Afrika’s grootste producent van deze vrucht !

De grootste bevolkingsgroep is de Wolof, 45%, daarna komt met 15% de Sérèr en met 12% de Peul. De Wolof wonen voor het grootste merendeel in de steden.

We kwamen op het platteland een veehouder van de Peul stam tegen

koeien op het platteland

met zijn koeien !

veehoeder

We stopten even om foto’s te maken. De Peul zijn handeldrijvende nomaden en veehouders !

In een heel klein mini mini dorpje ( drie hutjes ) bezochten we de Sérèr stam

hut

We mochten de hutjes ook van binnen bekijken, maar meer dan een bed en wat potten en pannen stonden er niet.

geiten bij de hut

En wat geiten en kippen liepen er rond. De mensen waren er vriendelijk maar we konden geen woord met elkaar spreken. Meer dan 60% van de bevolking van Senegal is analfabeet en op het platteland eigenlijk iedereen !

Deze man was aan het pinda’s doppen en ik heb hem even geholpen en uiteraard wat pinda’s geproefd ! Hij lachte vriendelijk. Die Afrikanen zijn altijd zo vrolijk en de vrouwen zien er altijd  prachtig uit !

Net toen we weg zouden gaan, kwam deze jongeman er aan, met een grote python. Wat een prachtig dier ! Helaas had hij hem doodgeslagen. Ze zullen hem wel opeten…

man met dode python

slang 3 meter

Wij reden dieper het binnenland in en bezochten in the middle of nowhere een man, vrouw en hun twee kinderen. Een zak rijst en suiker kregen ze van ons kado ! Wat een prachtige vrouw opnieuw !

vrouw op het platteland

De kinderen

Hij was bezig met het uitgraven van een waterput !

man was waterput aan het graven

Een zwaar karweitje, zonder modern gereedschap !

hondje met knuffel

Ach kijk dit schatje eens, mèt knuffeldier !! Ik denk dat een toerist dat achter heeft gelaten…

We mochten hun hut ook even bewonderen

hut

Het bed……

bed

Bijna niet te geloven toch hoe de mensen hier wonen…. Maar wel in een schitterende omgeving !

prachtige omgeving, allemaal palmbomen

Er leven nog zo’n 15 andere kleinere stammen in Senegal. Het grootste gedeelte van de bevolking is moslim ( 90% ) en zo’n 5 tot 10% is rooms katholiek ! Bijna de helft van de totale bevolking van Senegal is jonger dan 15 jaar !!! ( het land heeft nog geen 15 miljoen inwoners, maar is wel 5 keer groter dan Nederland )

De belangrijkste bron van inkomsten in Senegal is olie, visserij en de teelt van pinda’s. Maar steeds belangrijker wordt het toerisme !

Dit is het  echte authentieke Senegal. Geen toeristen. Het is er zoals ze vandaag de dag er nog steeds leven…in armoede, dát wel !

Senegal is echt een aanrader ! Ik ben een jaar of 15 geleden ook naar Gambia geweest, ook prachtig, maar in Gambia zijn nu al best veel toeristen.

Hou jij ook zo van Afrika ? Spreekt jou Senegal aan ?

2 gedachtes aan “AUTHENTIEK SENEGAL

  1. Josee van Beek

    Leuk verhaal, wanneer zijn jullie gegaan ? Graag wil ik weten of jullie deze reis zelf gemaakt hebben of met een gids. Wij zijn ook gewend alleen te reizen en willen graag een reisomschrijvimg van je.

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Dankje Josee, wij hebben via Arke nu TUI, een hotel geboekt naar Hotel Taranga. Werkelijk een prachtig huis in een tropische tuin in Saly in begin februari 2014 ! Daar hebben wij alle excursies geboekt ook via Arke. Senegal is echt een prachtig land, echt Afrika en heel anders dan bijv. buurland Gambia!De excursies zijn ook te boeken bij lokale touroperators waarschijnlijk is dit goedkoper! Via LANDEN kun je al mijn verhalen lezen over Senegal ! Heb je nog meer vragen, dan hoor ik het wel !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.