Reisverhaaltjes.nl

BABBELEN MET LOCALS

afrikaanse muurschildering

Heb jij dat ook wel eens, je raakt in gesprek met een lokaal iemand in het buitenland, maar omdat je hun taal niet ( goed ) spreekt, krijg je misverstanden, verwarring of zoals ik ; je werkt je helemaal in de nesten….

Zo zaten Rob en ik in een heel leuk restaurantje in SALY ( Senegal ). We zaten buiten op een gezellig binnenplaatsje. We waren er alleen, maar er liep wel 5 ‘man’ personeel rond, behalve de kok….die moest eerst opgebeld worden dat hij komen moest !

restaurant sly in senegal

Na het eten liepen we het stadje in en besloten daarna nog even terug te keren in ‘ La Pallote’ voor een drankje aan de bar. Ik raakte al snel in gesprek met de vrouw achter de bar. Ze vond mijn nagels zo mooi…..wáár had ik die laten doen en hoeveel had ik ervoor betaald ? In Senegal spreken ze frans, nou heb ik vroeger jaren frans op school gehad, maar dat is wel héél lang geleden…We hadden toen een èrg strenge leraar en je haalde het wel uit je hoofd om je huiswerk niet te maken ! Dus ‘ergens’ ver weg, zitten die woordjes nog in mijn hoofd…woordjes dan hè, géén zinnen ! Ik legde de vrouw uit, dat dit, ècht waar, mijn eigen nagels waren (en daar ben ik trots op ook, want vroeger beet ik op mijn nagels, tot bloedens toe !) Ze hield mijn hand vast en bestudeerde mijn nagels van alle kanten. Ze vond de kleur ook zo mooi ( aqua blauw ), die kleur, zei ze, is niet in Saly te koop ! Ik zei : ‘Nou, dan krijg jij mijn flesje nagellak…’ ! Ik zei er bij dat er niet zo heel veel meer in het flesje zat ! De vrouw was erg blij en ze wilde meteen meelopen naar ons hotel, bang misschien dat ik van gedachte zou veranderen….Dat vond ik wel een beetje raar, maar ok, moet kunnen….Plotseling dacht ik…..ik hèb geeneens nagellak bij me…ik zou het meenemen, maar op het laatste moment dacht ik nog…wat moet ik eigenlijk met nagellak op reis……SH*T ! Hoe vertelde ik haar nu in het frans, dat ik me vergist had en het helemaal niet had ! Ze zou me vast niet geloven…

Dus bedacht ik ter plekke het volgende : Ik kom de nagellak morgen wel brengen, dan eten we hier ! Maar…dan was ze er niet…de volgende dag was ze vrij ! Nee, ze wilde beslist nu mee naar ons hotel om het op te halen ! Ik weer : schrijf je naam maar op een briefje, dan geef ik het wel aan je collega ! Daar ging ze mee accoord, gelukkig, pffft !

We hadden onze souveniertjes op de bar staan en ze vroeg wát we gekocht hadden. We lieten het zien en ze vroeg wat we ervoor betaald hadden…nou, dat was goed, we hadden niet teveel betaald ! Intussen was de baas er ook bij komen zitten en begon zich ook met onze souvenirs te bemoeien. We hadden een leuk beeldje gekocht van houtsnijwerk en op de bar stond net zoiets maar dan groter. Rob had hier wel oog voor en wilde deze kopen ! Maar, dit beeld hoorde op de bar en die wilde hij niet kwijt ! Wèl kon hij binnen 2 minuten precies dezelfde pop, voor ons ophalen…..nou, in die 2 minuten geloofden we niet zo….maar hij was al weg !

houtsnijwerk beeld (pop)

Ons souvenirtje !

De man kwam pas na 20 minuten weer terug….met een totaal ander beeld, dus wij wilden hem dan ook niet kopen ! ‘Ok, even goede vrienden’, zei hij ! Eind goed al goed dachten we en we wilden vertrekken…niet dus, want dáár was het nagellak-vrouwtje weer. Ze bedacht dat haar baas wel even met ons mee kon lopen om háár nagellak op te halen…pffft waren we eindelijk van het gezeur af, begon ze weer opnieuw ! Ik liet me niet overhalen en zei: ‘nee, ik kom het morgen brengen’ ! Daarna maakten we dat we weg kwamen…  De volgende dag zouden we daar echt niet gaan eten…en nagellak kwam ik niet brengen….want die had ik niet !

We liepen terug naar ons hotel en er kwam een man naast ons lopen…gelukkig sprak hij engels ! Hij vroeg of wij hem nog herkenden, nou ik niet…ze lijken in onze ogen allemaal op elkaar. Hij werd al een beetje boos en ik bange kip werd een beetje bang voor hem omdat hij zo boos keek. We liepen over weggetjes waar verder niemand te zien was…Hij zei dat hij met ons had gesproken een aantal dagen geleden en gelukkig herinnerde Rob hem. Met opeens een big smile vroeg hij waar we vandaan kwamen. Nederland ? Het gesprek ging toen meteen over marihuana…tsss dáár staat Nederland dus bekend om, in het buitenland ! Drugs is in Senegal verboden, als de politie je met marihuana betrapt, krijg je 3 maanden cel en als je met XTC of cocaïne wordt betrapt, krijg je 2 jaar cel, vertelde hij. Hij rookte dit alles thuis !

De volgende avond gingen we uit eten met een Nederlandse moeder en dochter, die ook in ons hotel zaten. De dochter wist een heel leuk restaurantje, waar je lekker kon eten….toch niet ? Jawel dus, ‘ La Pallote ‘ ehhh…dáár wilden we nou juist niet naar toe ! Afijn, toch ons laten overhalen, het nagellak-vrouwtje had immers gezegd dat ze vrij was… Èn ze was er idd. ook niet ! Rob bestelde een lekkere mixed grill, verschillende soorten vlees….en wat kreeg hij ? verschillende soorten vis….hij houdt niet van vis !!

diverse soorten vis op bord

Hij at het wel op en het was best lekker. We besloten bij de buren, een ander restaurant, ijs te eten, want daar hadden ze lekkere bananasplitten ! Ik zou de bestelling doen….in het frans en ik had hem helemaal in mijn hoofd zitten ( ik was trots op mezelf ) Maar toen de ober zei dat zowel de vanille ijs als de aardbeienijs op was en chocolade ijs lustte één van ons niet….toen werd de conversatie ons te moeilijk…dus toen maar géén toetje !!

Bij ons hotel La Teranga aangekomen beleefden we weer wat…. wil je dit lezen gebruik dan deze link KADOOTJE !

Meestal kun je je met een paar woordjes in een andere taal (en met handen en voeten ) wel redden in het buitenland…Vind jij het leuk om met de lokale bevolking in het buitenland in gesprek te gaan ?

Vind je mijn verhalen leuk om te lezen ? In de linkerkolom staat een facebook like box, waar je de pagina kunt liken  ( voor degene die dat nog niet heeft gedaan ) Je mag de pagina ook DELEN !

 

 

2 gedachtes aan “BABBELEN MET LOCALS

  1. marian meijer

    Wat een belevenis. Was mijn man er maar bij, want die spreekt erg goed frans. Ik niet en dan leun ik maar op mijn man, want anders …..????
    Maar je schrijft erg gezellig… ga zo door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.