Reisverhaaltjes.nl

BALI, DE HOOGTEPUNTEN

rijstvelden jatiluwih

Precies een jaar geleden zaten we op het eiland Bali! Hoewel het een behoorlijk druk eiland is en er ontzettend veel toerisme is, zelfs in februari (het laagseizoen), hebben wij er ontzettend genoten en veel gezien!

Vandaag een terugblik van deze reis en de vele bezienswaardigheden!

We zaten er van 10 februari tot en met 21 februari. Dat was te kort om alles op het eiland te bekijken. Er gaat nogal wat reistijd af, want het is behoorlijk ver weg. Met een tussenstop in Hong Kong vlogen we totaal in 15,5 uur naar Bali! De totale reis bedroeg 28 uur!!

Helaas konden we niet naar het noorden, hier waren de wegen afgesloten in verband met hevige regenval. Door aardverschuivingen zaten er grote gaten in de wegen. Er waren zelfs doden gevallen… Maar er bleef genoeg over in het midden en zuiden! Op Bali is veel te zien!

Denk ik terug aan deze reis, dan zie ik de sprookjesachtig mooie rijstvelden voor me. Maar gek genoeg ook steeds ons balkon in het Bumas resort in Sanur. Om 6 uur in de ochtend zaten we meestal al op ons (groot) balkon te genieten. Het was rond die tijd vaak al 27 graden. Zo heerlijk  genieten, van de rust, de zonsopkomst en het tjilpen van vogeltjes en koerende duiven. Heerlijk!

ons resort

De hoogtepunten:

*Het gezellige Sanur!

Op slechts een meter of 50 vanaf ons resort was de gezellige hoofdstraat met de vele restaurantjes, barretjes en winkeltjes. Het vijf kilometer lang en vrij rustige strand  was een kwartiertje lopen. De zee is er kalm en ondiep. Sanur is vrij rustig vergeleken met het drukke Kuta! Veel Nederlanders brengen hier de winter door!

BOOTJE AAN HET STRAND IN SANUR

*Pura Tamon Ayun tempel

Dit tempelcomplex ligt bij Mengwi, vlakbij Ubud. Er zijn hier diverse soorten tempeltjes te zien. Heel interessant vond ik de grote spinnen die ik in de struiken zag…

Pura Taman Ayun Tempel

spin met dode tor in het web

*Ulun Danu Beratan tempel

Dit tempelcomplex ligt bij het plaatsje Bedugal aan de rand van het kratermeer Bratan. Dit meer ligt tussen diverse bergen op een hoogte van 1200 meter. Het is één van de mooiste tempels op Bali las ik. Het complex bestaat uit vele tempeltjes op diverse eilandjes. Er worden ceremonies gehouden, de godin van het water wordt er geëerd!

ULUN DANU BERATAN TEMPEL

offers van voedsel en bloemen

In Bedugul is ook een groente en fruitmarkt!

fruit

*De rijstvelden van Jatiluwih

Jatiluwih ligt 20 kilometer vanaf de stad Tabanan. De rijstvelden liggen op een hoogte van 850 meter. Hier heb je een waanzinnig uitzicht over het dal, maar je kunt ook een wandeling maken tussen de rijsvelden!

rijstvelden jatiluwih

*Tanah Lot

Deze zeetempel ligt in het zuidwesten van Bali. Het is er megadruk! Bij vloed is de tempel omringd door water, bij eb kun je naar de tempel toelopen. Je mag echter niet in de tempel! Er is een magische bron, vreemd genoeg komt er zoet water uit de bron! Er worden ceremonies gehouden en in de grot zijn heilige slangen te spotten!

tanah lot

ceremonies met rituelen

grot met de heilige slangen

*Balinese dans

Leuk is het om naar een Barong en Legong dansvoorstelling te gaan. Ben je op Bali dan moet je dit eigenlijk niet overslaan!

legong danseressen

balinese dans

De Balinese dansen worden begeleid door een gamelanorkest!

gamelanmuziek

*Kecak dansvoorstelling (apendans)

Naast de Barong en Legong dans kun je ook de beroemde Kecak dansvoorstelling bijwonen. Het mooiste is het om dit op de kliffen van Uluwatu te zien terwijl de zon ondergaat!

kecak dans, bali

*Tirta Empul tempel

Dit tempelcomplex met het heilige bronwater ligt ten noorden van Ubud. Bij deze tempel vinden belangrijke reinigingsrituelen plaats. Ook toeristen mogen hier aan deelnemen! Leuk om te zien zijn al die offerbakjes die er liggen!

heilige bronwater tirta empul

offerbakjes bij tirta Empul tempel

*Tegenungan waterval

Zelf vond ik dit de mooiste bezienswaardigheid op Bali. Deze waterval ligt vlakbij Ubud. Het was er niet zo megadruk. Veel mensen kennen deze waterval niet vertelde onze gids… De waterval ligt in een schitterende tropische omgeving. Via stenen trapjes kun je naar beneden lopen!

TEGENUNGAN WATERVAL BALI

tegenungan waterval bali

*De rijstvelden van Ubud

Een prachtig dal met rijstterrassen en veel palmbomen! Je kunt de rijstvelden vinden bij het toeristische stadje Ubud!

rijstterrassen ubud, bali

Ook hier mag je een wandeling tussen de rijstvelden maken!

*Pantai Pandawa beach

Dit paradijsje ligt verscholen tussen de hoge kliffen in Zuid Bali, bij het dorpje Kutuh. Het is nog niet zo ontdekt en erg rustig!

strand zee met op de voorgrond een yucca plant

strand Pantai Pandawa

kleine restaurantjes op het Pantai Pandawa strand

Er zijn wel kleine restaurantjes, maar nauwelijks toeristen!

*Uluwatu tempel

Vanaf het Pantai Pandawa strand kun je via slingerweggetjes langs de kust naar de kliffen van Uluwatu. Onderweg zie je meerdere kleine strandjes. Op de Uluwatu kliffen bevindt zich een tempel op 80 meter boven de zee. Vanaf de kliffen heb je een schitterend uitzicht!

uluwatu tempel Zuid-Bali

uitzicht vanaf de kliffen, uluwatu tempel, bali

Hier wordt dus ook de Kecak dans uitgevoerd!

Let wel op: er zijn hier veel brutale makaken die het op je spullen hebben voorzien!

aap heeft een teenslipper afgepakt van een toerist

Dit waren onze hoogtepunten op het eiland Bali!

Wat ik verder erg mooi vond op Bali zijn de kleine offertempeltjes. Je ziet ze werkelijk overal! Hier worden dagelijks kleine offerschaaltjes neergelegd. Dit om de geesten goed te stemmen en de kwade geesten te verjagen! De offerbakjes liggen ook vaak op de grond, voor een restaurantje of een winkeltje!

offer tempeltje bali

offer tempeltje bali

rituelen en vele etensbakjes worden bij de tempeltjes neergelegd, bali

offerbakje met eten en bloemetjes

Verder vond ik de winkelstraat erg gezellig in Sanur

margreet in sanur in de winkelstraat

en het eten is overheerlijk en spotgoedkoop!

indisch eten

Ben jij weleens op Bali geweest of zou je er wel graag eens naartoe willen gaan?

In het hoofdmenu onder LANDEN kun je alle reisverhalen over Bali vinden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.