Reisverhaaltjes.nl

BALINESE DANS

LEGONG DANSERES BALI

De tweede dag dat we op stap waren met onze privégids Kadek begonnen we met een voorstelling van de Barong en de Legong dans en eindigden de dag met een Kecak dansvoorstelling!

Er zijn in Indonesië en met name op Bali heel veel verschillende dansen. Allemaal vertellen ze een verhaal. Ze worden tijdens diverse feesten en ceremonies opgevoerd!

Wanneer je op Bali bent moet je gewoon zo’n voorstelling bijwonen. Ze worden veel speciaal voor toeristen opgevoerd!

Kadek stond ’s morgens alweer ruim voor 9 uur bij ons hotel klaar om ons weer een fijne dag te bezorgen. Hij bracht ons eerst, niet ver vanaf Sanur naar een Barong dansvoorstelling. Ik had dit vroeger ook al eens gezien. Het is wel bijzonder, maar een uur is precies lang genoeg.

Het begon met de Barong dans, deze dans is gebaseerd op het goed en het kwade. Voor de Balinees is de heiligste Barong, de Barong Ket of Keket. Deze Barong draagt een masker dat geen gelijkenis heeft met een levend dier, zuiver mythologisch dus!

barong

Bij de Barong hoort Rangda ( de heks) De Barong is de leider van de goede krachten, Rangda van de kwade. Deze dans speelt de eeuwige strijd tussen Goed en kwaad in de mens en in de wereld! Als er ziekte of tegenslag in een dorp heerst, wordt deze dans uitgevoerd èn speciaal voor de toeristen dus.

Barong dans

Alle bewegingen die worden gemaakt zoals met de voeten, vingers en handen hebben een betekenis.

De Balinese dansen worden begeleid door gamelanmuziek. Met instrumenten zoals drums, gongs, xylofoons en fluiten!

gamelanmuziek

Ik zal je niet vermoeien door het hele verhaal van de verschillende acts hier op te schrijven… Het is zeker de moeite waard om zo’n voorstelling te zien met de bijhorende aparte muziek. Deze muziek bezorgt je in het begin kippenvel, maar na een uur heb je er ook wel genoeg van hihi

balinese dans

balinese dans

Naast de acts van de Barong dans zagen we ook een voorstelling van de Legong dans

legong danseres

Ook hier weer, elke beweging van de vingers, handen, hoofd en voeten heeft een betekenis!

elke beweging van hand of vingers heeft een betekenis

Erg mooi vind ik deze Legong dansen

legong danseressen

Legong danseressen

Na precies een uur was de voorstelling afgelopen. Wij reden naar onze tweede bezienswaardigheid, naar de Tirta Empul (Heilig bronwater) tempel. Daar worden belangrijke reinigingsrituelen gehouden! Hierover meer in een volgend reisverhaal!

Heb jij op Bali ook zo’n dansvoorstelling gezien? Wat vond je ervan?

2 gedachtes aan “BALINESE DANS

  1. Reisfreaks

    Hoi Margreet, wij hebben zo’n dansvoorstelling aan het eind van ons reisavontuur op Bali meegemaakt. Meteen spijt dat we dat niet eerder gedaan hebben! Erg indrukwekkend en de muziek is hypnotiserend. Prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.