Reisverhaaltjes.nl

BANANENBOMEN

BANANENPLANTAGE OP JAMAICA Ooit weleens een bananenplantage gezien ? Deze foto heb ik gemaakt op Jamaica. De trossen bananen worden dmv zakken beschermd. De bananen moeten tip top voor de export zijn ! Als je aan de tropen denkt, denk je vast en zeker aan palmen , maar ook aan bananenbomen ! Een exotische tuin is dan ook niet compleet zonder een of meerdere bananenbomen. Zulke grote  trossen als op de foto zal je in Nederland niet krijgen…maar het is in ons klimaat wèl mogelijk, om te genieten van een spectaculaire groeiende tuinbanaan ! In Nederland kan de Musa basjoo ‘ Sakhalin ‘, wel meer dan 5 m. worden ! Deze Japanse ‘ banaan ‘ behoort qua winterhardheid tot de meest betrouwbare tuinbananen voor ons klimaat.  Deze prachtige exoot heeft een voedzame en niet te droge voedingsbodem nodig ( koemest ). Hij moet wel op een beschut plekje staan, want met harde wind kunnen de enorme bladeren gaan scheuren ! Zet hem op een ruime plaats in de zon ! Een bananenplant bestaat uit een schijnstam waaruit bladeren zich één voor één ontwikkelen. Pas als het hele blad te voorschijn is gekomen, ontvouwt het zich. Hierna ontwikkelt zich meteen een volgende. De wortels zijn rhizomen of wortelstokken. Hierop ontwikkelen zich nieuwe uitlopers, deze kan je ook afsteken en elders planten. Een ‘ banaan ‘ bloeit over het algemeen pas na 3 of 4 jaar..na de bloei sterft de plant af !  Bij een paar graden vorst, sterft het blad…de stam houdt het wat langer vol….Met winterharde bananenbomen wordt bedoeld, dat ze ondergronds tegen vorst kunnen en in het voorjaar weer met een of meerdere groeischeuten terug zullen gaan komen ! Als je de hele bananenboom ‘ inpakt ‘ voor de winter, dan maak je goede kans dat de gehele plant de winter doorkomt en dus verder zal gaan groeien ! In een volgende verhaaltje, zal ik wat meer over de winterbescherming vertellen ! Een bananenboom heeft weinig verzorging nodig. Dode bladeren kan je met een scherp mes, schuin langs de stam afsnijden ! Veel soorten Musa produceren eetbare zoete bananen……… De volgende foto’s zijn gemaakt in onze eigen tuin !

Zelf vind ik de rode tuinbanaan erg mooi, deze plant groeit erg hard en heeft nog grotere bladeren dan de Musa soorten ! rode tuinbanaan De volgende foto is van de ‘ sneeuwbanaan ‘ ( Ensete glaucum ). Dit soort is afkomstig uit China. Het is een snelle groeier en kan ook minstens 5 m. hoog worden !  Dan moet je hem natuurlijk wel goed door de winter(s) zien te krijgen … sneeuwbanaan in eigen tuin Op de voorgrond de sneeuwbanaan, het blad van dit soort is wat dikker ! Deze foto is gemaakt in de herfst 2014..alle planten in onze tuin zijn dan groot..in die tijd vind ik onze tuin op z’n mooist !

Heb jij ook een bananenboom in de tuin ?

2 gedachtes aan “BANANENBOMEN

  1. Hans peter

    Dit voorjaar plantte ik in de volle grond een tuinbanaan. Uit de gekkigheid maar hij sloeg aan en groeide vlot. Moet ik deze voor de winter binnen zetten of afdekken of…
    ik weet het niet. Wie wel?

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Hoi Hans Peter ! Ik weet niet of het een winterharde tuinbanaan is, maar ook dan zullen de stam en de bladeren in de winter bij vorst doodgaan. In het voorjaar komen dan weer nieuwe jonge plantjes vlakbij de moederstam terug ! Bij een paar graden vorst is de plant niet meteen dood, dat hangt er ook vanaf natuurlijk, hoe groot de plant nu is en hoe dik de stam ! Wanneer de plant nog niet zo groot is, kun je hem het beste uit de grond halen ( ruim weg scheppen ) maar de plant niet in een warme kamer zetten ! Is de bananenboom al behoorlijk groot, 1½ meter of hoger, dan moet deze worden ingepakt tegen de vorst,zodat hij volgend jaar nog groter wordt ! Wanneer er aanhoudende of strenge vorst wordt verwacht, snij je de bladeren met een scherp mes schuin af ! Het laatste blad dat gegroeid is laat je er aan zitten. Je kunt bamboestokken om de plant heen zetten en die vullen met stro. Om de paaltjes winkel je folie ( enkele keren ) en bovenop kun je een emmer op de kop over de plant doen. Bij erg strenge vorst kun je ook een slang kerstverlichting er om heen wikkelen ! Op de grond zou ik ook bijvoorbeeld worteldoek om de stam heen leggen ! In het voorjaar wanneer de vorstperiode ten einde is kan alles er af gehaald worden. Hou dan nog wel de temperaturen in de gaten want het kan tot 11 mei nog steeds af en toe vriezen. Je kunt via google ook diverse methoden vinden hoe je een bananenboom de winter door moet krijgen ! Ik hoop dat je hier iets mee kan…Succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.