Reisverhaaltjes.nl

BAOBAB BOMEN

BAOBABBOMEN SENEGAL

Ik heb sowieso iets met bomen, maar de Baobab boom vind ik sprookjesachtig mooi! Niet voor niets heb ik deze boom als kopfoto van deze website Reisverhaaltjes. Het is mijn meest favoriete foto zelfs!

De Baobab of apenbroodboom komt voor in droge warme gebieden in Afrika en Australië. Er zijn 8 of 9 soorten.(één ervan is twijfelachtig) Zes daarvan staan in Madagascar, twee soorten op het vasteland van Afrika en één soort in Australië!

De Baobab boom is de dikste boom ter wereld. Ze kunnen wel een omtrek hebben tot 34(!) meter! Het is ook een van de weinige bomen, die in de tropen zijn blad verliest. Ze zijn 9 maanden per jaar kaal!

Ik zag deze bomen in diverse Afrikaanse landen, oa in Gambia en Zuid-Afrika, maar het meest zag ik ze in Senegal!

Baobab boom in Senegal

Deze boom in Senegal is 1000 jaar oud. De oudste Baobab in dit land is 1500 jaar (omtrek is 22 meter)

Baobab Senegal

Deze boom heeft een omtrek van 17 meter! Vroeger begroeven ze mensen in deze holle boom. Hier liggen 7 mensen begraven!

7 mensen liggen in deze Baobab begraven, Senegal

Deze boom (hierboven) staat in het Bandida Nationaal Park

Heel bijzonder is dat de Baobab water opslaat in de dikke stam (wel 120.000 liter) tijdens het natte seizoen, om zo het droge seizoen te overleven!

Baobab boom Senegal

Veel Afrikaanse volken beschouwen de Baobab als een heilige boom en aanbidden hem als een godheid. Er gaan heel veel verhalen over deze boom, zoals deze legende:

Er was eens een Afrikaanse koning die zo ijdel was, dat hij zichzelf het mooiste wezen van het land vond. Hij duldde niet dat een van zijn onderdanen er ook maar het kleinste vraagtekentje bij zette. De koning was een sterk en machtig man, die niet bekend stond om zijn tolerantie. Toch was er één wezen in het rijk van de koning die zo mogelijk nog ijdeler was en bovendien het lef had om er ook hardop voor uit te komen: een reusachtige Baobab boom! Het was een imposante verschijning met een dikke stam en een weelderige kroon van groene bladeren. De koning ontstak in woede, toen hij de Baobab hoorde vertellen dat hij veel mooier was. Als straf rukte hij de boom uit de grond en zette hem op z’n kop weer terug. Uit solidariteit met hun soortgenoot deden alle Baobabs in het land hetzelfde, waardoor het sinds die tijd lijkt of de Baobab met z’n wortelstelsel in de lucht steekt!

Baobab bomen Senegal

Deze bomen zijn niet alleen heilig voor de bevolking maar ook bijzonder nuttig. Zo wordt de uitgeholde stam van deze boom ook gebruikt als hut, waterton of kano. Ook wordt van de bast touw gemaakt, waar weer ijzersterke manden van worden gemaakt!

In het droge Afrika groeit niet veel. De bevolking gebruikt al duizenden jaren de vruchten en bladeren van deze Baobab boom, vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen. Vandaar dat deze boom ook wel: ‘The Tree of Life’ wordt genoemd. Het pulp van de vruchten bevat veel vezels. Deze vezels worden gebruikt om pap of brood te maken (vandaar apenBROOD) Baobab fruit is enorm voedzaam en zit boordevol vitamines. Er zit 6x meer vitamine C in dan in een sinaasappel! In Nederland is deze vruchtenpulp verkrijgbaar in poedervorm en als tablet.

Opmerkelijk zijn de gaatjes in sommige bomen. Deze gaatjes zijn door de mens gemaakt. Er werden stokjes (takjes) in gestoken. Op die manier klom men in de bomen om de honing eruit te halen!

gaatjes in de Baobab boom ( dmv takjes klom men in de boom om de honing eruit te halen)

De bomen zijn ook belangrijk voor sommige dieren, zoals de Afrikaanse olifant. Zij eten de zachte bast van de boom, maar gebruiken de boom ook om hun teken van de huid af te wrijven. Bavianen en enkele andere apen eten de vruchten, vandaar ook de naam APENbroodboom!

Baobab bomen kunnen erg oud worden, ruim 1000 jaar. Sommige wetenschappers denken zelfs  2000 tot 5000 jaar!

Baobab boom Senegal

Zijn ze niet prachtig?

Baobab boom Senegal

Ze zien er echt sprookjesachtig uit!

Baobab bomen Senegal

Ik zou wel graag eens naar Madagascar willen. Hier zien de Baobab bomen er net even anders uit!

Baobab Madagascar foto van Wikipedia

De foto is van Wikipedia!

Heb jij weleens Baobab bomen gezien? Waar was dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.