Reisverhaaltjes.nl

BEZOEK UIT TSJECHIE

VLEES OP BARBECUE

Op de dag dat ik 30 werd, gingen we naar Tsjechië. Met ons voetbalcluppie ! Ik woonde destijds in een klein dorpje en de Heren I waren drie jaar op rij kampioen geworden en doorgestroomd naar klasse I ! Ik was een enorme voetbalfan ! Ik voetbalde zelf en ik schreef tien jaar lang voetbalverslagen voor de plaatselijke krant !

We waren één grote gezellige familie, het Herenteam en diens vrouwen ! Elk weekend was het groot feest in de kantine na de voetbalwedstrijd, want ze wonnen altijd ! De drie kampioenschappen waren niet onopgemerkt gebleven en ze kregen vele uitnodigingen om toernooien te spelen.

Zo kreeg het team ook een uitnodiging om in Tsjechië te komen voetballen, tegen de plaatselijke voetbalclub in ? Ik ben de naam van het stadje vergeten, maar het was dichtbij Praag ! Ze zouden dan een jaar later bij ons komen. Een soort uitwisselings- toernooi dus !

We gingen op een vrijdag met een grote bus richting Praag. De voetballers, de trainer, leider, verzorger en de vrouwen mochten ook mee ! Een gezellige boel bij elkaar en we hadden de grootste lol in de bus !

Na een lange rit kwamen we in het stadje aan en we verbleven in een schitterend luxe hotel, met alles erop en eraan ! Dik voor elkaar !

De volgende dag, speelden de teams tegen elkaar. Ze waren duidelijk een maatje te groot voor ‘onze jongens’ want we verloren dik….maar dat mocht de pret niet drukken. Na afloop v/d wedstrijd kwamen flessen bier en wodka  op tafel en met een varken aan het spit, kon het feest beginnen ! Er werd gezongen en gefeest en we vermaakten ons prima met onze nieuwe vrienden ! Het was super leuk en gezellig en het werd alweer bijna licht toen we maar eens ons bed opzochten.

De volgende ochtend stond een stadswandeling in Praag op het programma ! En wie heeft nog nooit gehoord van de beroemde Karelsbrug ? Na een lange wandeling door de oude binnenstad van Praag werd het voor ons tijd om afscheid te nemen van de Tsjechen…Schouderkloppen, omhelzingen, de vele bedankjes en met ‘tot gauw in Nederland’ namen we afscheid ! Wat was het leuk….

Het jaar erop kwamen ze bij ons ! We hadden enorm zin om onze Tsjechische vrienden weer te zien ! Alleen wij waren niet zo’n rijk cluppie en konden hun geen hotel aanbieden….. Maar daar had de voetbalorganisatie wat op gevonden…We mochten het naastgelegen gymnastiek zaaltje gebruiken voor onze gasten en er werden tig veldbedjes gehuurd ! Niet erg luxe, maar hee, het waren allemaal jonge knullen en die konden toch wel twee nachtjes zo slapen ? Bovendien, als er net zoveel gedronken werd als toen wij daar waren…Dan zouden ze het verschil tussen een gewoon bed en een veldbed niet eens merken !

Afijn, wij hadden er zin in. Zoveel mogelijk vrijwilligers hielpen met de inkopen, de versiering, de muziek, noem maar op ! Het zou een knalfeest worden, daarvan waren wij overtuigd ! Het weer werkte ook mee, het was tropisch warm in Nederland, wat kon er fout gaan….

Op die vrijdag, eind in de middag kwamen ze. Alle gehuurde barbecues stonden klaar, net als de schalen vol vlees en de eigengemaakte salades. Overal hingen vlaggetjes en vol verwachting zagen we uiteindelijk de bus aankomen ! Onze vrienden, unsere Tsjechische freunde….wir lieben euch…Welkom, welkom ! Herzlich willkommen ! We vlogen elkaar om de nek, handen werden geschud….tranen biggelden over onze wangen…Okee, nu overdrijf ik een beetje !

Het leek erop dat het minstens zo super zou gaan worden dan het voorgaande jaar …Totdat ze ons clubgebouwtje zagen…zo klein ? En daar in die zaal moesten ze slapen ?? Op veldbedjes ??

‘Waar is ons hotel’ ? ‘Ons zwembad’ ? ‘De sauna’ ? ‘De whirlpool’ ? Hun gezichten betrokken per seconde en ze keken met boze blikken in onze richting….

‘Darauf schlafen, neinnnnn’, daar gingen ze echt niet op slapen ! Ze werden boos, bozer en kwaad en stapten vervolgens allemaal terug de bus in ! ‘Biertje’?, riep nog een van ons…

Ze gingen weg…..ze vertrokken….terug naar huis…terug naar Tsjechië !

Waaaat ? We hadden alles toch zo goed geregeld ? Er was zoveel vlees, zoveel eten, zoveel drank in ‘huis’ gehaald !

Er viel niks tegen te doen. Ze waren boos, teleurgesteld en wilden er ook niet over praten…Ze wilden alleen maar weg van hier. Ze lieten ons verbouwereerd achter. Sommige van ons staken het bekende middelvingertje omhoog toen de bus de straat, het dorp uitreed….Enkele seconden later keken wij elkaar aan, wat nu ??

Feestjuhhhhhhh !

We hebben ons knalfeest gehad en we feestten door tot in de vroege ochtend…

Zonder de Tsjechen, dat wel… Maar o wat een feest ! Er werd nog jaren lang over gepraat….

‘Weet je nog, toen die Tsjechen kwamen’ ? ‘Wat een feest was dat’ !!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *