Reisverhaaltjes.nl

BIZAR RITUEEL

panajachel

Na een prachtige rit door een bergpas, kwamen we aan bij het meer van Atitlán, met de 3 vulkanen ! ( Guatemala ) We reden naar Panajachel, het drukst bezochte plaatsje aan het meer. De komende 2 nachten verbleven we een paar km buiten het stadje in een hotel dat uit 3 torenflats bestond van elk 14 hoog….Wij kregen onze kamer op de 4e verdieping…voor mij al vreselijk hoog…maar, met werkelijk een schitterend uitzicht op de vulkanen, die bij onze aankomst bijna niet te zien waren, maar de volgende ochtend toen het onbewolkt was…wauh !

Omdat we hier 2 nachten bleven, had ik eindelijk even tijd, om heel mijn koffer leeg te halen en alles weer even goed in te pakken…mijn koffer zag er niet uit, die van Rob was super netjes ! Dit was ons 6e hotel al tijdens de reis en er zouden nog 4 komen…

Ik heb meteen alle onderbroeken en sokken van ons even gewassen en Rob hing ze her en der op, over de stoelleuningen…nou ja, overal waar het maar kon.. ! Hoopte maar dat onze onderbroeken niet van het balkon af zouden waaien….zag het al voor me…ik met een rood hoofd bezig met de onderbroeken uit het zwembad te graaien.. of dat ze zouden blijven hangen in de palmbomen onder ons….Daar zaten trouwens prachtige vogeltjes, in die palmbomen….misschien zouden ze dan onze onderbroeken gebruiken als nestmateriaal…

geel/zwarte vogel

’s Avonds aten we in ons hotel, want het was te ver om naar het stadje te lopen. De volgende ochtend toen ik wakker werd, deed ik meteen de lamellen open…ik was zo benieuwd naar het uitzicht….en ja hoor, helder…schitterend !

uitzicht hotelkamer op atitlanmeer en de 3 vulkanen

We dronken koffie op het balkon…het was nog geen half 7 in de ochtend ! Na het ontbijt maakten we wat foto’s van het terrein en om 8.45 uur kwam onze boot ! Vandaag geen busrit…maar een boottocht !

foto van mij bij het strandje en de steiger

boot

Ons hotel vanaf het meer gezien…

ons hotel vanaf meer gezien

Onderweg op het meer, kwamen de vrouw en 2 dochters van onze kapitein ook aan boord…vanaf een klein bootje werden ze aan boord gehesen…ze hadden souvenirs bij hun, sjalen, kleedjes etc…ook mochten een paar vrouwen uit onze groep hun zelf in traditionele Mayakleding hijsen !

Ik had in het begin een vestje aan, maar die had ik al snel uit gedaan, veel te warm. Een uurtje later kon ik mijn vestje nergens meer vinden aan boord ! Ik had een vermoeden dat het misschien tussen al die sjalen en kleedjes terecht was gekomen….dus ik zocht benedendeks de vrouwen op…Ik zei tegen onze reisleider, wil je even aan hun vragen of ze misschien mijn vestje hebben gezien ? en meteen erachter aan ‘ zij ( wijzend ), heeft hem aan’ ! Nou ja zeg, ze had hem gewoon aangetrokken……niet even vragen…..is die van iemand ? die heb ik gevonden…..neuhhh … Ik kon er de humor wel van inzien, maar ik wilde hem toch graag terug…

dochter van kapitein

De vestje-dievegge !

Prachtige uitzichten vanaf de boot !

uitzicht vanaf boot

uitzicht op vulkan

Na 2 uur, tussen de vulkanen varen, gingen we aan wal !

aan wal naar stadje

We zagen vrouwen die de was deden in het meer…

vrouwen die de was dioen in het meer

Eenmaal aan wal, liepen we langs souvenirshops, maar ik moest me nog even inhouden….later, daar uitgebreid de tijd voor !

In dit dorpje, aan de voet v/d vulkaan, is de bevolking gekleed in traditionele kleding…nu was 1 v/d mannen de klos…een vrijwilliger mocht de traditionele herenkleding passen ! Een korte broek, vol met borduursels met een sjaal om de middel en om de nek en nog een mooie hoed op…en het plaatje was compleet ! Alhoewel onze vrijwilliger 2 koppen groter is, dan de gemiddelde man hier…stond het hem fantastisch !!

Alle kleding is handwerk en sommige borduursels op kleden is 3 maanden borduurwerk…

borduurwerk 3 maanden werk

Prachtig al die kleurtjes !

Wij vervolgden onze weg, door allerlei steegjes en kwamen uit bij wel iets heel bijzonders…

maximon, houten mayabeeld

Een houten Mayabeeld, van de god Maximón..met een sigaar in zijn ‘mond’….voor ons vreemde rituelen en er werd geld als offer neergelegd… Dit is eigenlijk verboden…en het beeld staat steeds weer ergens anders..

god Maximon

ritueel

ritueel

Het deed erg mysterieus aan…je moest 10 quetzal offeren, 0,80 eurocent ! Het hele kamertje stond vol met prachtige christelijke beelden…wat nou eigenlijk de betekenis er van was ? Is me niet precies duidelijk en op internet is er ook niks over te vinden…

Vervolgens bezochten we een prachtige kerk. Binnen in de kerk, allemaal beelden met echte kleding aan !

beelden met echte kleding aan

in kerk, prachtige kathollieke beelden

jezus met kruis

Zowel christelijke beelden als Mayabeelden in één kerk !

Na de bezienswaardigheden, eerst …KOFFIE……. koffie met een heerlijke muffin !

koffie

Daarna shopping time !!!

lokale bevolking

lokale bevolking

souvenirs

souveniers

dorpje de winkeltjes

Overal rijden tuk tuks…ik dacht dat die alleen in Azië rijden…

tuk tuks

Wat elektriciteitsdraadjes….

elekriciteitsdraden

Op de heenweg had ik hele leuke kleine stenen maskertjes gezien…het was even zoeken om het kraampje, maar gevonden…Per stuk vroeg hij ongeveer 120 euro…huh ? Was dit echt dan ?? Een archeologische vondst ? Dan mag ik dat niet uitvoeren…..het leek wel net echt…de stenen kopjes (gezichtjes) waren hooguit 5 cm. …….na een tijdje onderhandelen kocht ik er 3 voor 12 euro…nog al een verschil…dus niet echt ? Ik nam toch de gok….ik zit nu hier in mijn eigen huis achter de pc….dus ik ben niet opgepakt…maar bij de grens naar Mexico en terug naar huis, heb ik toch wel even aan die maskertjes gedacht….het zou toch niet….

Op afgesproken tijd, stond iedereen weer bij de boot en voeren we terug naar ons hotel…iedereen stapte van de boot af, behalve Rob en ik , met nog een stel en de reisleider ! We voeren naar het stadje Panajachel en na een lange wandeling door het dorpje, gingen we wat eten in het restaurantje El Salvador ! Het is ook Salvadoriaans eten….en het was heerlijk !

salvadoriaans eten

Gevulde tortilla’s met pittige sausjes !

stadje panajachel

Foto van het stadje Panajachel !

Na het gezellige etentje lieten we ons in een tuk tuk, terug brengen naar ons hotel ! Wat een fantastische dag, wederom !

 

 

 

 

2 gedachtes aan “BIZAR RITUEEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.