Reisverhaaltjes.nl

BLACK RIVER

krokodil black river jamaica

In Jamaica maakten we een mooie boottocht over ‘ The Black River ‘. Hier leven Amerikaanse krokodillen, een soort die niet agressief is, maar wel 6 m. kunnen worden !

De rivier is ruim 50 km lang, maar slechts 28 km. is bevaarbaar, de rest is moeras. De rivier is gemiddeld 6,5 m. diep ! Het water ziet er ‘ zwart ‘ uit, maar is juist erg helder. Zó helder, dat je de  bodem ziet….de bodem bestaat uit zwarte turf, vandaar de naam ‘ The Black River ‘ ! De oevers v/d rivier bestaan uit een mangrovebos en worden bewoond door meer dan 100 verschillende soorten vogels, oa. veel witte reigers !

mangrove bos met witte reigers

Als het water te laag komt te staan, komt er methaangas vrij ( door de turfbodem ). Daardoor vliegt de rivier deels  3 à 4 keer per jaar spontaan in de brand….Er leven hier al jaren 350 krokodillen, is ons verteld……niet meer, niet minder…Meestal zie je alleen de kop half in het water van een krokodil, maar hier zie je dit grote reptiel is zijn geheel, door het heldere water ! We hoefden niet lang te varen tot we de eerste zagen….hij kwam meteen naar de boot toe zwemmen…want ze worden nl. gevoerd ! ( kip ) Op die manier, kan je hem van heel dichtbij bewonderen !

krokodil krijgt stuk kip

Een krokodil eet zijwaarts, goed te zien op de foto ! De krokodillen leven hier alleen in de eerste 5km. v/d rivier…in de rest v/d rivier stroomt het water te snel voor ze !

Wist je dat een krokodil zijn totale lichaamslengte, recht omhoog, uit het water kan springen ? Als het zonnig is, liggen ze aan de oevers, met hun bek wagenwijd open en die gaat dan op ‘ slot ‘, ze bewegen dan niet meer…alleen de ogen bewegen af en toe !

Als je achterna wordt gezeten door een krokodil, kan je het best zigzag lopen of hoog in een boom klimmen…. ( hoop dat je daar dan de tijd voor hebt….) Ze leggen ± 60 eieren en slechts 5% overleeft het…Krokodillen worden 80 tot 100 jaar oud !

krokodil

We zagen er een stuk of 8, erg mooi om te zien !

Onderweg kwamen we vissers tegen, die net een vis vingen en aan boord haalden, wat een joekel !

vissers met grote  vis

Wij maakten deze boottocht tijdens onze tweedaagse eilandtour ! Het stadje ‘ Black River ‘ en de rivier, die naar het stadje vernoemd is, ligt niet ver van de beroemde YS watervallen !

2 gedachtes aan “BLACK RIVER

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Hoi Natasja ! Het was erg mooi om die krokodillen ( in z’n geheel )te zien ! Ook al zijn jullie maar 9 dagen op Jamaica, ik zou toch die twee-daagse eilandtour doen, want de natuur is zo verschrikkelijk mooi…er zijn ontzettend veel planten en bloemen die alleen op Jamaica voorkomen ! Het zou zonde zijn, als je alleen op het strand zou blijven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.