Reisverhaaltjes.nl

BLADPLANTEN

FOTO VAN MIJ IN DE ORCHIDEEENHOEVE

Wel eens in de orchideeënhoeve in Luttelgeest geweest? Deze foto is daar, ik geloof vier jaar geleden gemaakt. Tussen al die exotische planten waan ik me in een of ander tropisch land. Bij zo’n beetje iedere plant loop ik te wowen (nieuw woord), zo van: wow, die is mooi! Kijk Rob, wow die wil ik ook en die en die… Zooo mooi en zo zou ik onze tuin graag willen zien…

Ja dat kan natuurlijk niet in ons koude Nederland. Maar in de zomermaanden van mei t/m oktober kun je toch echt een tropisch tuintje creëren in ons land. Ondanks dat het aanbod van exotische winterharde planten steeds groter wordt zie je nog steeds weinig tropische tuintjes in Nederland. Veel mensen weten ook niet dat dit mogelijk is en waar haal je zulke planten dan?

Op internet zie ik ieder jaar meer tropische kwekerijen verschijnen en ook in tuincentra’s zie je steeds meer bijzondere planten. Her en der zie je bij mensen wel eens een palmboom in de tuin staan, meestal een Trachycarpus fortunai, de palmsoort die wel -18 vorst kan verdragen! Maar daar blijft het zo’n beetje bij.

Zelf houd ik enorm van bladplanten. Liefst die met enorme grote bladeren zoals de GUNNERA (mammoetplant) of de TETRAPANAX (rijstpapierplant) of de 1-jarige WONDERBOOM ( ricinus communis). Ik vind ze schitterend, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben… Die ruimte hebben wij nu eigenlijk ook niet meer maar ze staan wel alle drie in onze tuin!

Ik schreef het gister al, onze tuin begint aardig vol te raken. Er staan nog zoveel planten op de slaapkamers en op het balkon die straks de tuin nog in moeten. Ondanks dat zijn we gister toch naar het tuincentrum in Witmarsum geweest en nog 13 nieuwe planten erbij gekocht! Rob ging dus toch gewoon met me mee, zelfs zonder tegensputteren. Geen eens de vraag: heb je nog niet genoeg planten? Maar hij als hovenier vindt planten natuurlijk ook mooi, maar toch niet zo als ik. Ik draaf meestal een beetje door…

Ik zocht naar Caladium en Brunnera’s, maar ik wist van te voren dat ik ook wel met andere soorten thuis zou komen.

We liepen eerst naar de tuinplanten buiten. Rob had al meteen een kar gepakt, want die kent me goed…

Binnen no time had ik mijn handen al vol. Een Brunnera, een Heuchera en Rob zocht een Ajuga uit. Leuke onderbegroeiing plantjes! Caladium soorten hadden ze niet!

plantenkaartjes, brunnera, heuchera en een ajuga

Ik zag drie soorten vuurpijl, die nam ik ook mee. De rood/gele hadden we maar die heeft Semmie de Sloper uitgespit, het is afwachten of deze nog terugkomt. Vorig jaar hebben we de gele vuurpijl gekocht. Een prachtige tropische look geeft deze plant! Een nadeel is: slakken zijn er ook dol op!

3 soorten vuurpijl

Meer leuks zag ik niet en het was dan wel 12 graden, maar in de schaduw was het steenkoud. Ik vluchtte naar de warme kas met kamerplanten. Meer mijn afdeling! Misschien lag daar Caladium? Die lagen er niet, maar wel bladbegonia’s en die lijken heel veel op Caladiums. Prachtige bladplanten, we namen diverse kleurtjes mee!

bladbegonia groen

bladbegonia roze

bladbegonia gekleurd

bladbegonia gekleurd

En hoe vind je deze?

bladbegonia gedraaide tekening gekleurd

Er waren zelfs nog meer kleurtjes…maar ik zag ook nog andere mooie planten. Zoals deze ananas plant

ananas plant

en deze kangeroopoot plant

kangeroo plant

Ik moet helaas nog even tot mei wachten totdat de bladbegonia’s en de laatste 2 planten naar buiten kunnen!

De kar was inmiddels vol en ik zei: ‘nu maar naar de kassa, want anders koop ik nog veel meer’, of misschien ook omdat ikzelf ‘moest’ betalen hihi

In mijn achterhoofd dacht ik: ik kom hier nog terug…

Thuis ging ik meteen aan de slag en zette de plantjes in de voortuin. Daar komt onze kat Semmie de Sloper niet. De rest van de planten zette ik boven neer ( weer op een andere slaapkamer hihi)

Ga jij vaak wel eens naar een tuincentrum? Of koop jij je planten in de supermarkt of bij bouwmarkten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.