Reisverhaaltjes.nl

BLOEDMAAN BLOEDMOOI !

bloedmaan 27 juli 2018

Heb jij gisteravond de bloedmaan mooi kunnen zien? Of was het te bewolkt? Hier in Sneek was hij prachtig te zien. Al was het in het begin wel even zoeken…

Gisteravond waren we bij de buren uitgenodigd. Ik nam mijn camera mee. Want deze langste volledige maansverduistering van deze eeuw wilde ik natuurlijk wel even vastleggen! (21.30-23.14 uur)

”Hoe laat is het eigenlijk?” vroeg ik op een gegeven moment bloedserieus

”Tien uur” zei mijn buurman

”Whaat? Dan is de maansverduistering al te zien!”

We sprongen met z’n allen op en tuurden de hemel af. Waar was dat ding? We zagen he-le-maal geen rode bol. We zagen geen BAL!!

De maan kwam om half 10 op had ik gelezen en de volledige maansverduistering zou om 22.22 uur op zijn hoogtepunt zijn.

We liepen bloednieuwsgierig naar de speelplaats voor ons huis over het gras, langs het water. Bloednerveus keken we links, rechts, voor huis, achter huis… Niks… We zagen de maan niet eens! Teleurgesteld gingen we weer zitten. Was dat alles? Mijn enthousiasme bloedde dood…

Een kwartiertje later zagen we hem dan toch. Daar was hij dan. Vlak boven de huizen (ver)scheen de maan tussen de bomen. Wauw, wat mooi! Rood, bloedmooi en heel duidelijk te zien. Het was onbewolkt. Mijn bloeddruk schoot omhoog!

Maar om hem mooi op de foto te krijgen was een heel ander verhaal. Ik gebruikte namelijk de flitser en dat had ik niet moeten doen. Ik klikte er op los, maar geen een was echt duidelijk

De bloedmaan met flits gefotografeerd:

bloedmaan onscherp, flits gebruikt

Zonde…

Onze buren moesten vanmorgen heel vroeg op staan en gingen op tijd hun mandje in. Toen we afscheid namen zag ik een eindje verderop onze achterburen staan met camera. We besloten ook nog maar wat foto’s te maken. Ik was inmiddels op het heldere idee gekomen om de flitser uit te zetten.

De foto’s die ik verder maakte zijn best wel mooi geworden

maansverduistering

Je zou verwachten dat iedereen buiten zou staan om dit bijzondere fenomeen te aanschouwen. Toch zagen we verder niemand. Of je moet alle hangkatten uit de hele omgeving inclusief onze eigen katten die zich om ons heen hadden verzameld meerekenen. Die keken ons aan van: wat moeten jullie hier ‘midden in de nacht’ op ons terrein? Een beetje ons liefdesspel te verstoren…

Ik lag in een deuk om de namen van de katten van onze achterburen: Droefke en Knopje!!

Toen ik mijn foto van de maan met vreemde streepjes aan de buren liet zien en dacht dat ik iets héél bijzonders had gefotografeerd, lagen zij vervolgens in een deuk. Het waren de takken van een boom… Whahaha. (slik) De achterburen zijn zo’n 25 jaar jonger (nog bloedjong dus) als ik en hebben iets betere ogen. (ik had mijn leesbril niet op…)

maansverduistering

Ik moest het even opzoeken maar:

De maansverduistering vindt plaats omdat de zon, aarde en maan (in die volgorde) op één lijn staan. Bij de verduistering ligt de maan dus compleet in de schaduw van de aarde. Bij een zonsverduistering is de zon niet te zien, bij een maansverduistering is de maan dat wel. Hij kleurt rood omdat het licht van de zon wordt afgebogen in onze dampkring in de richting van de maan. Doordat de maan rood kleurt, wordt het fenomeen ‘bloedmaan’ genoemd!

Heel bijzonder was het dat Mars ook heel duidelijk was te zien, rechts onder de maan! Zie je het kleine stipje?

bloedmaan en mars

Helaas is deze foto een beetje bewogen…

de maansverduistering en de planeet Mars

maansverduistering 27 juli 2018

maansverduistering 27 juli 2018

maansverduistering 27 juli 2018

En daar was hij weer, de gewone volle maan.

volle maan na de verduistering 27 juli 2018

Ik vond het heel bijzonder om te zien!

Lees ook mijn verhaal ZONSVERDUISTERING IN AMERIKA 

By the way: Het regent hier op dit moment. Heerlijk!! Wat was het afgelopen dagen (weken)BLOEDHEET!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.