Reisverhaaltjes.nl

BLOEMBOLLEN

CANNA'S IN ONZE TUIN

Dat ik dol ben op planten, dat wist je al… Maar het mooist vind ik de bloembollen!! Er zijn ontzettend veel soorten!

Wanneer je aan bloembollen denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan tulpen, narcissen, sneeuwklokjes en krokusjes. De voorjaarsbollen!

Een prachtig gezicht, vooral de velden vol!

veld vol krokusjes

Je hebt twee soorten bloembollen: de voorjaarsbollen en de zomerbollen. De voorjaarsbollen plant je in het najaar en zijn winterhard. De zomerbollen plant je in het voorjaar, zodra de vorst uit de grond is. Ik houd erg van de zomerbollen en dan met name de exotische soorten!

Bloembollen kun je ook weer onderverdelen in:

 • eenjarigen: deze groeien maar één jaar. Na de bloei sterven de bollen af
 • meerjarigen: deze bollen plant je één keer en hebben eigenlijk dezelfde groeicyclus als die van vaste planten!
 • verwilderingsbollen: deze bollen lijken op de meerjarige. Je plant ze één keer en ze komen ieder jaar terug. Deze bollen breiden zich uit. Een groep van 10 bollen kunnen een paar jaar later wel 100 worden

Ik zal er niet te diep op ingaan, maar je hebt ook nog eens bollen, knollen en wortelstokken. Voor het gemak worden het meestal alle ‘bloembollen’ genoemd!

Het verschil tussen een bol en een knol zit hem in de voedselopslag. Wanneer je een bol opensnijdt zie je ringen met in het midden de jonge plant. Wanneer je een knol doormidden snijdt zie je eigenlijk niks!

Wortelstokken, ook rhizomen genoemd hebben ondergronds verdikte stengels die horizontaal groeien met wortels aan de onderkant en knopen aan de bovenkant waaruit scheuten kunnen groeien. Een mooi voorbeeld hiervan is: Lelietje van Dalen. Heb je dit plantje/bolletje in je tuin, dan heb je een paar jaar later je hele tuin vol met deze bloemetjes. Het is een prachtig bloemetje, maar eenmaal uitgebloeid, houd je alleen nog maar (saai) blad over en je kunt de planten bijna niet uit de tuin verwijderen. Persoonlijk heb ik een hekel aan deze planten!

Een andere bol met rhizomen is de tropische CANNA, dit is juist één van mijn favoriete planten, zie bovenste foto. Je hebt tientallen soorten canna’s (bloemriet) met veel verschillende kleuren bloemen. De mooiste soorten vind ik echter de canna’s met de bonte of gestreepte bladeren. Zoals bijvoorbeeld: Canna Stuttgart ( groen/wit blad) Canna Durban (rood/groen gestreept blad)

Deze soorten zijn echter moeilijk aan te komen.

Canna blad heeft veel weg van bananenblad en geeft een ‘tropische look’ in je tuin!

bladeren van canna

canna's uit eigen tuin

Op de foto hierboven zie je canna’s op de voorgrond en achter het Boeddhabeeld een bananenboom (foto uit eigen tuin Oranjewoud)

De afgelopen week zoek ik alles af op internet. Ik zit zelfs op Ebay Duitsland, België en Engeland te zoeken, want in die landen hebben veel meer mensen tropische tuinen!

Ik zoek niet alleen naar canna’s, maar ook naar colocasia’s, caladium soorten en ander exotisch spul!

Tot nu toe heb ik op marktplaats bij iemand twee voodoo lelies( Eucomis) en twee ananaslelies (sauromatum venosum) gekocht

Voodoo lelie in bloei

voodoo lelie

Het blad dat later komt

blad voodoo lelie

De ananaslelie hieronder

ananaslelie

Voor de duidelijkheid, dit zijn dus bollen!

Deze tropische bollen, zoals ik ze dus altijd noem, moet je in het najaar bij de eerste vorstperiode uit de grond halen! Bewaar ze droog, koel en in het donker. In je kelder of op zolder bijvoorbeeld. In het voorjaar kun je ze weer terugzetten!

Bij een ander, ook op Marktplaats kocht ik:

Een canna giant ‘red russian’. Een reuzencanna met rood blad en rode bloem. Een canna warana, groen blad met een roze bloem. Verder nog een colocasia esculenta (olifantsoor)

colocasia esculenta

Deze foto maakte ik in India. Het blad kan wel een meter lang worden, ook in Nederland! Er zijn zelfs nog grotere soorten: colocasia giant, maar die past niet in onze tuin, helaas helaas….

Lees ook mijn verhaal: IN DE BAN VAN DE COLOCASIA’S

Er zijn nog veel meer soorten bollen die ik graag wil hebben, zoals de Eremurus (Naald van Cleopatra) Caladiums (bladplanten in heel veel kleuren) en heel veel soorten irissen!

Ik ben eigenlijk veel te laat met het zoeken naar deze bollen. Ze worden al vroeg in het jaar aangeboden. Ja en toen waren wij op vakantie… Nu is bijna alles uitverkocht en niet meer te krijgen. Maar mijn zoektocht gaat door!

In het najaar wil ik ook nog een aantal bollen kopen, zoals de Fritillaria (keizerskroon) Deze heb je met gele/rode of oranje bloem.

oranje keizerskroon

Ik wil dan graag de soorten met bont blad: Fritillaria argente ovariegata of de aureomarginale. Haha, ben je geïnteresseerd dan moet je maar eens googlen! Er zijn ook nog een aantal irissen die ik in het najaar wil kopen, zoals: de dwergiris Katharina Hodgkin, de Hongaarse iris variegata, de Hollandse iris enz enz

Vind jij bloembollen ook zo mooi? Heb jij ook aparte soorten in je tuin? Of heb je je er nog nooit in verdiept…

 

2 gedachtes aan “BLOEMBOLLEN

 1. Karine

  Wat een botanicus schuilt er in jou Margreet ! Dit stukje had ik tot nu toe nog niet gelezen… Dit gaat mijn petje te boven? Ik heb totaal geen groene vingers. Ik kan amper een kamerplant in leven houden. Ach ja, een mens kan niet van alle markten thuis zijn hè ??. Ik vind het wel knap hoor dat je in ons klimaat zulke planten en bloemen kan houden en er een hele tuin mee kan vullen. Nog heel veel plezier met het tuinieren en genieten in je tropische tuin !!
  Groetjes

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankje Karine, mijn liefde voor bloemen en planten is bijna net zoals die voor reizen. In België zijn ontzettend veel liefhebbers van exotische planten in hun eigen tuin, wist je dat wel? Je kunt op http://www.onsparadijs.nl een website van onze tuin zien. We zijn nu verhuisd, dus deze tuin bestaat niet meer… Ik doe nooit updates bij deze website vandaar dat de regels doorelkaar heen staan, maar er staan ontzettend veel mooie foto’s op !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.