Reisverhaaltjes.nl

BOB MARLEY

bob marley museum jamaica

Als je naar Jamaica gaat, kun je eigenlijk niet om Bob Marley heen… Gedenktekens, eerbetuigingen en tentoonstellingen aan Bob Marley en zijn muziek kan worden gezien in heel Jamaica !

Tijdens een 2-daagse eilandtour bezochten wij zijn huis, nu een museum in Kingston. Kingston is de hoofdstad van Jamaica en telt ongeveer 100.000 inwoners. Het is een kleine 300 km rijden vanaf Negril, waar wij verbleven. Maar eerst bezochten wij na een uurtje rijden het graf van Peter Tosh in Belmond. Hij is in dit plaatsje geboren, bracht er zijn jeugd door en ligt er nu begraven. Peter Tosh speelde samen met Bunny Livingston en Bob Marley in de reggae groep ‘ The Wailers ‘ !

Wij maakten slechts een fotostop en gingen verder. We verlieten de kust en gingen de binnenlanden in en ‘ oh, wat is Jamaica verschrikkelijk mooi ‘ !

natuur Jamaica

Voor 90-95% bestaat Jamaica uit heuvels en bergen ! Vlak voor Kingston beginnen de uitlopers van The Blue Mountains, het grootste berggebied op Jamaica  ! Hier worden ook de beste koffiebonen ter wereld geteeld !

In de bus werd muziek van Bob Marley afgespeeld, om  alvast in de stemming te komen… In Kingston aangekomen maakten we eerst een foto van zijn standbeeld !

 

Daarna reden we naar het hoger gelegen ‘ Beverly Hills ‘, waar de rijkere mensen wonen, om een panoramafoto te maken van de stad Kingston ! Vervolgens naar 56 Hope Road, waar het huis van Bob Marley zich bevindt.

huis van Bob Marley

Binnen in het huis mocht niet gefotografeerd worden, jammer genoeg… Hij kocht dit huis in 1975 ! Het was er gelukkig erg rustig, zodat we op ons gemak alles konden bekijken. Hieronder een foto van de toegangskaart met daarop zijn biografie beschreven !

toegangskaart biografie bob marley

Bob Marley kreeg halverwege de jaren 60 belangstelling voor de Rastafari-beweging en hij bekeerde zich tot deze geloofsrichting. Dit had een belangrijke invloed op zijn muziek en teksten in zijn hele carrière. Rastafari of rasta is een levensbeschouwing met wortels in Jamaica. De naam komt van Ras Tafari Makonnen, de naam v/d Ethiopische keizer Haile Selassie ! Vele Rastafari’s geloven dat hij de reïncarnatie is van Jezus ! Rastafari is meer een levenswijze dan een geloof. Rasta’s leven naar de geboden van het Oude Testament  en vele rituelen worden door Rasta’s hieruit gevolgd….bijv. de dreadlocks ( volgens het Oude Testament mogen haren niet worden geknipt….Joden en Sinkhs volgen die regel ook ), vegetarisch of veganistisch, meditatie…Rasta’s houden zich net als de Joden aan de Sabbat ( zaterdag ). Tijdens de meditaties wordt ook marihuana gerookt ! Dit gebruik is gebaseerd op een citaat uit de bijbel ! Rasta’s vermijden iedere associatie met de dood…ze gaan ook niet naar begrafenissen.. De Rastakleuren zijn groen ( vruchtbaarheid ), goud/geel ( rijkdom ), rood ( het bloedvergieten tijdens de slavernij ), naar de kleuren v/d Ethiopische vlag en zwart ( als de huid van het Afrikaanse volk )  De Rasta’s kleden zich vaak in deze kleuren  !

In 1973 verlieten zowel Peter als Bunny de groep. Bob Marley ging verder met 3 zangeressen en veranderde de groep in ‘ Bob Marley & the Wailers ‘ ! Iedereen kent wel ‘ No woman, No cry ‘, hun eerste internationale hitsingle !

In 1976 werd er een aanslag gepleegd op Bob Marley. Schutters slopen het huis binnen en losten meerdere schoten op Bob. ( de kogelgaten kun je nu nog steeds in zijn huis zien ! )  Hij werd geraakt in zijn buik en arm, maar was niet in levensgevaar. De precieze omstandigheden rond deze aanslag zijn tot op vandaag onbekend, maar er wordt aangenomen dat het om een politiek geïnspireerde aanval ging.

In 1977 had Bob Marley een wondje aan zijn teen…en er werd huidkanker vastgesteld. Hij wilde de teen niet amputeren, omdat dat in strijd was met zijn geloofsovertuiging. Hij overleed aan de gevolgen ( uitzaaïngen ) op 11 mei 1981. Hij was slechts 36 jaar !

In zijn huis is alles nog in orginele staat….je kunt er zien wat hij allemaal heeft gedaan, gemaakt en hoe hij leefde..zo sta je in zijn keuken, slaapkamer, zie je zijn bed…..zijn hangmat op de overloop met een prachtig uitzicht op de Blue Mountains !  Dan stel je je zo voor, hoe hij daarin heeft gelegen…vreemd om in een huis te zijn, waar zo’n wereldberoemde ster heeft gewoond…Verder is zijn studio te zien, al zijn gouden platen en onderscheidingen en natuurlijk zijn gitaar ! Er zijn zelfs ingelijste kledingstukken van hem te zien aan de muur ! Slaapkamers zijn volgeplakt met krantenknipsels over de gepleegde aanslag op hem en krantenknipsels van al zijn optredens in het buitenland !  Je kan er ook een documentaire over hem bekijken ! Ik vond het heel bijzonder om dit alles te zien !!

Nog wel even grappig is om te vermelden….de reisleidster vertelde dat ze eens met een groepje Nederlanders daar was en na het hele museum te hebben bekeken , zei een vrouw…’ ik vond het erg mooi en interessant…maar wie was dat eigenlijk Bob Marley ‘ ????

Persoonlijk vind ik reggae muziek erg mooi, ik krijg er altijd een soort vakantiegevoel van !

Na het museum gingen we nog naar Devon’s House. Dit gebouw is een nationaal monument. De eerste ‘ zwarte ‘ miljonair heeft dit in de vorige eeuw laten bouwen. Er zijn nu winkeltjes en een ijssalon waar je verschrikkelijk lekker schepijs  kan kopen…het is het lekkerste ijs op Jamaica en staat op nr. 4 lekkerste ijs van de wereld !! Nou idd. ik heb nog nooit zulk lekker ijs gegeten !! Vele beroemdheden hebben daar een ijsje gegeten…het was er ook erg druk, maar zeer de moeite waard om ervoor in de rij te staan !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.