Reisverhaaltjes.nl

BUITENLANDS GELD

papiergeld senegal

Het is altijd even wennen. Je komt aan op je reisbestemming en je krijgt te maken met een andere valuta. Vaak wisselen we bij aankomst op het vliegveld al even wat geld om. We vragen dan altijd om ‘kleine’ briefjes. Op het vliegveld geven ze je namelijk meestal groot geld, dat je vervolgens tijdens je reis nergens kunt wisselen. Zie je het voor je? Twee flesjes water kopen ergens in the middle of nowhere, bij een lokaal winkeltje, en je betaalt met een waardebriefje van 100 euro?  Nee, dat kan niemand wisselen. Wisselgeld is sowieso altijd al een groot probleem in het buitenland!

Eenmaal op de hotelkamer bekijk ik dan aandachtig de meestal voor mij onbekende bankbiljetjes. Dan zitten we samen uit te rekenen hoeveel van die papiertjes 1 euro is, of 10 euro.De eerste paar dagen is het altijd even wennen dat vreemde geld. Een vergissing is snel gemaakt. Wie heeft niet ooit eens een fooi van 10 euro gegeven ipv 1 euro of 50 cent?

Voor mij heeft het buitenlands geld nog een extra waarde. Ik verzamel namelijk buitenlandse bankbiljetjes èn muntjes! Tijdens de reis spaar ik de minst waardevolle bankbiljetjes en alle muntjes. Die gaan mee naar huis!

In sommige landen zijn de munten zo weinig waard, dat ze ze niet eens als wisselgeld teruggeven. Dan wissel ik bij een winkeltje een bankbiljetje in voor alle muntjes die er zijn. Men is dan altijd erg behulpzaam en ze halen alles uit de kast om mij alle muntjes te geven die er zijn. Zitten ze niet in de kassa, dan worden ze vaak uit eigen zak gegeven. Soms worden er zelfs anderen bijgehaald die hun zakken ook leeghalen. Op die manier krijg ik altijd de hele serie mee naar huis!

Het sparen van dit geld doe ik al een jaar of 30 denk ik. Ik heb dan ook al een hele verzameling. Voorheen had ik alles in boeken. Lang dacht ik erover na op welke manier ik meer van mijn verzameling kon genieten. Een paar jaar geleden kreeg ik het idee om ze allemaal op de muur in onze slaapkamer te plakken! Zo kon ik elke dag genieten van mijn verzameling! ! Dat zag er zo uit…

wereldkaart met de bankbiljetten er om heen

buitenlandse bankbiljetten

Ik sealde de biljetjes en plakte ze met dubbelzijdige tape op een dun hardboard. Rob kocht deze platen, verfde ze en boorde zo’n honderd gaatjes in de platen en de muren. Zonder mopperen deed hij dit voor mij. Hij was inmiddels  wel gewend aan mijn vreemde ideeën… Ons huis zou toch worden gesloopt, dus een gaatje meer of minder maakte niet uit!

Ik was er bijzonder blij mee en zat elke dag naar die mooie biljetjes te staren (en naar de wereldkaart.) Dromen over verre bestemmingen *zucht*. Uiteindelijk vond Rob het toch ook wel apart.

Nu zijn wij 1½ jaar geleden verhuisd en toen we bezig waren onze slaapkamer te verven zei Rob: Dat geld komt niet weer op de muur, ik ga niet weer honderd gaatjes boren hoor. Straks zijn de muren verknald, en bovendien mochten we nog eens verhuizen, dan moeten we al die gaatjes weer dichtmaken…

Hmm tja, daar had hij gelijk in. Ik heb toen alle biljetjes uit het plastic gehaald, een heel karwei. Het zijn er werkelijk hònderden, wel tegen de duizend aan denk ik. Ik heb ze nooit geteld. Het sealen ervan was weken werk geweest…

Ik heb toen alle biljetjes maar in deze grote vaas gedaan

grote vaas met buitenlandse bankbiljetjes

De muntjes zitten in kleine vaasjes

buitenlandse muntjes

Ik was destijds in staat om zelfs de muntjes op de muur te plakken… Maar dat ging mij eigenlijk zelf ook een beetje te ver. Ik ben er overigens gek genoeg voor om dat te doen hihi

Nu zitten ze te zitten in die vaas en eigenlijk vind ik dat jammer. Ik vond het zo mooi op de muur. (twee muren zelfs) Wij hebben nu 4 slaapkamers en op alle muren hangen al souvenirs, dus die muren zijn geen optie meer. Op de deuren dan? Kan ook niet. De deuren zien er allemaal als nieuw uit, ga ik daar met dubbelzijdige tape…? Nee, dat kan echt niet! Het plafond dan? Whahaha, nee ook niet. Rob ziet me aankomen. Blijft alleen die vaas over denk ik…

Ik heb van ongeveer 150 verschillende landen bankbiljetjes. Van sommige landen heb ik maar één biljetje, en van andere wel 30. Er zijn landen die in het verleden erg vaak hun papiergeld vernieuwden. De Turkse lira bijvoorbeeld. Eind jaren tachtig/ negentig liep je nog met miljoenen lira’s in je portemonnee, nu is 1 euro zo’n 4 lira. Hetzelfde met de Vietnamese dong. Ik weet nog toen wij in 1995 daar naar een bank gingen. Wisselde je een paar honderd gulden om in Dongs, mocht je bijna wel een koffer bij je hebben. Dat is trouwens daar nog steeds zo. Voor 1 euro krijg je 26.824 Dongs!

Jammer genoeg ben ik niet in al die 150 landen zelf geweest. Vroeger vroeg ik iemand die op reis ging weleens of ze een bankbiljetje of muntjes voor me mee wilden nemen. Later kocht ik ze op vlooienmarkten en een paar jaar geleden kocht ik ze op internet, op marktplaats of bij Hansmunt.nl . Bij die laatste kun je alle bankbiljetten van de hele wereld kopen! (nieuwe)

Ik heb daar diverse biljetten gekocht van bijzondere landen, zoals Bangladesh, Solomon eilanden, Tonga, Kaayman eilanden, Bhutan, Burundi, Barbados etc. Landen waar we hoogstwaarschijnlijk zelf nooit zullen komen…

Ik zal je enkele biljetjes van mijn verzameling laten zien:

Congo

bankbiljet Congo

Barbados

bankbiljet Barbados

Mexico

bankbiljet Mexico

Kaaiman eilanden

kaayman eilanden bankbiljet

Swaziland

bankbiljet swaziland

Somalië

bankbiljet Somalië

Seychelles

bankbiljet Seychelles

Venuzuela

bankbiljet Venuzuela

Suriname

bankbiljet Suriname

Irak met Saddam Hoessein

bankbiljet Irak

Papua Nieuw Guinea

bankbiljet Papua Nieuw Guinea

Zijn ze niet mooi?

Van een aantal landen heb ik dus nog niks. zoals Taiwan, Tibet, Tsjaad, Vanuatu, Togo, Panama, Namibië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Liberia, Jordanië, Ivoorkust, IJsland, Ghana, El Salvador, Djibouti, Kaapverdische eilanden, Burkino Faso, Brunei en nog wat onbekende eilanden. Sommige kan ik wel kopen bij Hansmunt.nl, maar ik ga voor één biljetje geen 30 euro betalen, zo gek ben ik dan weer niet…

De muntjes zijn ook erg leuk, maar daar hecht ik iets minder waarde aan. Jaren geleden kocht ik op de vlooienmarkt wel eens munten. Je kon ze per kilo kopen. Heel spannend vond ik het als ik thuiskwam met een paar kilo munten. Het kostte me weken tijd om ieder muntje te identificeren. Dit deed ik mbv een muntencatalogus waarin alle muntjes staan, van ieder land vanaf het begin tot heden. Dit boek lijkt op een telefoonboek, dezelfde grootte met hetzelfde dunne papier!

Gebruikte biljetjes, en daar heb ik de meeste van, zijn behoorlijk vies. Ze gaan van hand tot hand en zitten vol bacteriën. Hoe rijker het land, hoe schoner het geld is. Dat is gebleken uit een onderzoek van verschillende universiteiten. Het materiaal van de bankbiljetten en de ouderdom hebben ook invloed op vervuiling van het geld. Toch is de kans klein dat je er ziek van wordt!

Verzamel jij ook buitenlandse bankbiljetten of muntjes? Of neem jij biljetjes en muntjes uit het buitenland mee naar huis? Wat doe jij ermee?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.