Reisverhaaltjes.nl

BULL JUMPING

LITTEKENS BIJ VROUW OP DE RUG

Of te wel : Koeienspringen !!

In mijn vorige verhaal heb je kunnen lezen, dat wij op bezoek waren bij de Hamar stam ! Speciaal om een ‘bull jumping’ ritueel bij te wonen.

Zoals je hebt kunnen lezen wordt er voorafgaande van dit ritueel gedanst en alcohol gedronken en daar hebben wij een paar uur naar staan kijken. Dit dansen kan zelfs dagenlang doorgaan…

Wanneer een jonge man een bepaalde leeftijd bereikt dient hij dit ritueel, ‘bull jumping’, te ondergaan om volwassen te worden. Dat geeft hem recht om te trouwen, vee te bezitten en kinderen te krijgen !

Maar wat houdt dit ritueel nu precies in ?

Er worden een aantal koeien achter elkaar op een rij gezet en het is de bedoeling dat de jongen  vier keer op de koeien springt en er overheen rent, heen en terug ! De koeien op een rij symboliseren de vrouwen en kinderen van de stam. Door er vier keer overheen te rennen krijgt hij symbolisch gezag over de vrouwen en kinderen en is hij daarmee volwassen !

Voorafgaande is er behalve het dansen nog een andere ceremonie : de zweepslagen voor de vrouwen. Ik schreef het in het vorige verhaal al. De vrouwen laten hun vrijwillig slaan met stokken. Het is voor hun een eer en ze zijn trots op hun littekens. Ze laten dit doen om de jongen ( een familielid ) te steunen ! Door de enorme pijn voor hem te ondergaan, zal de man in slechte tijden ook alles voor hen doen !

vrouw met oude littekens op de rug

Dat slaan met stokken werd weer op een ander stuk land gedaan. Dus wij er maar weer achteraan…

Volgens mij waren de vrouwen nu aardig onder invloed van de alcohol en ze smeekten er bijna om, om te worden geslagen…

vrouwen smeken om te worden geslagen

vrouwen worden geslagen met stokken

Dit gaat er heftig aan toe…zoals je ook kunt zien op de foto’s van de vrouwen met de oude littekens op hun rug en armen ! Deze littekens werden nu weer open geslagen…

bloedende rug van de stokslagen

bloedende rug van de stokslagen

Heftig hè ? Zoiets is voor ons niet te begrijpen toch ?

Enkele mannen lieten zich beschilderen, dit hoort ook bij het ritueel !

man wordt beschilderd in het gezicht

Na dit deel van de ceremonie was het inmiddels al 17.00 uur. En we kregen te horen dat het bull jumpen zelf, pas rond 18.00 uur of nog later ging gebeuren…

Enkelen hadden geen zin of puf meer om hier nog op te wachten…Het was nog steeds verschrikkelijk warm en we stonden pal in de hete zon. Bovendien had iedereen zijn water op en we hadden nog steeds niet gegeten…

Maar Rob en ik wilden blijven, want voor dat ‘bull jumpen’ waren we gekomen toch ?

Op weer een ander veldje werd er verder gedanst door de vrouwen en de mannen gingen zitten koffie drinken. Er waren zitplaatsen(!) gecreëerd…Ze hadden grote bananenbladeren op de grond neergelegd, waar iedereen in de schaduw kon zitten ( of liggen )

We keken naar de dansende vrouwen

dansende vrouw

En we zaten naar drie grappige kleine kinderen te kijken. De oudste moest op de kleintjes passen…

3 kleine jongetjes

Rond een uur of zes ging het dan toch eindelijk gebeuren….

We moesten weer mee naar een andere plek, naar de (zand)weg dit keer. Daar liepen koeien en stieren door elkaar heen. Ze waren hier naar toe gedreven. Nu was het zaak om de koeien van de stieren te scheiden…Dat viel niet mee !

Met veel getrek en geduw werden ze uit elkaar gehaald. De koeien loeiden en waren angstig… Ik vond het best een beetje eng tussen deze nu wilde dieren in te staan, ze stoven alle kanten uit en die hoorns zijn behoorlijk groot !

koeien worden bijelkaar gedreven

Intussen stonden de vrouwen nog steeds te springen en te zingen om de dieren heen…Dus dat alles leek mij nogal beangstigend voor de dieren en eigenlijk vond ik het best zielig… Maar ik wist dat de dieren niet gedood zouden worden en dat ze slechts alleen ‘even’ op een rij moesten gaan staan !

koeien eindelijk op een rij

Het duurde al met al wel een half uur totdat de dieren zo stonden. Voor en achter, aan kop en staart werden ze vastgehouden !

Vervolgens moest de jongen dus op de koeien springen ! Dat alleen al, zou mij bij lange na niet lukken, want dat is best hoog !

de jongen springt op de eerste koe

Daarna moet hij over de ruggen van de koeien rennen, keren en weer terug rennen. Dit vier keer.

jongen rent over de ruggen van de koeien

de jongen rent over de koeien

Het ging een paar keer mis, hij viel er soms af, maar uiteindelijk lukte het hem en was hij daarmee ineens een volwassen man geworden !

De ouders van deze volwassen man zoeken echter een vrouw voor hem uit ! Aan de familie van de bruid moeten zo’n 20 koeien en 30 geiten worden betaald…..

Wij gingen na het koeienspringen meteen weg. We moesten nog 1½ uur rijden in het donker naar onze lodges in Turmi ! Daar liepen we meteen naar het restaurant, aten een soepje en gingen met onze koffers naar ons huisje.

We stapten meteen onder de douche en doken ons bed in ! Het was een lange prachtige dag geweest ! Het was al laat, 22.00 uur geweest en we moesten er om 5 uur alweer uit..

Ben jij wel eens bij een ceremonie of een ritueel  aanwezig geweest ?

 

 

2 gedachtes aan “BULL JUMPING

  1. Coraline Reitsma

    Wat een indrukwekkende reis hebben jullie gemaakt! Prachtige foto’s en ongelooflijk dat vrouwen zich laten slaan, maar die cultuur is zo anders. Al die rituelen, bijzonder dat jullie daarbij mochten zijn.

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Ja, Coraline deze reis was heel bijzonder. Wat een land wat een andere wereld, prachtig ! Ik ben ook erg dankbaar dat ik dit heb mogen beleven ! Dankje voor je reactie !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.