Reisverhaaltjes.nl

CANNA

canna's planten

Ook weer zo’n favoriete plant van mij, Canna ( Indisch bloemriet ). Deze prachtige plant geeft een tropische sfeer aan elke tuin. Officieel horen canna’s bij de bol-en knolgewassen. Ze maken ondergronds dikke stengels, de wortelstokken of rhizomen genoemd. In de tropen bloeien canna’s het hele jaar door…in Nederland bloeien ze vanaf juli tot aan de nachtvorst. Bij een paar graden vorst gaat niet de hele plant meteen dood, maar met strenge vorst wel ! Er zijn veel soorten, van een halve meter, tot wel 3 m. !  Canna’s komen mooi tot hun recht in een groep en dan worden ze meestal ook groter. De kleinere soorten staan ook mooi in potten. Niet alleen zijn er veel verschillende kleuren bloemen, maar ook het blad is er in diverse kleuren, groen/rood/gestreept of bont ! Het blad lijkt veel op een bananenblad !

In de winter haal ik de planten uit de grond. De wortelstokken moeten met kluit en al worden gerooid. Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven de grond af ! Ik bewaar de planten de hele winter in een kist,  in de kelder. Ze moeten donker, koel en droog bewaard worden. Eind april, begin mei zet ik ze weer in de grond. Je zal zien, dat de planten alweer uitgelopen zijn en nieuwe groene blaadjes hebben ! Je kan de planten delen, want de knollen vermeerderen zich elk jaar, dus de plant wordt elk jaar groter !  Zet de planten ongeveer 10 cm. diep en ongeveer 30 cm. uitelkaar. De grondsoort maakt in principe niet uit, wèl staan ze graag op een zonnig plekje en hebben ze af en toe water nodig ! Canna’s worden in de meeste tuincentra wel verkocht, ook kan je via internet bij bijv. kwekerijen of op Marktplaats wel canna’s kopen !

Je kunt canna’s ook zelf zaaien…De zaden zijn zo groot als erwten en bikkelhard ! Ze hebben een bolle en een platte kant. Voor een snellere kieming, is het beter om de bolle kant met een vijl te bewerken, tot het witte gedeelte v/h zaad te voorschijn komt. Leg vervolgens het zaadje een paar dagen in lauw water. Daarna stop je ze in een potje op de vensterbank of in een verwarmde kas. Na een aantal weken komen ze op….

Deze plant is onmisbaar in een tropische en subtropische tuin !!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.