Reisverhaaltjes.nl

CHITZÉN ITZÁ

CHITZEN ITZA MEXICO

Chitzén Itzá is een van de 7 nieuwe wereldwonderen! Het was misschien wel de belangrijkste stad van de Maya’s (en de Tolteken) in Mexico. Het is nu één van de allermooiste ruïne steden ter wereld!

Het meest bekend in deze ruïne stad is de piramide van Kukulkán. Ik denk dat iedereen deze piramide wel kent! Kukulkán betekent: gevederde slang.

afbeelding van Kukulcan

Hierboven de Kukulcán uitgebeeld als gevederde slang!

Wij bezochten dit complex tijdens een rondreis door Mexico, maar houd je een zon/strandvakantie in de bekende badplaatsen Cancun of Playa del Carmen, dan kun je een excursie boeken naar Chitzén Itzá. Het ligt vlakbij de stad Valladolid. Het is ongeveer 2 à 3 uur rijden vanaf de badplaatsen. Grappig is dat je de tijd dan een uurtje terug moet zetten. Je gaat namelijk van de provincie Quintana Roo naar Yucantán en daar is het een uur vroeger!

In Chitzén Itzá is ontzettend veel te zien: tempels, graftombes, marktplaatsen, een sportveld, podia, paleizen en nog veel meer!

Wij maakten een groepsrondreis en hadden onze eigen Nederlandse gids bij ons, zeg maar gerust: ‘een wandelende encyclopedie’. Hij woont al jaren in Mexico en hij vertelde ons gedurende de hele reis alles over de Maya’s! Helaas heb ik lang niet alles onthouden. Bezoek je Chitzén Itzá en je hebt geen gids bij je, huur er dan een terplekke zou ik zeggen!

Plattegrond:

plattegrond Chitzen itza

De stad dateert waarschijnlijk uit de 6e eeuw, maar kwam pas in de 9e eeuw tot bloei. Het was een religieus centrum tot 1200 na Christus. Zowel Maya’s als Tolteken hebben er gewoond!

Nog lang niet alles is er ontdekt, er zijn nog heel veel vraagtekens. Zoals: wat waren de functies van sommige gebouwen en hoe was eigenlijk de relatie tussen de Maya’s en de Tolteken. En er worden nog steeds opgravingen verricht!

Kukulcán is in het Azteeks ‘Quetzalcoatl’. De Tolteken en de Maya’s vereerden beide deze god. De Maya’s noemden de stad ‘Chitzén’ en de Tolteken voegden er Itzá aan toe! Chitzén Itzá betekent: de plaats van de heks bij de Heilige bron!

De sfeer in Chitzén Itzá was vergeleken met andere Maya sites die onderzocht zijn waarschijnlijk veel oorlogszuchtiger. Zo zie je veel krijgers en adelaars die harten uit levende mensen rukken, en doodshoofden terug in de versieringen in de stad. De Maya’s hier waren niet bepaald vredelievend!

Wij waren al heel vroeg, vóór 7 uur ’s morgens in deze oude Mayastad. Onze reisleider kocht de tickets en wij keken even naar deze jongens die bij de ingang stonden. Zouden de Maya’s er zo uitgezien hebben vroeger?

jongen gekleed als Maya, chitzen itza

Er werden die dag wel 30 tot 35.000 mensen verwacht. Het was namelijk 21 maart, een bijzondere dag…

De piramide van Kukulkán is wereldwijd bekend om het fenomeen dat 2x per jaar plaatsvindt, tijdens het lentepunt en herfstpunt (equinoxen) op 21 maart en 23 september! Op deze dagen schijnt de namiddagzon schuin op de noordwest zijde van de piramide. Alle 9 hoeken van de terrassen werpen hun schaduw op de balustrade van de trap aan de noordzijde. Dit licht-en schaduwspel vormt zich tot een 34 meter lang silhouet van een slang, dat naadloos aansluit op de gebeeldhouwde slangenkop onderaan de trap. Het schaduwspel wekt de illusie, dat Kukulkán afdaalt naar de aarde. Helaas, helaas konden wij niet wachten op dit schouwspel, want wij moesten op tijd zijn voor onze vlucht terug naar Nederland! Maar het ziet er dan uit zoals op deze ansichtkaart. Heel bijzonder!

schouwspel equinoxen

Er waren op dit vroege tijdstip nog nauwelijks toeristen, lekker rustig dus!

We hadden al heel wat Maya sites gezien tijdens deze rondreis, in Mexico, maar ook in Guatemala en Belize. Toch was het bijzonder indrukwekkend om voor dit wereldberoemde, 30 meter hoge bouwwerk te staan!

chitzen Itza

De piramide, ook wel El Castillo genoemd is een trap piramide en is rond de 8e eeuw over meerdere andere tempels heen gebouwd. De Mayakalender, de godenwereld en de astronomie dicteren de vormgeving van deze piramide. De Maya’s zagen de kosmos als een plat vierkant, gedragen door vier reuzenschildpadden. De piramide heeft een vierkant grondvlak, met 9 terrassen. Deze verwijzen naar de 9 verdiepingen van het dodenrijk. Elke kant wordt door een trap in tweeën verdeeld: de 18 delen komen overeen met de 18 maanden van het Mayajaar. Elke trap heeft 91 treden, alle vier samen dus 364. Met het bovenste platform erbij zijn het er 365. Het aantal dagen in het zonnejaar van de Maya’s!!

El Castillo in chitzen Itza

Een prachtig bouwwerk!!

Piramide van Kukulkán

Op het bovenste plateau zie je dit ‘gezicht’

piramide van Kukulkán

De stad was eeuwen verlaten, maar werd in 1850 herontdekt, en in de twintigste eeuw hebben ze de deze piramide gedeeltelijk gerestaureerd. De achterkant van de piramide ziet er zo uit:

Piramide van Kukulkán

Voorkant:

piramide van Kukulkán

Archeologen hebben een opening gemaakt, waardoor de piramide ook van binnen te bezichtigen is.(niet voor publiek) Hier bevindt zich de troon van Kukulkán, gehouwen uit steen en jade.

opening van de piramide van Kukulkán

Tegenwoordig mag je de piramide niet meer beklimmen. In het verleden zijn er veel valpartijen geweest. De piramide is behoorlijk steil!

De watervoorziening in Chitzén Itzá was een groot probleem. Men haalde water uit onderaardse bronnen (cenotes), zoals uit de Heilige Cenote bron. Deze cenote (Ik-Kil) heeft een diameter van 60 meter en is 35 meter diep. Wanneer het land werd getroffen door droogte, epidemieën of andere rampen, hielden priesters hier plechtigheden. Ze brachten hier dan offers aan de regengod. Kinderen en jong volwassenen (meestal mannen) werden in de bron gegooid…

In 1904 vond de Amerikaan Edward Thompson bij het dreggen van de bron vele skeletten en offergaven (goud, koper en jade) op de bodem.

Je kunt 26 meter naar beneden lopen en zwemmen in deze cenote!

cenote Ik-Kil in Chitzen Itza

In deze oude stad is heel veel te zien, zoals dit beeld van de belangrijke regengod Chac Mool. Op zijn buik houdt hij een schaal die bedoeld was voor het hart van het offer. Het beeld is behoorlijk beschadigd, vandaar dat men er nu hekken omheen heeft geplaatst. Je mag het beeld nu niet meer aanraken!

regengod Chac Mool

De Tempel van de Krijgers, een terrasvormige tempel , met 68 vierkante pilaren

Tempel der krijgers, chitzen Itza

De Zaal van de 1000 Zuilen (150 meter lang) Deze markeerden oorspronkelijk de weg naar de piramide

De zaal van de 1000 zuilen. chitzen itza

Venusplateau, hier werden rituelen uitgevoerd ter ere van Venus

Venusplateau, chitzen itza

Ernaast staat nog een platform met adelaars en jaguars, die harten van mensen in hun klauwen hebben!

Drakenkoppen met uitpuilende ogen en slangen met uitgestoken tongen moesten de bouwwerken beschermen tegen duivels en indringers.

drakenkoppen, chitzen itza

Heel luguber is het schedelplateau (Tzompantli). Dit bouwwerk is 60 meter lang en 12 meter breed. De stenen muren zijn met, in reliëf bewerkte doodshoofden versierd. Ze stellen volgens archeologen de afgeslagen hoofden van vijandelijke gevangenen voor, die in de binnenruimte van Tzompantli worden bewaard!

schedelplateau tzompantli, chitzen itza

schedel reliëf van het tzompantli plateau, chitzen itza

Het balspeelveld

balspeelveld chitzen itza

afbeelding van het balspel in chitzen itza

Je kunt alles over dit balspel lezen in mijn artikel WREED SPEL 

El Caracol, een toren van 30 meter hoog. Waarschijnlijk gebruikten de Maya’s dit om sterren te observeren. Er zitten kijkgaten in!

De Tombe van de Hoge priester. Dit is waarschijnlijk een graftombe, men weet het niet zeker.

Het Nonnenklooster. Het paleis of huis van hoge priesters. Hier vind je veel mozaïeken en maskers van de regengod Chac Mool

Afbeelding van Quatzalcoatl, de gevederde slang in mensengedaante, de god van het water, vruchtbaarheid, sterren, de maan en de wind!

afbeelding Quatzalcoatl, de gevederde slang, chitzen itza

Dit is een van de weinig overgebleven gekleurde afbeeldingen!

muurschilderingen chitzen itza

Tempel van de Jaguar

chitzen itza, tempel van de jaguar

met de Jaguartroon

Jaguartroon chitzen itza

Na uren slenteren, observeren en fotograferen werd het voor ons tijd om naar het vliegveld te gaan (Cancun)

In Chitzén Itzá zie je trouwens heel veel leguanen. Prachtig deze dieren!!

leguaan in chitzen itza

leguaan chitzen itza

Souvenirs kun je er ook veel kopen. Ik kocht een (replica) vuursteen mes, waarmee de Maya’s de borstkas van het offerlichaam openden om het hart eruit te rukken!

replica dolk maya's, chitzen itza, souvenir

Ik vond het reuze interessant allemaal. Wil je nog meer lezen over de Maya’s, lees dan ook mijn artikel  MAYAROUTE

Ben jij geïnteresseerd in de Mayacultuur?

Heb jij deze piramide van Kukulkán ook bezocht? Wat vond je ervan?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.