Reisverhaaltjes.nl

COLOBUS AAP

2 COLOBUSAPEN

Naast de GELADA BAVIAAN, de GROENE BAVIAAN, en vervetapen zagen we in Ethiopië nog een schitterende apensoort ; de zwart witte Colobus !

Bij onze laatste lodge tijdens onze rondreis liepen vervetapen (groene meerkat) en deze prachtige zwart witte Colobus apen. Wow, wat een mooie apen zijn dit zeg. Ze worden ook wel franjeapen genoemd !

De wangen, keel, baard, hals, mantel en staartpluim zijn wit en de rest is zwart. De staart is bijzonder lang, tot wel 1 meter !

colobus aap

Ze leven voornamelijk in bossen, van Oost-Nigeria tot aan Kenia en ook in Ethiopië. Bladeren, zaden, vruchten en kleine insecten is hun voedsel. Je ziet ze dan ook meestal in de bomen, maar ik zag ze ook samen spelend op de grond.

2 spelende colobus apen

2 spelende colobusapen

Zijn ze niet prachtig ?

De mannetjes zijn tot 75 cm en de vrouwtjes iets kleiner, tot 65 cm. Ze leven in groepen van 10 tot 12 stuks.

Ik ging met mijn camera achter de vervetapen apen aan. Ik was helemaal alleen en zag toen deze prachtige zwart witte apen. Ik heb ze een hele tijd zitten bewonderen. Toen er meer reisgenoten naar buiten kwamen voor onze koffieceremonie, vluchtten ze de bomen in !

colobus aap in boom

Zie je hoe lang de staart is ? Deze apensoort is ook familie van de RED COLOBUS AAP en de Blue Colobus die ik in Zanzibar zag. De Red Colobus komt alleen op Zanzibar voor !

Heb jij wel eens een Colobus aap in het wild gezien ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.