Reisverhaaltjes.nl

DE BIEB !

gelezen boeken

Naar de bibliotheek gaan is voor mij een feestje! Er weer uitlopen met een tas vol boeken, heerlijk!!

Ik was 8 jaar toen ik voor het eerst lid werd van de bibliotheek. (1971) We waren pas verhuisd van Stavoren naar Heerenveen. Hier ging een wereld voor me open. Zomers was ik iedere dag in het openluchtzwembad te vinden en in de winter was ik elke dag in Thialf, de ijsbaan. Ik mocht van mijn ouders een sport uitkiezen, dat werd korfbal èn ik mocht lid worden van de bibliotheek! Ik kwam niks te kort zoals je ziet!

In de jaren 70 las ik zo’n beetje alle boeken van ‘Snuf de hond’ en de avonturen van ‘De Vijf’. Ook het boek: ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman kan ik me nog goed herinneren. Iets met een tijdmachine… Het boek maakte destijds veel indruk op mij!

Zo nu en dan mocht ik een stripboekje kopen. ‘Tarzan’, was mijn favoriet!  En we hadden een abonnement op de Donald Duck. Ik weet nog dat mijn jongste broer en ik altijd een wedstrijdje hielden wie het eerst bij de brievenbus was. Daar hij 6 jaar ouder was won hij meestal, en moest ik geduldig wachten totdat hij hem uit had…

In de begin jaren 80 ging ik samenwonen en kwam ik in een klein dorpje te wonen. Hier was geen bibliotheek, maar kwam eens in de week de bibliobus. Ik ontdekte de Konsalik boeken en was er helemaal weg van! Heinz Konsalik schreef verhalen die zich afspeelden in veel verschillende landen. Omdat ik al vanaf mijn derde ieder jaar naar het buitenland op vakantie ging, vond ik de boeken die zich afspeelden op onbewoonde tropische eilanden of jungles helemaal te gek!

Konsalik was tijdens de Tweede Wereldoorlog verslaggever. Zijn boeken over Rusland vond ik dan ook de beste. Hij schreef 155 boeken, waarvan ik er 142 in bezit had. Zijn boeken werden in 43 talen vertaald en hij verkocht 83 miljoen exemplaren! Veel boeken zijn ook verfilmd! Wie heeft er nog nooit een Konsalik boek gelezen?

In de jaren 90 was ik helemaal in de ban van de Romanserie van de Aardkinderen. Het eerste deel schreef Jean M. Auel in 1980 ( De stam van de Holebeer) en het laatste deel in 2011! Er zijn 6 delen. Ik heb ze allemaal. De laatste 2 moet ik nog steeds lezen. Het zijn dikke boeken, van rond de 1000 bladzijden. Ze zijn zo mooi! Ik heb zelfs mijn katten naar de hoofdpersonages ‘Ayla en Jonda’ vernoemd haha. De kat Jonda was na een jaar of drie op reis gegaan, we hebben hem nooit meer terug gezien… Ayla hebben we nog steeds!

In de jaren 2000 las ik voornamelijk waar gebeurde verhalen die zich afspeelden in Afrika of Azië en reisverhalen! Toen mijn moeder in 2008 overleed las ik het boek ‘Eindeloos bewustzijn’ van Pim van Lommel. Dit soort boeken vind ik ook erg interessant!

De laatste 10 jaar lees ik bijna alleen nog literaire thrillers. Eerst las ik bijna alle boeken van Nicci French, later ontdekte ik de Nederlandse schrijvers. Schrijvers zoals: Ester Verhoef, Saskia Noort, Loes Hollander, Linda van Rijn en Simone van der Vlucht. Een hele goede schrijfster vind ik: Marion Pauw!

Van de Nederlandse heren vind ik de boeken van Charles de Tex en René Appel erg goed.

Boeken van buitenlandse schrijvers lees ik nog niet erg veel, hoewel ik de boeken van Sofhie Hannah erg goed vind en Nicci French dus. Een van de beste buitenlandse boeken die ik gelezen heb was het boek: Ik ben Pelgrim, van Terry Hayes!

Zomers lees ik het meest en tijdens een vakantie. Niet tijdens een rondreis overigens, want dan kom ik niet aan lezen toe. Ik heb weken dat ik bijna dagelijks een boek uitlees. Ik begin dan in de middag en s’ avonds is ‘ie’ uit!

Een e-reader heb ik niet, want ik vind het nog steeds heerlijk om een boek in de handen te hebben! Toch lijkt het me wel handig, omdat je dan ook makkelijk in bed kan lezen. Ik slaap vaak slecht en slapen met het licht aan vindt Rob niet zo fijn…

Het lijkt me zo mooi om een hele wand vol boeken te hebben.  Een boekenkast tot aan het plafond, waar een ladder tegen aanstaat…

Hou jij van lezen?

2 gedachtes aan “DE BIEB !

 1. Ilse

  Wat grappig Margreet, ik heb ook heel lang op korfbal gezeten. Schijnbaar is het niet zo stoer om dit kenbaar te maken ?? De Nicci French boeken heb ik ook gelezen en we waren ook lid van de Donald Duck. Mijn moeder heeft die weekbladen nog laten bundelen tot 3 of 4 dikke boeken. Tegenwoordig lees ik echt té weinig. De tijd heb ik er wel voor maar ik zit te veel op die mobiel te tikken. Tijd voor verandering.
  Zet ‘m op maandag! Goed dat je een poging gaat wagen ??

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Oh dat is ook toevallig, dat jij ook op korfbal hebt gezeten. Het is een hele snelle sport en een kunst om de bal van afstand in de korf te schieten. Ik vond het een prachtige sport!Heb het 8 jaar gedaan.
   Lezen is zo heerlijk.Ik heb net weer 7 boeken gehaald☺ Nicci French boeken zijn mooi he? En bedankt voor je steunende woorden voor wat betreft het stoppen met roken. Morgen (maandag) heb ik mijn eerste afspraak met mijn begeleider en daarna is het afgelopen met deze vieze verslaving haha. Ik zal je af en toe of hier op reisverhaaltjes iedereen op de hoogte houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.