Reisverhaaltjes.nl

DE EERSTE KEER

Vliegtuig instappen naar IsraelDe eerste keer, dat ik in een vliegtuig zat, was naar het prachtige Israël ! Het was de zomer van 1980 en ik was net 17 jaar !

Eigenlijk was het niet de bedoeling, dat ik ging, maar mijn moeder. Ze kreeg het advies v/d huisarts om niet te gaan vliegen, wegens een (veel) te hoge bloeddruk. Of ik niet wilde gaan ? Moi ?? en….mijn vriendinnen, de disco, de vriendjes, mijn kat, mijn vakantiewerk, mijn handbal, mijn muziek en mijn fiets die 2 weken in de schuur moest blijven staan….dat alles moest ik 2 weken missen ?? Nou ja…als het  ‘moe-et’,  ok…dan ga ik wel……tssss,  PUBERS !!!! Als je me nu aanbiedt om naar Israël te gaan, moet jij eens kijken, hoe snel ik mijn koffer heb ingepakt !!

Nog een big deal was voor mij…ik zou met een grote groep oude mensen op reis gaan, allemaal wel 40 jaar en nog véél ouder ! Zèlfs 50- plussers ! ( ik ben nu zèlf 52…dat is natuurlijk nog héél jong…ehum) en vliegen ? Ik was zelfs nog nooit op Schiphol geweest….. Ergens vond ik het idee om te gaan ook wel spannend !

Mijn woonplaats ( Heerenveen ) had vroeger een vriendschapsband met de stad Rishon Le Zion in Israël. Dat betekende dat er elk jaar een groep uit Rishon, naar Heerenveen kwam en de mensen kregen dan een onderkomen bij gastgezinnen. Zo hadden wij elk jaar Israeliërs in huis, voor een week of twee ! Ik heb daar hele leuke herinneringen aan ! Ook via de handbal, de sport die ik beoefende, hadden we een uitwisselingsprogramma met Rishon, dus ik kende daar al veel mensen.

Op het moment, dat ik naar Israël vertrok, hadden we ook een Israëlisch echtpaar in huis…Eli & Michaël. Eli vroeg mij of ik een Edammer kaas mee wilde nemen voor zijn broer, die ik ook wel kende. Tuurlijk wilde ik dat, makkie toch ?

Eenmaal op Schiphol, nadat ik afscheid had genomen van mijn ouders, voelde ik me wel een beetje alleen op het grote Schiphol…helemaal, toen ik binnen de kortste keren de hele groep kwijt was….dat kwam zo :

Bij de douane werd mij gevraagd, wat ik allemaal in mijn koffer had. Nou ja, a bomb, a gun, drugs en oh ja, an Edammer cheese ! Dat eerste is natuurlijk een grapje…..poehee, ik zou niet durven, verlegen als ik was… Ik kreeg een heel vragenvuur op me af, over die kaas ! Hoe groot, hoe zwaar, voor wie…, van wie ? Pfft, wat interesseerde mij dat nou, ik had die kaas niet eens gezien…hij zat in mijn koffer en ik had een taak….afleveren, die handel !

Ik gaf schijnbaar de verkeerde antwoorden òf ik zag er heel gevaarlijk uit….maar de koffer moest open ! De kaas werd uitgepakt, gewogen, van alle kanten bekeken en bekneed ! Er werd geheimzinnig met collega’s gefluisterd en intussen  keek ik angstvallig om me heen, ik zag niemand van mijn groep meer…Het huilen stond me nader dan je weet wel, ok, nu overdrijf ik een beetje…

Uiteindelijk kwamen ze tot de overtuiging, dat er waarschijnlijk niks in de kaas verborgen zat en ik kreeg het sein om te gaan ! Right…ehhh, welke kant op ? In mijn zenuwen zag ik geen bordjes, maar zocht bekende gezichten… Ik werd door een douanier tot halt geroepen, omdat ik schijnbaar een verboden gebied betrad, ook dat nog ! Gelukkig zag ik uiteindelijk in de verte een reisgenoot en haastte me daar naar toe. Daarna was het simpel, gewoon de bekende gezichten achterna lopen….nu was ik weer stoer !

Het vliegen vond ik helemaal ge-wel-dig ! Het was ongeveer 5 uur vliegen, het was helder en ik heb al die tijd door het raampje naar beneden zitten turen. Op het Ben Gurion vliegveld in Tel Aviv, stapte ik uit het vliegtuig en ik wilde het grote EL AL toestel op de foto zetten…..Ik schrok me het apezuur, toen er meteen militairen met grote geweren om me heen kwamen te staan…’uh uh, no pictures ‘!  ‘Sorry, I did not know…’ !

Rishon le Zion, was toen al een grote stad en ligt in de buurt van Tel Aviv ! We verbleven 2 weken in een gastgezin en gelukkig kende ik hun, zij waren ook bij ons geweest ! We bezochten in die 2 weken veel bezienswaardigheden, oa. in Haifa, Jeruzalem, Nazareth, Bethlehem, Tel Aviv, Caesarea enz. Het was allemaal ge-wel-dig mooi !!

ik, bij de klaagmuur in Jeruzalem

Hier sta ik bij de Klaagmuur in Jeruzalem….ik heb ook een briefje in de muur gestopt, ik zou niet meer weten wat ik toen gewenst heb…

drijven in de Dode Zee

Hier drijf ik in de Dode Zee ! Een geweldige ervaring, heel apart….het water voelt heel ‘zwaar’ aan door het hoge zout gehalte en  als je loopt dan val je vanzelf om en blijft dan dus drijven !

Ik leverde de Edammer kaas op het juiste adres af en werd uitgenodigd voor een etentje op de Sjabbat, de vrijdagavond ! Ik kreeg een plekje aan tafel bij de mannen….de vrouwen zaten in de keuken ! De mannen droegen allemaal een klein rond mutsje ( een keppel ) op hun hoofd, dit vond ik wel grappig staan ! Toen kwam het gebed. Het hoofd v/d familie ‘zong’ met een monotome stem, al buigend van voor naar achter. Het was een heel ritueel, kaarsjes werden aangestoken, handen moesten worden gewassen, wijn werd ingeschonken en we moesten allemaal om de beurt daaruit drinken….ehhh doe mij maar een cola ! Brood werd gebroken en in zout gedoopt en rond gedeeld ! Als puber zie je overal de lol van in en ik moest me inhouden, vooral omdat sommige familieleden me steeds knipoogjes gaven…

Eindelijk kwam dan de maaltijd op tafel en mijn bord werd vol geschept met onbekende dingen…..daarboven op werden wat druiven ‘gegooid’ ! Druiven ? Ik nam er een in mijn mond….getver, wat was dat ? Je raadt het al, het waren olijfen !  ‘Good’ ? ‘Yes, yes’ !…’You want more’ ? eeeh , nou nee, eigenlijk niet…maar ze lagen al op mijn bord. Op die leeftijd lustte ik bar weinig. Ik werd thuis, als jongste, best wel een beetje ..eehh verwend ! Hier durfde ik niet te zeggen, dat ik die ‘druiven’ eigenlijk wel héél erg vies vond !

Al met al was het een super mooie vakantie en wat is Israël verschrikkelijk mooi ! De wereld in één, want je hebt er alles…..bossen, meren,bergen, woestijnen, prachtige stranden, de Rode Zee, de Dode Zee, historische steden met de religieuze en archeologische bezienswaardigheden èn hele aardige mensen ! En die ‘oude’ mensen in de groep…die waren allemaal erg aardig !

Toen ik weer thuis kwam, had ik Israël, voor altijd in mijn hart gesloten ! Nadien, heb ik nog prachtige reizen gemaakt en heb Israël nog een keer bezocht ! Ik vind vliegen nog steeds mooi en Schiphol is voor mij één v/d mooiste plekjes van Nederland ! Gelukkig ben ik niet meer die puber van toen en niet meer die vervelende klier met eten ! Door al mijn reizen, heb ik geleerd om alles te eten, in ieder geval proef ik het nu eerst…maar olijfen lust ik nog steeds niet !!

Ben jij wel eens in Israël geweest ? Wat vond je ervan ? Òf, zou je er eens naar toe willen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *