Reisverhaaltjes.nl

DE JAGDISH HINDOETEMPEL

eekhoorn op de tempel

Na het stadspaleis liepen we door het levendige oude stadsgedeelte van Udaipur. Heerlijk om daar wat rond te kijken. Veel kruidenverkopers, kleermakers en allemaal leuke hebbedingetjes zag ik !

oude stadsgedeelte udaipur

Onder andere een mooi handbeschilderde boeddha-afbeelding op vilt. We bleven even staan om te onderhandelen over de prijs. Hierdoor raakten we bijna de groep kwijt, want iedereen liep verder. Ik liep daarom snel een eindje vooruit om de groep in de gaten te houden en liet de koop aan Rob over. Ik zag nog net dat ze links af waren geslagen ! ( De souvenirs show ik nog eens in een apart verhaal ! )

We kwamen hier namelijk niet om te winkelen maar om de prachtige marmeren Jagdish Hindoetempel te bezichtigen. Ik zag gelukkig nog net iemand van de groep deze trap omhoog lopen, naar de tempel. Je loopt hier anders zo voorbij, want je ziet van dichtbij niet dat hierboven een enorme tempel opstaat. Mijn ogen zijn al snel op souvenirs gericht, als ik over zo’n markt loop !

Bovenaan de trap moeten de schoenen uit !

jagdish hindoetempel

Dit prachtige bouwwerk is in 1651 gebouwd in opdracht van maharadja Jagal Singh en is gewijd aan de god Vishnu, de beschermer van het heelal ! De tempel is prachtig versierd met zorgvuldig uitgehouwen dansers, musici, ruiters en olifanten. Echt prachtig om te zien. Wat een werk moet dat geweest  zijn..

de tempel

jagdish tempel

uitgehouwen goden op de tempel

goden

goden

goden

de jagdish tempel

Grappig zijn de vele eekhoorntjes die op de tempel zitten. Ook enkele duiven trouwens..

veel eekhoorntjes tussen de uitgehouwen goden en zelfs een duif

Het uitzicht bovenaan op de trap, met beneden de bazar

marmeren olifant en uitzicht over de bazar

In de tempel zelf mocht je niet fotograferen. Hieronder het koperen beeld Garuda genaamd. Dat beeld zie je ook wanneer je bovenaan op de trap staat. Zoiets wil ik wel in mijn huis hebben…

god

Deze Brahmaan ( soort priester ) zag er zo mooi uit. Ik schoot wat plaatjes van hem en gaf ik hem wat geld. Omdat ik geen briefje van 10 of 20 roepies had, gaf ik hem een briefje van 50. Dat is nog niks, geeneens een euro, maar voor hun al veel ! Hij was zo blij en wenste me vele malen ‘goodluck’ ! Wat een grappig mannetje !

hindoeman

hindoeman

Een zeer mooie tempel dus, zeker een bezoek waard ! Via de markt liepen we naar een galerie waar schilderijen werden gemaakt. Op de markt zag ik trouwens ook nog enkele tempeltjes, mooi versierd met de mala’s (bloemenslingers) !

tempeltje versierd met de bloemenslingers

wordt gebeden in het tempeltje

de bloemenslingers

We maakten weer heel wat foto’s van de lokale mensen. Wat een heerlijk land is India voor fotografie !

hindoe vrouw

hindoe man

In de galerie kregen we wat te drinken, thee of cola en uitleg over de manier van schilderen hier. De kwastjes bestaan namelijk uit één haar van een eekhoorn ! Kun je nagaan met wat voor precisiewerk dit wordt gemaakt en hoelang men bezig is met zo’n schilderij ! De kleuren worden overigens van diverse half edelstenen gemaakt !

schilderijen worden hier gemaakt met een kwastje met een haar van een eekhoorn

In het bijbehorende winkeltje kon je schilderijen van klein tot groot kopen. Vreselijk duur, maar als je ziet hoe het geschilderd wordt en vooral waarmee, dan is dit ook wel logisch ! Sommigen kochten een schilderijtje !

Na de vrouwentuin, het stadspaleis, de tempel en dit winkeltje werd het tijd voor de lunch ! Het was inmiddels half 2. We gingen gezellig op een buitenterras zitten en in een mum van tijd werden er aan alle kanten ventilatoren op ons gezet, zodat we het niet te warm hadden. Ik at rijst met een lekkere saus met stukjes kip en noten erdoor, echt verrukkelijk !

Toen we terugreden naar ons hotel begon het licht te regenen. De meesten doken meteen het zwembad in en Rob besloot ook even te gaan zwemmen. Ik lag op het bankje op onze kamer, met uitzicht recht onder ons op het zwembad. Ik wilde even aan mijn reisverslag werken, we hadden weer zoveel gezien, dus veel te pennen !

rob in het zwembad

Bovendien was het toch maar even een plons van hooguit een half uur, want om 16.45 uur ‘moesten’ we verzamelen omdat we nog een boottocht over het meer gingen maken !

Op die boot, waande ik mij echt in Venetië ! Hierover meer in een volgend verhaal !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.