Reisverhaaltjes.nl

DE KLOOF VAN DE BLAUWE NIJL

UITZICHT KLOOF VAN DE BLAUWE NIJL

DAG 12

Vandaag een lange rit van Debre Markos  terug naar de hoofdstad Addis Abeba !

kaart van onze rondreis

Omdat we een lange weg te gaan hadden, moesten we om half 5 al opstaan. Na het ontbijt vertrokken we om half 6 !

We reden eerst 1½ uur in het donker, dat betekende ook dat het nog lekker rustig was op de weg. Om half 8 maakten we de eerste stop. Langs de kant van de weg dronken we een bakje koffie !

op de foto rob met de chauffeur messi, even koffie drinken

Dat koffie zetten duurt erg lang in Ethiopië, dus hadden we even rustig de tijd om een plekje te zoeken om te plassen ! Ik ging eerst achter de bus zitten, maar werd steeds gestoord door wegverkeer of groepsgenoten die foto’s gingen maken van de apen die we net hadden gepasseerd. Dus toen maar zo’n 100 meter de andere kant opgelopen en achter een grote rots kon ik ongestoord eindelijk even plassen ! Op de foto Rob met onze chauffeur Messi ! Daarachter onze bus !

We zagen twee soorten apen langs de kant van de weg. De groene baviaan en nog een kleiner soort aap. Later tijdens onze rit kwamen we steeds vaker deze groene bavianen tegen. Een prachtige dier ! Ze hebben zo’n lief koppie ! Zo’n knuffelbeertje…

groene baviaan

Toen de koffie eindelijk klaar was, riepen we de man en jongen die aan de andere kant van de weg op de bus zaten te wachten om erbij te komen zitten. Misschien wilden ze ook wat drinken ? De man bedankte ervoor, maar de jongen wilde wel thee, geen cola !

Nadat we de koffie op hadden liepen we verder naar de oude en de nieuwe brug over de Blauwe Nijl. Een leuke wandeling van zo’n drie kwartier !

ik loop over de oude brug over de nijl

Aan de andere kant stapten we weer in de bus en reden door tot onze volgende stop. In Ethiopië wordt het werk op het land nog door mens en dier gedaan. Je ziet bijna geen landbouwwerktuigen. Vanuit de bus hadden we al vaak koeien zien dorsen op het land. Of we dit even van dichtbij wilden bekijken ?

We stapten uit de bus en ik met nog een paar liepen tussen de loslopende koeien en stieren  over het akkerland. Een beetje eng tussen die stieren met grote horens te lopen. In Nederland zou ik dat nooit doen.. We werden nieuwsgierig aangekeken door de lokale mensen.

paard en wagen op het akkerland

Het dorsen van graansoorten gebeurt nog op traditionele wijze. Koeien lopen continue rondjes over de halm en trappen zodoende de korrels los. Daarna wordt het kaf met een houten hooivork van het koren gescheiden ! De koeien zitten niet met touwen aan elkaar vast..

koeien dorsen de graan

koeien lopen rondjes over de halmen

Ik had meteen al spijt dat ik er naar toe was gegaan. De koeien werden onrustig en stoven alle kanten uit door ons. Daardoor werden ze met stokken geslagen om ze bij elkaar te houden en dat ging er niet zachtzinnig aan toe…lang bleef ik dus ook niet kijken.

Rob was bij de bus gebleven en hij werd omringd door een aantal kinderen.

kinderen bij de bus

kinderen bekijken hun foto van hunzelf op de camera

Ze hadden duidelijk veel lol toen ze hunzelf op de camera terug zagen ! Hieronder nog meer mooie mensen !

jonge vrouw

jonge vrouw

Via een weg met vele scherpe haarspeldbochten en prachtige vergezichten ( de Kloof van de Blauwe Nijl ) reden we door naar ons lunchplekje. We hadden weer lunch pakketten meegenomen en aten het daar op. Hierbij hadden we een prachtig uitzicht ! De Kloof van de Blauwe Nijl is 400 km lang en bereikt dieptes van bijna 1500 meter !

uitzicht kloof van de blauwe nijl

Gieren, kraaien en arenden zweefden over ons hoofd en probeerden ons brood te pikken. Éen gier raakte daarbij mijn hoofd zelfs, met zijn grote vleugels !

Vanaf deze plek kregen we ruim een uur de tijd om te gaan wandelen.

wandelen

We liepen langs afgronden naar beneden naar de Portugese brug

portugese brug

Om naar de overkant van deze bewaakte brug te komen moest je betalen. Niet veel maar wij vonden dit zo’n onzin…Vervolgens kon je aan de overkant weer een hele berg opklimmen voor prachtige uitzichten, maar die zagen we aan deze kant ook wel. Rob en ik hadden niet zoveel puf om weer te gaan klimmen…..Sommigen gingen wel naar de andere kant !

Om 13.15 uur afgesproken tijd verzamelden we weer. Marianne hield een toespraak voor Messi onze chauffeur. In Addis Abeba zouden we afscheid van hem nemen want wij vervolgden onze reis door Zuid-Ethiopië in landcruisers !

Hoe de reis verder ging naar Addis Abeba kun je lezen in het volgende reisverhaal !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.