Reisverhaaltjes.nl

DE KOEIEN IN INDIA

KOE IN INDIA

Kun jij je het voorstellen, in Nederland  ? Koeien die in de stad rondlopen, midden op de (snel)weg zitten, je huis binnenlopen, trappen lopen ? Of koeien op het treinstation, op het perron ?

In India kan het allemaal, je komt ze werkelijk overal tegen !

In Nederland zijn we al in paniek als er een zwaan op de snelweg loopt, dan staat het de volgende dag in de krant !

In India rijdt al het verkeer om de koeien heen, levensgevaarlijk, dat wel ! Je ziet dan af en toe ook wel eens een dode koe langs de weg liggen..

koeien op straat

koeien op straat

De koe wordt in India in de meeste deelstaten niet geslacht, niet gegeten ! (De meeste mensen in India zijn zelfs vegetariër.) De koe wordt er namelijk beschouwd als een heilig dier !

De koe is heilig door de bijzondere aandacht, die het dier aan haar kalf besteedt. Maar ook omdat veel hindoes een moederfiguur in de tekening op de kop van het dier herkent. Bovendien vond men vroeger, dat zonder de koe, die de mens voorzag van melk en werkkracht op het land, de mensen niet hadden voort kunnen bestaan. Dus zonder de koe, was het hindoeïsme niet verspreid ! De koe wordt daarom aangeduid als ‘ de moeder der schepselen ‘ !

Het is in de meeste deelstaten in India verboden om een koe te slachten ! Het is zelfs strafbaar in sommige deelstaten om rundvlees te eten ! Men kan er een maximale celstraf tot 5 jaar voor krijgen ! Soms worden er zelfs mensen vermoord omdat ze een koe geslacht hebben …Toch blijkt India de grootste rundvleesexporteur ter wereld te zijn. Anders zou er een enorm overschot zijn !

In sommige deelstaten worden alleen de stieren geslacht. Dit zijn meestal de gebieden waar  moslims en christenen wonen. De Hindoes pleiten echter voor een algeheel slachtverbod in heel India !

Het zijn meestal de stieren die je los ziet lopen of koeien die (te) weinig of geen melk geven. Je ziet ze tussen het afval zelfs karton en plastic eten, maar ze worden ook (bij)gevoerd ! De koeien behoren tot niemand ! Ze zijn zo mak en tevreden als een lammetje, bovendien zijn ze geluid-en stressbestendig ! Ze lopen recht tegen het verkeer in….Er wordt hun geen strohalm in de weg gelegd !

Toch wordt het steeds moeilijker voor de bevolking, al deze dieren op de weg. Er komen steeds betere wegen en het verkeer wordt drukker en drukker. Er gebeuren ontzettend veel ongelukken op de weg, niet vreemd lijkt mij ! De meeste ongelukken gebeuren ’s nachts..

En wat dacht je van al die poep op straat ? Je moet echt uitkijken waar je loopt ! Het lijkt me niet erg gezond. Ik zag zelfs zwerfhonden koeienpoep eten !

Ze zien er trouwens ook niet echt gezond uit. Lijkt me ook wel logisch als je ziet wat ze eten. Bovendien drinken ze vies besmet rioolwater..

koe die tussen afval etensresten zoekt

een koe die een huis binnenloopt

Een koe die een huis binnenloopt….

Trappen loopt..

een koe die trappen loopt

koe zit op een trap

Koeien op het perron..

koeien op het perron

In een stad of in een dorp…

koeien door de straten

koeien op straat

Het is in India heel normaal, maar voor ons blijft het een vreemd gezicht !

Volgens de hindoegeleerden zouden maar liefst 108 ziekten zijn te genezen met behulp van hun urine !!

Aan de ene kant horen koeien bij India. Het is fijn dat ze niet geslacht worden, ze vrij rondlopen en gevoerd worden. Je ziet veel mensen de koeien aaien, ze aanbidden deze dieren ! Aan de andere kant doet de regering haar best om het land schoner te krijgen, pleit het voor riolering voor alle huizen in India.

Ik denk dat het land nooit schoon zal worden met al die koeien op straat, maar het is wel de charme van India !

Wat vind jij ?

2 gedachtes aan “DE KOEIEN IN INDIA

  1. Corrie

    Inderdaad zien de koeien er niet erg gezond uit en voor ons is het een rare gewaarwording dat ze echt overal lopen.
    Wat had Rob?

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Inderdaad, maar het was ook raar toen we weer terug kwamen in Nederland. Zo rustig op de weg, geen getoeter en geen koeien !! Wat Rob had, is in een volgend verhaal te lezen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.