Reisverhaaltjes.nl

DE LEEUWENROTS

de leeuwenrots

Het kleine dorp Sigiriya ( in de buurt van Polonnaruwa ) is bekend om de Leeuwenrots ! Ik schreef het al in mijn vorig verhaal, de Highlight van Sri Lanka ! De rots ie eigenlijk een oude dode vulkaan. Deze rots van bijna 200 m. hoog, rijst loodrecht uit het landschap en zie je al van kilometers ver !

Dit stadje heette vroeger Sinhagiri, Sinha=leeuw en giri=berg ! De leeuwenrots is vernoemd naar de uitgehouwen leeuwenkop en poten, halverwege de rots op het leeuwenplateau. De kop is inmiddels afgebroken, maar de poten zijn nog te zien.

In de vijfde eeuw was de leeuwenrots een koninklijk complex v/d koning Kassapa, met het paleis op de top v/d rots. Later werd het paleis een klooster en vanaf 1400 werd het niet meer gebruikt !

Je kunt deze rots beklimmen….1202 treden, bijna 200 m. hoog !! De eerste paar honderd treden zijn stenen treden, tussen dikke bakstenen muren met af en toe kleine plateau’s waar je even uit kunt rusten… Halverwege de rots loop je over ijzeren trappen helemaal naar de top….eng voor mensen met hoogtevrees, want je kijkt dan recht de afgrond in….

Dit is dan ook de reden, waarom ik deze rots niet heb beklommen…Ik heb vreselijk last van hoogtevrees en ik wist van te voren al, dat ik de top niet zou gaan halen ! Rob zag 1202 treden niet zo zitten, hij was bang dat hij last van zijn knie zou gaan krijgen…er moet toch na de vakantie weer gewerkt worden ! Wij kozen voor het alternatief : een bezoek naar een LOKAAL DORPJE !

De helft van onze groep ging wèl klimmen en ze hebben allemaal de top bereikt ! Achteraf viel het hun allemaal mee…maar ze zeiden ook, dat het niks is voor iemand met hoogtevrees…

Halverwege de rots kom je fresco’s tegen. Hiervoor dien je eerst een enge ijzeren wenteltrap te beklimmen…Je kunt dit gedeelte ook overslaan en langs de Spiegelmuur lopen.. Alleen zie je dan de fresco’s niet…Deze Spiegelmuur is een met kalk, eiwit en honing gepolijste gipsmuur. Vroeger glansde die zo, dat de koning zichzelf erin kon zien !

fresco

fresco

De fresco’s zijn afbeeldingen van vrouwen, waarvan het verhaal nog onduidelijk is !

Na de spiegelmuur kom je uit op het leeuwenplateau, waar je de uitgehouwen klauwen v/d leeuw ziet ! Het laatste gedeelte is dus via een ijzeren trap die naar de top gaat ! Op de top bevinden zich de ruïnes van het koninklijk paleis en natuurlijk een adembenemend uitzicht, heb ik me laten vertellen natuurlijk…

leeuwenplateau

Hierboven een foto van het leeuwenplateau met de uitgehouwen klauwen. Foto is onduidelijk, heb ik gefotografeerd van een ansichtkaart, net als de foto’s v/d fresco’s !

leeuwenrots

Bron : Flick-whl.travel

Op deze foto kun je goed zien, dat op de helft v/d rots het leeuwenplateau is !

leeuwenrots ijzeren trappen

Deze foto heb ik zelf gemaakt en zie je de ijzeren trappen naar de top ! Op de foto hieronder zie je de top, flink ingezoomd !

de top

Een ticket om deze rots te beklimmen kost ongeveer 30 dollar ! Je kunt de rots het best beklimmen in de ochtenduren. ’s Middags is het behoorlijk heet in Sri Lanka ! Ook de kans op regen is in de middag groter en dan zijn de treden spekglad !

Het schijnt dat je onderweg veel apen kunt treffen, dus let goed op je spullen ! Ook schijnen er gigantische wespennesten langs de rotswand te hangen, niet ver v/d trap die naar de top gaat. Dmv. borden worden bezoekers gevraagd om er in stilte langs te lopen….ik heb eens gelezen dat een aantal jaren geleden een kind een steen tegen de nesten heeft gegooid….alle aanwezige toeristen werden toen meerdere malen door de boze wespen gestoken….getsie daar moet je toch niet aan denken !!

Heb jij deze leeuwenrots beklommen of lijkt het jou gaaf om dit te doen ?

2 gedachtes aan “DE LEEUWENROTS

 1. Irma

  De Leeuwenrots
  Ik was van plan om naar boven te klimmen, maar eenmaal aangekomen en bij t zien van die imposante rots, zonk de moed me al een beetje in de schoenen. Mijn conditie is n.l niet zodanig dat ik dat even soepeltjes doe. Maar goed onze hele groep ging dus dan laat je je maar niet kennen. Het begon al een beetje te regenen en toen we net goed en wel op weg waren kwam t met bakken de lucht uit. In no time waren we zeiknat en was t glibberen op de rots trappen
  Ik heb t voor gezien gehouden en ben terug gegaan. De rest die t wel gehaald had heeft overigens vanwege t weer ook niks kunnen zien.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Die regen kwam voor jou dus eigenlijk wel op het juiste moment…Het lijkt mij ook best zwaar hoor, 1202 treden, doe ik ook niet zo even…voor de rest die wel de top heeft gehaald, is het natuurlijk jammer dat ze niet van het uitzicht hebben kunnen genieten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.