Reisverhaaltjes.nl

DE NIEUWE PLANTEN

ONZE TUIN MET DE NIEUWE PLANTEN

Ruim een week geleden werden op een avond de bestelde planten gebracht. De pakketbezorger moest met een grote doos van bijna 20 kg door duinen van zand worstelen om bij ons aan de deur te komen. Hij had het zweet op zijn voorhoofd staan. Hij keek niet zo vrolijk…

Ik was al een kind zo blij die op de verjaardag kadootjes mag uitpakken. Met een groot mes worstelde ik me door al het tape heen.

Ik had allemaal kleine plantjes verwacht, maar het waren allemaal al prachtige grote planten ! Ze lagen keurig verpakt in folie gewikkeld op elkaar en allemaal waren ze heelhuids aangekomen.

´´Wow, wat mooi !´´ hoorde Rob mij keer op keer zeggen…

Ik zat midden in de kamer op de grond de planten te bewonderen die ik om me heen had uitgestald. De vraag hoe duur dit alles was, beantwoordde ik niet..

Ik had 12 planten en de gemiddelde prijs per plant kwam op ruim 8 euro ! Ik vind dat niet duur. De transportkosten van 30 Euro kwamen daar dan nog bij.

Ik was super blij met mijn nieuwe aanwinsten en ging ze meteen in de tuin zetten.

Voorhuis kwamen de twee Banana Canna´s ( Canna Musafolia )

De rode (Rubrum )

banana canna rubrum

en de groene

banana canna

Deze planten worden wel 3 meter hoog ! Banana Canna is een mix van een Cannaplant en een bananenplant. Het geeft een Tropical Look in je tuin. Er groeien steeds nieuwe scheuten, dus de plant wordt niet alleen erg hoog, maar ook breed ! Bij een zachte winter kun je de wortels in de grond laten zitten en wat afdekken met turfstrooisel. Bij vorst sterft het blad. Ik haal voor de zekerheid de wortels uit de grond wanneer de vorstperiode aanbreekt, net als de Canna’s !

Achterhuis zette ik de rest van de planten.

Een klein bananenboompje : de Musa acuminata Dwarf Cavendish. Het blad is aan de bovenkant groen tot donkerpaars en aan de onderkant rood tot felrood. Deze bananenboom wordt 2.50 tot 3 meter hoog en de stam kan 2 meter(!) dik worden ! Deze plant zette ik in een grotere pot in de grond, zodat ik hem in de winter binnen kan zetten !

bananenboom Dwarf Cavendish

De Fatsia japonica Spiders Web, stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Eindelijk heb ik nu een exemplaar in de tuin staan. De gewone Fatsia, daar heb ik er al twee van. Deze plant kan met gemak -15 graden vorst verdragen en blijft ook nog eens wintergroen !

De gewone FATSIA

fatsia japonica

de Spiders Web ( Japanse vingerplant )

FATSIA SPIDERS WEB

Dit blad is wit gespikkeld !

fatsia spiders web

Deze kan ook -15 graden vorst verdragen en blijft ook wintergroen ! Een prachtige plant !

Dan heb ik nog twee soorten olifantenoor

De Colocasia esculenta Pink China. Deze plant wordt 1 meter tot 1.50 meter hoog

olifantenoor esculenta pink china

De plant heeft roze/rode stengels en is de meest winterharde in haar soort

De Colocasia esculenta illustris. Deze blijft iets kleiner, 60-90 cm. De plant heeft zwart/groene stengels en donker blad. De plant kan -12 tot -15 graden vorst verdragen. Het blad sterft wel af in de winter, maar in het voorjaar komt de plant weer groter terug !

colocasia illustris

De Phormium tenax ( Nieuw Zeelands Vlas )

Dit is een kuipplant en die haal ik voor de winter naar binnen. Toch kan deze plant wel een aantal graden vorst verdragen.

phormium tenax

De plant is er in diverse kleuren

Dan heb ik nog een bananenboom, de Ensete ventri cosum Maurelli. Het blad is groen met purperrode vlekken en wordt gemiddeld 2 meter hoog. Na 2 of 3 jaar zal deze banaan bloemen geven en daarna komen de zoete eetbare banaantjes !

ensete ventri cosum maurelli banaan

Hedychium Pink, een siergember. Prachtige planten waarin grote mooie bloemen ( van augustus t/m oktober ) komen. Er zijn vele soorten siergembers. De plant kan tien graden vorst verdragen, maar voor de zekerheid haal ik de plant voor de winter naar binnen. Vaak gaat deze plant dood in de winter, niet door de kou, maar doordat hij te nat staat ! De plant wordt ongeveer 1 meter hoog !

hedychium pink

Dan heb ik eindelijk nu weer een Dicksonia. Dit is de Antarctica. Ik heb het over de TASMAANSE BOOMVAREN  Deze prachtige plant heb ik eerder gehad. Gebruik de link om meer over deze plant te lezen !

Tasmaanse boomvaren

Een Strelitzia. Dit is de Nicolai. De Paradijsvogelbloem met wit/blauwe bloemen. Deze plant ken je vast wel met de oranje bloemen.

strelitzia nicolai

Hieronder de Strelitzia met de oranje bloemen. Deze hebben wij ook in de tuin. Deze planten zijn niet winterhard en moeten in huis of warme kas overwinteren !

strelitzia met oranje bloem

Het blad van de Nicolai is heel anders zoals je op de foto’s ziet !

Tenslotte nog een leuke bodembedekker de Acaena microphylla Kupfer teppich oftewel een stekelnootje ! Met deze bodembedekker heeft onkruid geen kans. Het plantje wordt niet hoger dan 5 tot 10 cm !

stekelnootje

Dit zijn mijn 12 nieuwe planten in de tuin ! Ik ben er erg blij mee en de tuin heeft nu al aardig een tropische Look met al deze exotische planten.

De andere bananenboom die ik al had, groeit goed. Er zijn al twee nieuwe bladeren bij gekomen. Elk nieuw blad wordt steeds groter !

banaan

Hou jij ook van zulke planten in je tuin ? Wil je er meer over weten , ik hoor het graag !

Deze manier van tuinieren heeft weinig onderhoud nodig en je waant jezelf in het buitenland !

2 gedachtes aan “DE NIEUWE PLANTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.