Reisverhaaltjes.nl

DE PIRAMIDES VAN GIZEH

ROB EN IK MET ALS ACHTERGROND DE PIRAMIDES VAN GIZEH

Bijna vijf jaar geleden maakten wij een rondreis door het prachtige Egypte. Wat was het een schitterende reis en wat hebben we ontzettend veel gezien. Ik denk er nog regelmatig aan terug!

Één van de hoogtepunten vond ik zéker de piramides van Gizeh!

Iedereen kent deze bekende en één van de oudste bouwwerken van de mensheid. Maar het is met geen pen te beschrijven wanneer je deze piramides van dichtbij bekijkt of zelfs de piramide van Cheops van binnen betreedt….

Deze beroemde piramides kun je vinden op zo’n 8 km van de stad Gizeh. Tegenwoordig ligt deze stad tegen de hoofdstad Caïro aan!

Allereerst maakten wij een panoramafoto van de Cheops, Chefren (136 m) en de Mykerinos(108 m). De namen van deze piramides. Ze zijn vernoemd naar de drie farao’s (koningen) uit die tijd, die de opdracht hebben gegeven voor de bouw ervan. Elke piramide is een graftombe en het diende als laatste rustplaats voor het lichaam van de farao!

panoramafoto piramides van Gizeh

De grootste piramide is ‘Cheops’. Deze is 137 meter hoog en 227 meter breed!

piramide van Cheops

piramide van Cheops

piramide van Cheops

Rob zit op de stenen van de piramide van Cheops

De piramide bestaat uit 2½ miljoen stenen, die elk twee ton(!) wegen!! Tegenwoordig mag je deze piramides niet meer beklimmen, er zijn teveel ongelukken in het verleden gebeurd!

Je vraagt je af, hoe ze deze piramides in hemelsnaam hebben gebouwd! Er zijn verschillende theorieën over. Ook weet men niet met zekerheid te zeggen hoe oud deze bouwwerken zijn. In ieder geval 5000 jaar oud, maar sommigen spreken over 10.000 tot 12.000 jaar oud!

Het bekende foto-truukje..

bekend fototruukje met onze vingers op de top van de piramide

Heel bijzonder is het om de piramide van Cheops ook van binnen te betreden. Je kunt de grafkamer bereiken die precies in het middelpunt, dus op 68,5 meter hoogte ligt.

Er worden maar een beperkt aantal bezoekers per dag ‘binnen gelaten’ steeds in hele kleine groepjes. Het is verstandig om een zaklamp mee te nemen, want het is er behoorlijk donker.

ik in de piramide van cheops,Egypte

Ik ben hier nauwelijks te zien…

Het eerste stuk loop je half bukkend, daarna een steile trap omhoog en uiteindelijk kom je in een ruimte waar de granieten (lege) tombe ligt. Opnieuw vraag je je af, hoe ze deze hier gebouwd hebben!

En hoe hebben ze deze zware stenen op sommige plekken zo perfect recht gekregen en gestapeld?

stenen perfect gestapeld, piramides van Gizeh

Nog een bijzonderheid is dat de piramides in exact dezelfde positie staan als het sterrenbeeld Orion…

Ook zeer bijzonder is de Sfinx! Een bouwwerk van een leeuw met een mensenhoofd! Het is 20 meter hoog en 73 meter lang. Het gezicht is meer dan 4 meter breed!

de sfinx

de sfinx met op de achtergrond de piramides van Gizeh

Deze sfinx diende als wachter en beschermde de ingang van het dodenriijk!

Op het moment dat wij er waren, was de sfinx afgesloten voor publiek. Ze waren er volop aan het graven omdat er een heel gangenstelsel was ontdekt!!

Deze piramides zijn reusachtig, indrukwekkend en het was een zeer bijzondere ervaring om de Cheops piramide van binnen te beklimmen!

Ben jij ook bij deze piramides geweest? Wat vond jij ervan?

2 gedachtes aan “DE PIRAMIDES VAN GIZEH

  1. Karine

    Hoi Margreet in Egypte waren wij nog niet maar ik begrijp jullie gevoelens en de vele vraagtekens bij het zien van deze bouwwerken uit het verre verleden. Lang voor de uitvindingen van onze moderne technologieën waarmee de bouw piece of cake zou zijn geweest?. Soortgelijke vragen en indrukken kregen wij in Peru bij het zien van alle Inca bouwwerken en natuurlijk niet het minst in Machu Picchu. Daar gaan ook zoveel theorieën over hè. Hoeveel mensenlevens zou dat allemaal niet gekost hebben ? En heel veel slavenwerk denk ik ook. Egypte moet zeker een mooie reis zijn geweest. Krijg jij ook altijd zo’n kick van het rondstruinen in omgevingen van duizenden jaren oud ? Dan krijg ik eerst een flashback naar de geschiedenislessen op school waar ik mijn leerkrachten hoorde vertellen over verre en oude culturen. Ik hing aan hun lippen en dacht toen al ‘ooit wil ik dit echt zien’…en kijk het lukt ?. Fantastisch toch. Denk jij ook niet dat er nog een tweede leven nodig zal zijn ? Nog zoveel te zien en te doen… Maar ach, blijven dromen hè. Groetjes

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Ja ik vind het super interessant! In Egypte is zo vreselijk veel te zien en het is allemaal niet te bevatten hoe ze dat allemaal gedaan hebben!We hebben ook de Mayyroute gedaan, daar ga ik ook binnenkort meer over schrijven! Peru tja dat zou ik natuurlijk ook nog graag willen zien en die Nazca? Lijnen die jij gezien hebt, wow! Ik vind die raadsels op de wereld superinteressant en kijk vaak docu op you tube. Helaas kunnen we niet alles zien in een mensenleven, dan moet je keuzes maken…Bedankt voor je reactie Karine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.