Reisverhaaltjes.nl

DE REIS NAAR ADDIS ABEBA

ik op het treinstation in heerenveen

DAG 1 EN 2 RONDREIS ETHIOPIË

Op 16 januari vertrokken wij om 9 uur in de ochtend, met de trein vanaf Heerenveen naar Zaventum Airport te Brussel !

De trein zat vol met mensen die naar de Vakantiebeurs in Utrecht gingen en regelmatig werden we door nieuwsgierige reisliefhebbers gevraagd waar onze reis naar toe ging ! ‘ Wauh, naar Ethiopië’ ? ‘ Met Djoser ‘? ‘ Wat heerlijk, heel veel plezier ‘ ! ‘ Wij gaan een reis uitzoeken op de vakantiebeurs ‘ !

Op Rotterdam Centraal station stapten we over in de trein naar Roosendaal en daar pakten we de trein naar Zaventum. De reis ging supersnel en we waren veel te vroeg op het vliegveld. We konden pas om 17.00 uur inchecken. We settelden ons in een lekkere stoel met een cappuccino, dichtbij de toiletten en met uitzicht op de incheck balie ! Ik had wat tijdschriften gekocht en zat heerlijk te lezen !

ik op het vliegveld in brussel aan de koffie

Ik had een lichte blaasontsteking en was in de trein al vier keer naar de WC geweest en op het vliegveld ging ik zes keer naar toilet, waar ik vier keer dezelfde schoonmaker tegenkwam…die me de laatste keer aankeek met een blik van : moet je nu alweer ??

Rob en ik gingen om de beurt af en toe buiten even roken en Rob ontmoette daar de eerste drie medereizigers, drie vrouwen… en alle drie rokers ! Dus dit keer niet de enige rokers uit de groep…je wordt tegenwoordig bijna gediscrimineerd als roker…

Om 17.00 uur konden we inchecken en daar ontmoetten we onze reisleidster Marianne en onze medereizigers. 13 Nederlanders, twee Belgen en een Duitser ! Gemiddelde leeftijd zo’n zestig jaar !

Het viel op dat er veel bewaking was op het vliegveld en er was een strenge controle bij de douane ! Om 20.00 uur vertrok dan eindelijk het vliegtuig. We zaten met de Djosergroep bij elkaar. Rob en ik zaten niet naast elkaar, maar na wat gewissel konden we toch naast elkaar zitten. Na een half uur landden we in Parijs. Er stapten mensen uit en er kwamen nieuwe passagiers in het vliegtuig en het bleek dat wij op een ander zijn stoel zaten, dus weer net zolang ruilen tot we weer naast elkaar zaten !

In het vliegtuig viel ik steeds in slaap, maar steeds maar voor even. We vlogen in een Dreamliner van Ethiopia Airways, ik ben niet zo weg van dit type vliegtuig. Het werd een lange nacht, maar om half 5 Nederlandse tijd landden wij eindelijk in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië ! In Ethiopië is het twee uur later en heel apart….ze leven daar in 2008 !! Wij kwamen aan op 17 januari 2016, maar in Ethiopië was het 7 mei 2008 !! Dus ik was ineens zeven jaar jonger !! Dat is nog eens leuk binnenkomen !!

Bij de douane was het een grote chaos…We hadden een visum nodig en werden van het ene loket naar het andere loket gestuurd, er zat geen enkele logica in hun systeem…Bij het ene loket moest je je paspoort inleveren, bij een ander werd een visumsticker in je paspoort geplakt en weer bij een ander loket moest je 50 dollar betalen en bij het laatste loket stonden ze met je paspoort in de lucht te zwaaien, met de vraag van wie het paspoort was……Al met al duurde dit 1½ uur !! Daarna nog even bij een andere balie 300 Euro ingewisseld voor Birrs ( 6900 Birr ! ) een heel pak geld ! Doordat alles zolang duurde was het voordeel dat onze koffers al op de band lagen.

En toen stonden we ineens buiten….We baanden ons een weg naar ons busje, dwars door honderden Ethiopiers die op de parkplaats stonden, wat een drukte daar ! Een heerlijke temperatuur, niet te warm en niet te koud…Ik zag prachtige cactussen, palmen en mooie bloemen om me heen…

De koffers werden via het raam in de bus op de achterbank gestapeld en wij zaten met z’n zestienen + reisleidster, twee gidsen en chauffeur opgepropt dicht op elkaar, we pasten er nog maar net met z’n allen in ! Gelukkig was het maar 15 minuten rijden naar ons hotel ( Ghion Hotel ) aan de rand van de grote stad ! Het was nog schemerig, maar al druk in de hoofdstad ! We zagen veel mensen die gewoon op straat sliepen, dat was het eerste dat me opviel !

addis abeba

armoedige krotjes in addis abeba

Addis Abeba is een stad met bijna vier miljoen inwoners ! We zagen moderne hoogbouw, maar ook veel armoedige krotjes….Modern geklede mensen, maar ook veel mensen met traditionele oude en vieze gewaden….arm en rijk doorelkaar….

Op onze hotelkamer gingen we eerst lekker douchen. Er kwam òf heel heet water òf heel koud water uit de kraan, het was moeilijk om de juiste temperatuur te mengen en net toen ik mijn haar vol in de shampoo had, was het warme water op….ook viel de stroom al even uit…..

Veel tijd hadden we niet, want om half 11 moesten we klaar staan bij de receptie voor onze stadstour door Addis Abeba ! Hoe dat was, lees je in het volgend reisverhaal !

Reizen is fantastisch ! Maar reizen betekent ook veel wachten…vooral op een vliegveld  ! Alles gaat nu eenmaal niet zo snel als op Schiphol ! Meestal kom je helemaal gebroken na een lange reis aan op je bestemming ! Hoe ervaar jij de heenreis ( en terugreis ) naar je vakantieland ? Begint jouw vakantie zodra je je huisdeur achter je dicht doet of vind je de reis er naar toe maar helemaal niks … ?

 

2 gedachtes aan “DE REIS NAAR ADDIS ABEBA

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Het is vreselijk mooi en bijzonder Fleatr! Ik zou dan niet te lang wachten….er worden in een rap tempo wegen geasfalteerd door de chinezen en zo vroegen de stammen vorig jaar nog 1 birr per foto, nu al 5 birr per foto ! Bovendien moet je de stammen al flink geld geven, mag je uberhaupt hun dorp in… Ik zou er zeker niet als backpacker naar toe gaan, zeker bij de Mursi stam is dat niet vertrouwd ! In Ethiopie moet je werkelijk overal voor betalen !Dus het wordt steeds duurder ! Nu is er nog weinig toerisme !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.