Reisverhaaltjes.nl

DE ROTSKERKEN IN LALIBELA

rotskerk in lalibela van bovenaf gezien

DAG 4

Na het ontbijt vertrokken we om half 9 lopend naar de wereldberoemde rotskerken. Deze kerken worden ook wel ´het achtste wereldwonder´ genoemd ! Niet voor niks zou ik zeggen…

Lalibela is prachtig gelegen tegen de bergwanden in de grote Riftvallei en je kunt er mooie wandelingen maken of ezeltochtjes !

Hoewel we omhoog moesten lopen, was dit toch makkelijk te doen en anders kon je je altijd nog door een tuk tuk naar boven laten brengen ! Onderweg was er genoeg te zien ! Een prachtige natuur om je heen, armoedige huisjes, vol beladen ezeltjes en kinderen die met je meeliepen…

kinderen

Het was warm en je kon maar het beste doorlopen, vooral niet stilstaan want dan zat je onder de vliegen…had ik nu mijn ´paardenkwast´ maar meegenomen dacht ik nog…

De armoedige huisjes…

armoedige huisjes

Het laatste stuk liepen we door het authentieke dorp met de ´tukkels´ ( ronde traditionele huisjes ) Om hier te komen moesten we een steile heuvel beklimmen ! In het dorp kun je zien hoe de plaatselijke bevolking leeft ! Prachtig deze huisjes !!

de ronde huisjes, tukkels genaamd

In dit dorp kochten we de entreekaartjes om de rotskerken te kunnen bezoeken. Het kost maar liefst 47 euro of 50 dollar per persoon, niet goedkoop dus ! Wát, vreselijk duur zelfs !

De rotskerken zijn een complex van 11 kerken. Deze werden in de 12e eeuw volledig uit de rotsen gehouwen in opdracht van de toenmalige Koning Lalibela, die hiermee een nieuw Jeruzalem wilde stichten ! De kerken vormen een symbolische voorstelling van het Heilig Land.

De kerken zijn in slechts 25 jaar zonder werktuigen uit de rotsen gehakt ! Onderaardse gangen verbinden de kerken met elkaar. Je hebt twee groepen kerken. De Noordelijke staan voor het aardse Jeruzalem en de zuidelijke kerken voor de hemel !

We bezochten eerst de grootste kerk. Er is een dak boven gebouwd om de kerk tegen het felle zonlicht te beschermen. Niet zo’n fraai gezicht eigenlijk…

grootste kerk, deze wordt ondersteund door metalen pilaren

Het complex is een pelgrimsoord en overal kom je pelgrims, nonnen, monikken in hun gele gewaden met kruis en staf tegen en priesters met hun bijbel in de hand…

pelgrims

monnik

pelgrim

non

zingende priesters

Je moet op diverse plekken soms bukkend en zelfs kruipend door de (donkere) gangen en tunnels en overal zijn trapjes ! In de kerken moet je je schoenen uitdoen, die bewaakt worden door kinderen !

nauwe gangen en tunnels

Binnenin de kerken hangen aan de muren veel religieuze platen en er zijn muurschilderingen, oa van het leven van Jezus en Maria ! Erg mooi om te zien !

religieuze platen

religieuze plaat

een priester met bijbel

In de nauwe spelonken zie je priesters met hun bijbel !

De bekendste rotskerk en de meest mooie is Bete Ghiorghis ( Huis van de heilige George, ook wel Sint Joris genoemd ) Deze heilige die een draak versloeg, kreeg zijn eigen kerk ! Deze kerk is prachtig van bovenaf te zien, zoals je op de eerste foto ziet bovenaan dit verhaal ! Ook hier kun je naar beneden lopen en de kerk van binnen bekijken !

sint joris kerk

st joris kerk

sint joris kerk

In de ochtend bezochten we alle noordelijke kerken en toen was het tijd voor de lunch. We aten in het 7 Olives restaurant. Om daar te komen moesten we ruim een half uur stijl omhoog lopen, ik was helemaal kapoet !!

Ik bestelde slechts een tomatensoepje en een liter water, Rob een beefburger met patat waar wel drie mensen van konden eten en daarbij natuurlijk een lekker St. George biertje ! Zo hee, dat was even lekker bijkomen daar….

Voor de liefhebbers die nog geen genoeg van de kerken hadden, kon je na de lunch nog naar de zuidelijke kerken…Deze tocht is wel twee keer zo zwaar zei onze reisleidster…

Rob en ik met nog een paar hielden het voor gezien. Je kon of lopend terug naar het hotel of je laten brengen met een tuk tuk ! Wij gingen lopend terug, zo sportief waren we ook nog wel !

De hele terugreis liepen er kinderen met ons mee die ons 101 vragen stelden en uiteindelijk bij ons hotel vroegen om een T-shirt, een Engels lesboek of een leesbril of  whatever……Je wilt wel graag wat geven, maar dan heb je meteen 50 kinderen om je heen staan, die ook allemaal hetzelfde willen…moeilijk hoor !

twee jongetjes liepen mee met ons terug naar hotel

Lalibela ligt op bijna 650 km afstand vanaf Addis Abeba. Je kunt dit het beste bereiken per vliegtuig, zoals wij hebben gedaan. Per jeep kost het je twee dagen om er te komen ! Het is zeer zeker de moeite waard ! Ik vond het prachtig !!

We gingen lekker buiten op het terras in de schaduw zitten met een verkoelend drankje in afwachting op duizenden mensen die naast ons hotel in de hoofdstraat voorbij zouden komen….

Het begin van het Timkatfestival !! Daarover meer in het volgend reisverhaal !!

Heb jij weleens van deze rotskerken gehoord ? Of misschien heb je ze zelf ook bezocht ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.