Reisverhaaltjes.nl

DE TEMPEL VAN MIHINTALE

witte boeddha bij het tempelcomplex in mihintale

DAG 3

Na de lunch bezochten we het tempelcomplex van Mihintale. Nu moet ik eerst even vermelden, dat het grootste gedeelte v/d bevolking van Sri Lanka ( 70% ) boeddhistisch is, de Tamil-minderheid ( 15% ) is overwegend hindoeïstisch. Het overige gedeelte v/d bevolking is christelijk of islamitisch !

Mihintale is het heiligdom waar Mahinda, de zoon van de Indiase keizer Ashoka, het boeddhisme verkondigde aan de Koning van Anuradhapura ( in de tweede eeuw voor Christus ) Het is nu een belangrijk bedevaartsoord van Sri Lanka. Mihintale ligt op ongeveer 15 km. van de stad Anuradhapura !

De Maha Saya, de ( witte ) stoepa of dagoba zagen we al van ver, boven op de berg van Mihintale staan ! Om er te komen, moest er geklommen worden dus….dat betekende allereerst hijg hijg 300 trapjes omhoog hijg hijg…

eerst 300 trapjes omhoog

Het was er gigantisch druk en dan heb ik het niet over toeristen, maar over lokale mensen. Het was nl. volle maan en dan houden de Singalezen tempelfeest !

Gelukkig zagen we allemaal apen onderweg, meteen een mooi excuus om steeds te stoppen ( even uitrusten ), want de aapjes moest ik natuurlijk fotograferen ! Ze zijn het gewend, je kunt ze heel dichtbij benaderen !

aap

Deze apen zijn Makaken en je komt ze werkelijk overal tegen !

Na de 300 treden moesten de schoenen uit en blote schouders en bovenbenen moesten bedekt worden en toen verder omhoog, tot aan het plateau. Daar kun je verder klimmen naar het grote witte Boeddhabeeld, naar de witte stoepa en je kunt de grote Aradhana Gala rots beklimmen voor een schitterend uitzicht ! Totaal slechts 1840 trapjes…

de witte stoepa

De stoepa heeft een diameter van 41 m.

aradhana gala rots

Het was gigantisch druk op de rots…de treden kun je nauwelijks treden noemen en ze zijn spekglad, bovendien is er maar één leuning, aan de linkerkant…dus de meesten die naar beneden lopen, willen ook gebruik maken van die leuning en dan wordt het allemaal wel erg krapjes…Ik liep slecht enkele meters naar boven en toen snel weer naar beneden, die trapjes zijn echt doodeng ! Het uitzicht was zó ook al adembenemend genoeg !

prachtig uitzicht

Overal zag je mensen bidden, oa. bij de heilige bo-boom

bo-boom vol met vlaggetjes

biddende man

De Boeddhavlag

boeddhavlag

wierook

wierrook

Monniken

monnik

monnikken

Er lagen zó mooi een paar hondjes in een kuil in de schaduw te slapen…wel een foto waard vond ik !

hondje slaapt in de schaduw in een kuil

De Koning van Anuradhapura

Koning Anuradhapura

en afbeeldingen in een grot

afbeeldingen op muur in grot

beelden van monniken

beelden van monnikken

Kortom veel te zien en zeer de moeite waard om te bezoeken ! enne die 300 trapjes, die vallen reuze mee hoor, je kunt altijd boven op het plateau beslissen of je nog verder klimmen wilt !!

Na dit tempelbezoek reden we door naar ons tweede hotel in de stad Anuradhapura !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.