Reisverhaaltjes.nl

DE WEERRIBBEN

DE WEERRIBBEN, DUBBELE REGENBOOG

Vandaag geen verhaaltje uit Afrika, Azië of Midden-Amerika. Géén foto’s van bergen, palmbomen, mensen in gekleurde gewaden of gevaarlijke wilde dieren. Dit keer k(l)ikken in eigen land!

Dikwijls hoor ik mensen die nooit op vakantie naar het buitenland gaan, zeggen: Nederland is ook erg mooi! Ja, dat is inderdaad ook waar. Nederland heeft prachtige natuurgebieden en iedere provincie is weer anders!

Laatst schreef ik dat ik eens wat vaker in eigen land op pad wilde gaan met mijn camera. Op Instagram zie ik altijd prachtige plaatjes van eigen bodem voorbij komen!

Gistermiddag was het zover. Volgens het weersbericht werd het een zonnige dag. Het zou droog blijven! Ik had beter op buienradar kunnen kijken, want het was alles behalve droog.

Allereerst laadde ik de batterijen van de camera’s op en haalde een rugzak van zolder. Wat moet je met die rugzak vroeg Rob. Nou voor drinken, broodjes, zonnebrand… Of hoeft dat niet, antwoordde ik.

Om 16.00 uur wordt het al schemerig, zolang blijven we toch niet weg, Rob weer…

We vertrokken slechts alleen met ieder onze eigen camera…

Ik had een mooie route uitgestippeld:

Eerst een stukje over de snelweg, van Sneek naar Joure, afslag Lemmer We waren Sneek nog niet uit of het begon al te regenen… Het zou toch droog blijven,? mopperde ik. Vervolgens bij Oosterzee eraf. Daarna naar Echtenerbrug en binnendoor naar Bantega. Daar raakten we de weg kwijt en moesten we een aantal keer op een boerenerf keren. De ruitenwissers stonden inmiddels op de hoogste stand. Goed idee weer van mij: foto’s maken en wandelen op een regenachtige dag… Rob zette inmiddels de TomTom maar aan. Voor hem was dit onbekend terrein!  We moesten naar Ossenzijl, want ik wilde graag naar het natuurgebied de Weerribben!

Daar arriveerden we drie kwartier later! We zagen meer mensen wandelen… in regenpakken mèt paraplu. Dat hadden we geen van beide bij ons, dus wandelen, dat werd ‘em’ niet. In Ossenzijl reden we vervolgens naar de plaatsjes Kalenberg en Muggenbeet. Het plaatsje ‘Nederland’ kon ik niet vinden…

Af en toe vroeg ik Rob even te stoppen. Tussen de buien door stapte ik even snel uit om een foto te maken.

de Weerribben, natuurgebied

Geweldig toch die kleuren in Nederland?

De Weerribben, natuurgebied

Naast mooie kleuren vind ik de luchten ook geweldig in ons eigen land!

natuurgebied de Weerribben

en ik heb iets met bomen, vooral zonder blad!

natuurgebied de Weerribben

Natuurgebied de Weerribben

Voordeel van dit weer was het zien van een regenboog

natuurgebied de weerribben

Een dubbele regenboog zelfs!

dubbel regenboog, natuurgebied de Weerribben

Dat zie je niet zo vaak volgens mij, tenminste ik niet!

Helaas bleven we niet erg lang in de Weerribben. We besloten om hier op een mooie zonnige winterdag nog eens terug te komen. Toen ik nog in de Noordoostpolder woonde ging ik hier wel fietsen of wandelen en ik heb er dikwijls geschaatst. Tochtjes zoals ‘De Weerribbentocht’ zitten nog vers in mijn geheugen! Aan het einde van zo’n schaatstocht zaten we dan uren met een vriendenploeg in een van de gezellige cafeetjes achter een warme kop chocolademelk en de nodige borreltjes!

Via Ossenzijl reden we over de Kuinderdijk en Blankenhammerdijk naar Kuinre (Overijssel). Bij Slijkenburg reden we de ‘binnenlanden’ weer in langs de dorpjes Scherpenzeel en Munnekeburen (Friesland) Ook daar is een mooi natuurgebied, de ‘Rottige Meente’! Hier hebben we even een kleine wandeling gemaakt

natuurgebied 'de rottige meente' bij Scherpenzeel en Munnekeburen, Friesland

natuurgebied, de Rottige Meente, Friesland

natuur Friesland

natuur Friesland

natuur Friesland

natuur Friesland

Via binnenweggetjes reden we door naar Heerenveen. Haalden daar wat boodschapjes en rond de klok van half 5 waren we weer thuis. Jammer van de regen, maar ik had toch ruim 100 mooie plaatjes geschoten. Dit gaan we vaker doen!

Het natuurgebied ‘De Weerribben-Wieden’ ligt in de provincie Overijssel, gemeente Steenwijkerland! Het nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa!

Moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden. Het ziet er ongerept uit! Toch is dit gebied aangelegd. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied met waardevolle moerasnatuur. Met een beetje geluk zie je hier otters!

Het is een prachtig gebied om te fietsen, wandelen of varen in een overdekte rondvaartboot, een fluisterboot (een boot met een elektromotor die weinig lawaai maakt) en je kunt er kano’s huren!

watermolen de Weerribben

De Weerribben is een prachtig doolhof om eindeloos te dwalen!

Wij komen er zeker terug!

Ken jij dit natuurgebied?

 

 

 

 

2 gedachtes aan “DE WEERRIBBEN

 1. Karine Van den Heuvel

  Jaaaaa het is er heel mooi Margreet, ik weet het. Ooit waren wij op fietsweekend en logeerden we in Giethoorn. Van daaruit fietsten we door de Weerribben. Zo prachtig. Bij dit verhaal heb je mooie plaatjes gezet. We gaan inderdaad vaak zo ver op reis, maar het eigen landje herbergt ook zoveel prachtige natuur. Daar hadden wij afgelopen weekend ook weer bewijs van in onze Ardennen. Altijd genieten hè.
  Nog veel plezier bij je uitstapjes dicht bij huis. (En ook de iets verdere natuurlijk !) Al plannen gemaakt voor de volgende (verre) trip ? Wij zijn ook al volop in de zoekfase. We hebben ons lijstje gemaakt en pluizen enkele bestemmingen uit die in de running zijn. Spannend …

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Goh, wat leuk Karine dat jij dit natuurgebied kent. Je woont tenslotte ‘helemaal’ in België! Ja Nederland heeft mooie plekjes en zeker België ook. Alleen dat weer hier he? Vaak regen en harde wind. Een koude winterdag met zon vind ik dan wel weer mooi. Daar kun je je tenminste nog naar kleden. Giethoorn en omgeving is ook schitterend! Daar gaan we zeker nog foto’s maken en nu helemaal want sinds kort woont er een vriendin van mij!
   Ja wij hebben zeker plannen voor januari! Ik wil graag naar enkele landen, maar daar is het in januari te koud helaas, dus daar hoop ik later in het jaar naartoe te gaan of volgend jaar (Jordanië en Capadocië en Zuid-Marokko)
   Nu andere landen op het oog. Zodra we geboekt hebben, schrijf ik er een blog over? Moet nog vrij vragen, oppas regelen enz. Bedankt voor je reactie Karine! Jij ook succes met de voorpret van een nieuwe reis! Weer Afrika?? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.