Reisverhaaltjes.nl

DOTEE DOLLS

dotee dolls

DOTEE DOLLS, tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord… Jij?

Een aantal maanden geleden maakte ik kennis met iemand die exact dezelfde interesses heeft als ik. Dezelfde hobby´s en minstens zo creatief is als ik. En bij haar zag ik ze hangen, de dotees!

Dotee dolls zijn kleine handgemaakte poppetjes. De Australische Dorothy Christian (Dot) verzon dit leuke poppetje.

Een dotee is een poppetje van 7,5 tot ongeveer 15 centimeter lang. Ieder poppetje heeft een ophanglus en een ‘staart’, een lijfje zonder armen en benen met een gezichtje erop geborduurd/genaaid.

Het leuke ervan is dat er geen goede of foute manier is om verder zo’n poppetje te maken. Bovendien is er over de hele wereld geen één hetzelfde!

Een dotee lijfje maak je van lapjes stof/vilt. Twee gelijke lapjes naai je met de hand op elkaar (verkeerde kanten buiten) Je laat een naad open om het te keren en het te vullen. Je knipt een rondje uit vilt waarop je een gezichtje tekent, of borduurt. Je kunt ook kraaltjes of kleine knoopjes voor de ogen gebruiken. Vervolgens kun je helemaal losgaan met je creativiteit!

De ‘staart’ kun je bijvoorbeeld maken van kralen, linten, veren of een stukje ketting. Op het lijfje kun je van alles naaien: meer stof, bloemetjes, kraaltjes, knoopjes, noem maar op. Op het hoofdje kun je haar maken van verschillend soort materiaal, lang, kort, gekruld, steil, maakt allemaal niet uit. Voor materiaal kun je ook uitstekend bij de kringloop terecht!

Afgelopen week hebben mijn vriendin en ik samen op een middag ieder een dotee doll gemaakt. Ze had me van te voren een leuke tip gegeven: namelijk stof te gebruiken van een dierbaar overleden persoon. Ik had toevallig een jurk en een bloes van mijn moeder bewaard. Ik hoefde behalve de jurk niets mee te nemen, want spulletjes had zij meer dan genoeg. Ik dacht dat ik veel spulletjes had….

Gezellig kletsend met een kopje thee op haar hobbykamer tussen alle creatieve ‘rommeltjes’ leerde ze mij hoe ik zo’n poppetje moest maken. Een voordeel is, zeker voor mij, dat het allemaal niet zo precies of netjes hoeft. Zelfs een lelijke kan mooi worden!

Na een paar uur was dit het resultaat:

dotee dolls

Het poppetje rechts op de foto heb ik gemaakt hihi. Gemaakt dus van een stukje jurk van mijn moeder. Een leuke herinnering! Je kunt zien dat mijn vriendin veel ervaring heeft. Ze heeft er namelijk honderden gemaakt in het verleden!

Ze vertelde dat ze deze poppetjes jaren heeft gemaakt en geruild met mensen over de hele wereld! Dit kun je onder andere doen op de swap.bot  Dit is een website voor internationale uitwisseling van creativiteit. Vroeger had je een penvriend-of vriendin in het buitenland. Tegenwoordig kun je veel leuke dingen maken/ruilen met hobbyisten in het buitenland! Al weet ik niet of er op dit moment een dotee-swap is…

Ik had de smaak van de dotees in ieder geval te pakken en besloot er die avond nog eentje te maken. Misschien een voor mijn zus… of voor andere familieleden?

Nummer twee: de achterkant is van stof van dezelfde jurk en de voorkant is van vilt. Het stukje ketting onderaan is ook van een ketting van mijn moeder.

dotee doll

De volgende dag heb ik er nog twee gemaakt (zodat ik er een paar kan weggeven)

dotee doll

Dit keer gebruikte ik stof van de bloes en deze ‘staart’ zat vroeger aan de sleutelbos van mijn moeder.

De vierde:

dotee doll

Deze vind ikzelf het leukst. De staart is gedeeltelijk van een ketting, de stof komt van de bloes, net als de knopen. Ik heb de favoriete parfum van mijn moeder (Maroussia) die ik nog had op de poppetjes gespoten. Ze ruiken nu zelfs lekker (de hele kamer)

Ze hangen aan een gordijnrails op mijn eigen hobbykamer

dotee dolls

Ik denk dat er nog veel meer bijkomen (mij kennende) Het is superleuk om te doen!

De dotees mogen ook dieren zijn, of zeemeerminnen, sneeuwpoppen, engelen, heksen, trollen, feeën etc. Zolang ze maar vrolijk zijn! Ook kun je thema’s gebruiken: Kerst, Pasen, Sinterklaas etc. Op You tube zijn er filmpjes te bekijken hoe je ze maakt en op Pinterest kun je ook vele voorbeelden zien! Zijn ze niet leuk?

Naast deze dotees ben ik ook bezig met een ander project: een olifantenkop ‘Bollywood style’ ben ik aan het haken. Het patroon stond in het Symply haken tijdschrift van deze maand

symply haken tijdschrift

Een behoorlijke klus voor iemand die nog nooit iets volgens een patroon gehaakt heeft. Het is een Indische olifant vol versiersels. In een volgend verhaaltje meer hierover.

Met de gehaakte lapjes sprei ben ik over de helft. Maar ik maak eerst de olifantenkop af.

lapjes sprei haken

onze hond

Afgelopen zaterdag was ik aan het scrapbooken. Ik maak er dan altijd een ongelooflijk puinzooi van. Rob had me stiekem op de foto gezet!

ik ben aan het scrapbooken

Binnenkort schrijf ik weer een nieuw reisverhaaltje op dit blog! Ik heb nog niet alles over onze reis naar Gambia geschreven. Vorige week heb ik de foto’s besteld en opgehaald. Deze moeten allemaal nog worden ingeplakt plus een handgeschreven reisverslag erbij. Je ziet ik verveel me nooit, ik ben altijd heerlijk creatief bezig. Het is niet allemaal perfect, maar het gaat toch vooral om het plezier dat je eraan beleeft!

Ben jij ook creatief? Wat maak jij op het moment?

2 gedachtes aan “DOTEE DOLLS

 1. martha

  Wat een prachtig verhaal weer Margreet. En ja wat zijn ze leuk he.
  De dotee dolls . Het is zo,n hobby waar je maar weinig voor nodig hebt eigenlijk geen geld hoeft te kosten. Omdat je allemaal leuk rommeltjes kunt gebruiken. Zelfs uit de tuin! Zoals takjes , bloemblaadjes die je droogt en dan op je dotee plakt.o zoveel mogelijkheden.
  Voor iemand die nog niet veel haakt echt super hoe je het doet met de olifant. Vind het heel bijzonder.
  Je lappen deken wordt ook heel mooi. Zo kleurig. Staat zo gezellig.
  Terror vind hem vast ook lekker warm straks in de winter ?
  Dan nog scrapbooking en je tuin. Zoveel te doen he. Nee geen tijd voor verveling.
  Benieuwd naar je volgende verhaal.

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankjewel Martha voor al die lieve complimentjes weer! Het is allemaal zo leuk werk en ik kom altijd tijd tekort. Werken kost ook zoveel tijd haha. De katten en de hond zien ons huis als 1 groot bed, maar de logeerkamer waar de sprei op het bed ligt is verboden terrein voor ze. (de enige kamer die haarvrij is haha) Straks na mijn werk vulmateriaal ophalen en dan ga ik de olifant vullen. Dan nog 1 oor en 2 ogen haken en dan alle versiersels er nog op. Ik ben benieuwd hoe hij wordt. En o ja, dan nog een plekje zoeken waar hij hangen moet…dat wordt nog een probleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.