Reisverhaaltjes.nl

EEN DAGJE HISTORIE IN AXUM

IK ONDER DE KAPOTTE OBELISK IN AXUM

DAG 6

Een dag vol historische bezienswaardigheden in en rond Axum. Niet helemaal mijn ding, maar we hebben toch een bijzondere interessante dag gehad ! Eerst zal ik even iets over de geschiedenis van Axum vertellen :

Axum ligt in het uiterste noorden van Ethiopië, niet ver van de grens van Eritrea ! Het is de oudste stad van Ethiopië. 3000 Jaar geleden woonden er al mensen, die uit Jemen kwamen. Zij stonden bekend als de Habasat !

Axum groeide uit tot een machtig koninkrijk met als eerste koning Menelik I Hij was de zoon van Koning Salomon van Jeruzalem en de Koningin van Sheba. Via hem zou de Ark des Verbonds van Jeruzalem naar Axum zijn gekomen !

In de derde eeuw werd in Axum het christendom uitgeroepen tot nationale religie. Daarom is deze stad de Heilige stad van Ethiopië ! Ruïnes van oude paleizen, grafstenen, obelisken en het bad van Koningin Sheba zijn de stille getuigen van het verleden van deze stad ! Wij gingen dit alles en meer vandaag bekijken…

Allereerst reden we naar het paleis van Koningin Sheba, althans wat daar nog van over is…

paleis van koningin sheba

Wat mij betreft weinig te zien…Ik moest nodig plassen en met al die muurtjes kon ik gemakkelijk een plekje vinden ! Tijdens deze rondreis was het snel duidelijk dat je ‘plassen onderweg’ moest doen in de bush bush…Dat viel niet altijd mee, want overal waar je stopte kwamen al snel nieuwsgierige mensen, meestal kinderen, op ons af !

Veel interessanter vond ik deze cactusboom ! Deze boom wordt geschat op 450 jaar (!) oud. In sommige gebieden, vooral in het zuiden zie je enorm veel van deze cactusbomen !

cactusboom 450 jaar oud

Aan de andere kant, tegenover de ruïnes staan diverse obelisken, klein en groot in een akkerland..

gudit stelae field

Het Gudit Stelae Field heet dit ! Al vind ik niet alles even interessant…om je heen is er van alles te beleven. Zoals bijvoorbeeld deze vol beladen ezeltjes die voorbij kwamen…

volbeladen ezeltjes

Vervolgens stapten we onze bus weer in en bezochten het bad van Koningin Sheba !

het bad van Koningin Sheba

In de jaren 60 is het bad vol gegooid met cement, waardoor eventueel bewijs van een bijzonder verleden is verdwenen. Tegenwoordig halen locale mensen hier water ! Het is verboden om hier te zwemmen !

Niet ver van dit bad is in een oud ‘schuurtje’  de Steen van Koning Ezana te zien ! Drie boeren vonden in 1981 deze steen. Het bijzondere is dat er drie talen op staan : oud Grieks, Ge’ez en Sabaean ! Daarom wordt hij wel de Steen van Rozetta van Axum genoemd ! De steen stamt uit 320 tot 350 na Christus. Oa. de reis van de Gouden Ark naar Axum staat hierop beschreven !

steen van koning Ezana

Vervolgens reden we weer een stuk met de bus en bezochten de tombes van vader en zoon Kaleb en Gebre Meskel. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de bergen van Eritrea !!

graftombes

Waarschijnlijk zijn deze tombes uit de 6e eeuw. Volgens een legende lopen er tunnels door tot Eritrea ! Ze zijn hier nog volop onderzoek aan het doen. In de graven zijn grote ivoren olifanten tanden gevonden, die nu in het archeologisch museum liggen !

Leuk was : er werden daar op dat moment TV opnames gemaakt en we werden de hele tijd gefilmd ! Onze gids ‘Tekla’ en onze reisleidster werden beide geïntervieuwd ! Met een daverend applaus namen we afscheid van de TV ploeg !

Vervolgens bezochten wij de obelisken van Axum ! Dit vond ik wel het meest interessant !

obelisken in axum

Deze obelisken zijn 2000 jaar oud en uit één stuk gebouwd ! De hoogste, nu nog overeind staande obelisk is ruim 24 meter ! Deze obelisk hebben de Italianen tijdens hun bezetting van Ethiopië, gestolen en naar Italië verscheept…In 2003 is deze obelisk terug gegeven. Het vervoer van deze obelisk van Rome naar Axum ging per vliegtuig (!) en was daarmee het zwaarste vluchttransport ooit !

obelisk die door de italianen was gestolen

Er staat nog een grote obelisk in de steigers ter ondersteuning…

obelisk in de steigers

Op het terrein ligt nog één van maar liefst 33 meter, maar deze is omgevallen en daarbij in grote stukken gebroken ! Zie foto’s ! Verder bezochten we nog het archeologisch museum, maar daar mocht je geen foto’s maken. Hier bevinden zich talloze vondsten die hier en in de omgeving zijn opgegraven, zoals gouden munten, gebruiksvoorwerpen als potten, beeldjes en bewerkt ivoor !

Na het museum bezoek nam onze gids ‘Tekla’ ons mee voor een Ethiopische lunch bij hem thuis ! We maakten kennis met zijn vrouw en zijn kinderen en aten ‘injera’, een typisch Ethiopisch gerecht ! Hoe dit smaakte, vertel ik in het volgende reisverhaal !

Na de lunch kon je naar het hotel gebracht worden of nog mee gaan voor een optionele excursie naar de kerk van St. Mary of Zion ! Wij gingen nog mee naar deze kerk en daar hebben we geen spijt van gekregen…. Er staan drie kerken, een oude en een nieuwe en nog een alleen voor mannen te bezoeken. Hieronder de nieuwe, in de jaren 60 gebouwd in opdracht van Haile Salassi !

kerk st mary of zion

De kerk is van binnen prachtig en overal zie je religieuze platen staan en hangen !

de kerk van binnen

religieuze plaat

Hier werd ons een bijbel uit de 14e eeuw getoond…blz voor blz…Bij ons zou zoiets achter glas getoond worden en zeker niet aangeraakt worden…

bijbel uit de 14e eeuw

Toevallig was er een bruiloft in de kerk gaande…De bruid zag er niet erg gelukkig uit…Misschien een gedwongen huwelijk ? Dat komt veel voor in Ethiopië, maar met zekerheid kan ik het natuurlijk niet zeggen of dit hier het geval was…

bruidspaar in de kerk

Hieronder de oude kerk, waar je niet in mag… Hier ligt volgens overleveringen de Ark des Verbonds. De Ark mag alleen aanschouwd worden door een speciale monnik en wordt ook alleen door hem bewaakt ! Dus of de Ark ook daadwerkelijk nog in deze kerk ligt, is een mysterie… Via een trapje kun je wel naar beneden en een klein museum bezichtigen. In dit museum liggen vele gouden kronen met edelstenen, oude bijbels en kledingstukken van voormalige koningen ! Dit alles ligt achter dun glas in gammele kastjes…en er is nauwelijks bewaking !!

oude kerk waar de Ark des Verbonds wordt bewaakt, is verboden te betreden

En dan is er nog een kerkje waar alleen mannen in mogen…

kerk voor alleen de mannen

Ook hier bevinden zich veel religieuze platen aan de muur, verder weinig bijzonder, zei Rob !

Hiermee eindigden we ons ‘historisch dagje’  ! Ontzettend veel gezien !

Ben jij geïnteresseerd in een stukje geschiedenis van een land ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.