Reisverhaaltjes.nl

EEN RITJE IN EEN RIKSJA

PER RIKSJA DOOR OLD DELHI

Leuk voor ons, voor meneer met het gele T-shirt op de voorgrond wat minder. Hij moest namelijk twee niet al te slanke toeristen door het drukke verkeer zien te loodsen. Ons dus !

De jonge man woog misschien slechts een kilo of 50, wij samen meer dan 150 kg ( en nog een beetje meer, uhhh veel meer ), dus dat viel niet mee..

Intussen hadden wij alle tijd om ons heen te kijken. We reden dwars door de bazar in het kleurrijke Old-Delhi. Wat een bedrijvigheid daar !

Ik zag allemaal bloemenslingers (mala’s ) die de lokale mensen gebruiken voor religieuze festiviteiten of andere feesten. In India zie je veel souvenirs, maar deze slingers zag je alleen op de lokale markten. En juist die slingers wilde ik graag kopen, weliswaar niet gemaakt van echte bloemen, maar van stof. Ik was er de hele vakantie naar op zoek. Uiteindelijk een paar gescoord !

lokale kraampjes met oa mala's, de bloemenslingers

bloemenslingers, mala's

Groepsgenoten keken mij raar aan van : wat moet je dáár nou mee ?? ( Ze hangen nu aan de muur in onze toilet en om de nek van een paar Boeddhabeelden ! )

Af en toe had ik wel medelijden met het riksja-mannetje. Hij kwam soms (vaak) amper vooruit. Hij fietste ons al staande vooruit, wiegend van links naar rechts, tong half uit zijn mond. Het zweet droop in zijn nek. Ik was bijna in staat om uit te stappen en even te helpen met duwen !

” You’re ok ” ?

” Yes (hijg), yes (hijg), good, good (zucht)  ” !

Ik klikte er vrolijk op los en Rob maakte een paar korte filmpjes. We keken onze ogen uit naar al die kabels die boven onze hoofden hingen. Man, man wat een warboel !

per riksja door de nauwe straatjes in old delhi

al die loshangende kabels boven onze hoofden

Af en toe zagen we zelfs apen over de kabels balanceren !

apen die over de kabels balanceren

Na zo’n drie kwartier en na tig bijna-botsingen werden we weer bij onze bus afgezet. Het was superleuk !  Ik vroeg nogmaals aan ons riksja-mannetje of alles goed met hem ging. We gaven hem maar een extra fooitje ! ( waarschijnlijk om van ons schuldgevoel af te komen )

Na dit avontuur reden we naar New-Delhi en bezochten eerst de India Gate. Dit oorlogsmonument is 42 meter hoog, naar het voorbeeld van de Arc de Triomphe in Parijs. Het is een monument voor Indiase soldaten die gesneuveld zijn in de 1e Wereldoorlog en andere oorlogen !

India Gate

Vervolgens bezochten we Raj Ghat, de plaats waar Mahatma Ghandi werd gecremeerd, nu een gedenkplaats.

Je hebt vast en zeker wel van Ghandi gehoord. Hij werd geboren op 2 oktober 1869 !

Van 1858 tot 1947 werd India geregeerd als onderdeel van het Britse rijk. Ghandi zette zich in voor de onafhankelijkheid van India. Hij was een held, een vrijheidsstrijder en een voorstander van geweldloos actievoeren ! Hij groeide wereldwijd uit tot een icoon !

Nadat India onafhankelijk werd, verenigde hij Moslims met Hindoes. Hij werd uiteindelijk op 30 januari 1948 vermoord door een extremistische Hindoe die hem te veel pro-moslim vond !

De volgende dag, op 31 januari kwamen er ruim 1 miljoen mensen naar New Delhi om afscheid te nemen van Mahatma Ghandi !

Hij stond ook bekend om zijn vele quotes. Zelf vind ik deze heel mooi : The good man is the friend of all living things !!

De gedenkplaats ligt in een mooie aangelegde tuin met fonteinen en deze plaats wordt dagelijks door 1000-den mensen bezocht ! Er heerst een serene rust !

Raj Ghat, begraafplaats Ghandi

Tenslotte bezochten we nog een Hindoe & Sikh Tempel. Maar daarover meer in mijn volgende verhaal !

Heb jij je weleens in een riksja laten vervoeren ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.