Reisverhaaltjes.nl

EGYPTE V

sta ik op een steiger in de rode zee, egypte

Laatste deel van onze rondreis door Egypte in 2012 !

Rond half 5 liepen we met z’n allen naar de Nijl. Met de boot weer naar de overkant, het bekende verhaal, maar dit keer geen opgravingen… We gingen KAMEEL rijden ! Ik had nog nooit echt op een kameel gereden… In Israël zóu ik op een kameel rijden, maar het dier brulde zo hard en had het schuim op zijn bek staan en toen durfde ik niet meer ! In Gambia zaten we in een zitje aan de zijkant van een kameel en voelde ik me behoorlijk bejaard op dat moment. Maar nu ging het dan echt gebeuren !

De kamelen lagen allemaal rustig en elk dier had zijn eigen kamelenjongen die instructies gaf bij het opstappen. Zodra je het dier aanraakt, moet je snel zijn, want ze gaan dan al meteen staan. Eerst slinger je het ene been over zijn rug en dan is het een kwestie van goed vasthouden. Een kameel gaat eerst op zijn voorpoten staan en dan val je helemaal achterover, daarna volgen de achterpoten en slinger je dus voorover…Vóór me en achter me zat een beugel waar ik me aan vast kon houden en ìk bange kip hield me aan beide vast !

ik op een kameel

Hoe moest ik nu foto’s maken ? Ik zag iedereen met ‘losse handjes’ op hun kameel zitten…en OMG wat zit je hóóg !! Het dier liep door kuilen, dwars door takken van bomen en ik was bang dat ik er af zou vallen… Na een tijdje begon het toch de wennen en durfde ik voorzichtig een hand los te laten en niet veel later de andere hand ook en kon ik eindelijk foto’s maken ! Ik zat er ook veel te gespannen op. Mijn kamelenjongen babbelde in een stuk door tegen me, ‘You are ok’ ? ( zag dat ik bang was natuurlijk ) ‘You are a beautiful woman’… ‘You have beautiful eyes’ !, ‘Your husband is a lucky guy’ ! Haha, snotneus, standaard praatjes natuurlijk !

We liepen door kleine dorpjes en overal zwaaiden kleine kinderen naar ons, alsof we een of andere beroemdheid waren ! Na een uurtje waren we weer bij het beginpunt en konden we afstappen. Ik moet zeggen dat ik het fantastisch vond ! Lijkt me leuk om eens zo’n kamelentocht in een woestijn te maken ! De kamelenjongens kregen ieder 1 Egyptische pond fooi …Daar waren ze niet tevreden mee…Boos zelfs…Hadden ze zich daar zo voor uitgesloofd ? Zoveel complimentjes gegeven ? Zonder afscheid te nemen liepen ze allemaal weg..

Wij konden ons er niet druk over maken. Voor ons stond het volgende al weer op programma : een Egyptische maaltijd met dans en muziek !!

Tijdens het eten begon de muziek al. Voor de een Arabisch katte gejammer misschien, maar ik vind het prachtig !!

arabische muziekgroep

Daarna kwam een buikdanseres. Ze vroeg Rob ook ten dans, maar neeee, die danst niet ! Zelfs niet met een half blote Egyptische mooie dame !

buikdanseres

Nou deze dame, ik dus, ging wel dansen samen met de meeste andere dames uit de groep ! Het was een fantastische avond, super gezellig !

rob en ik bij een egyptische feestavond

Toen kwam de rekening en die klopte voor geen meter…Maar daar hadden we Willy voor, onze reisleidster, die loste het wel op ! We liepen terug naar de Nijl en een motorbootje bracht ons weer naar de overkant. We gingen nog even langs de pinautomaat en Rob kocht even een biertje om mee te nemen naar onze hotelkamer. Ze mogen eigenlijk geen bier verkopen, maar onder de toonbank mag alles…

De volgende dag moesten we al om half 6 opstaan en 7 uur vertrokken we ! We hadden een lange reis voor de boeg. We verlieten Luxor en gingen naar El Quesir, een badplaats aan de Rode Zee. Dit was ongeveer vijf uur rijden. Onderweg bezochten we nog de laatste tempel van deze rondreis, namelijk het tempelcomplex van Dendera ! Dit was het heiligdom van Hathor en Isis !

tempelcomplex dendera

81 m. lang en 35 m. hoog ! Opgericht in de 1e eeuw voor Christus ! Ik vond dit één van de mooiste tempels die we in Egypte zagen ! Je ziet hier nog heel veel kleur op de wanden !

veel kleur op de wanden

De tempel was vroeger een bedevaartsoord voor genezing. Binnen zijn veel kleine kamers, het is er donker en via steile trapjes kun je in kleine nauwe vertrekken komen…en natuurlijk liep ik weer zo’n steile trap omhoog ! Waarom doe ik dat toch telkens weer ? Ik weet van te voren dat ik dan bijna niet weer naar beneden durf…Dat was hier niet anders…Rob moest  me helpen om weer beneden te komen !

traje omhoog

in een klein donker vertrek zit ik

Je kon hier niet staan en toen moest ik die steile trap weer af…. Je ziet de angst op mijn gezicht ! Met knikkende knieën liep ik naar beneden… ( Rob begeleidde mij met kalme en lieve woordjes )

Nadat we alles hadden bekeken reden we verder. We reden nu dwars door de woestijn.

dwars door woestijn naar El Quesir aan de Rode Zee

Na 1½ uur hielden we nog een pauze en dronken we een kopje thee en toen was het nog twee uur rijden naar El Quesir ! Na een tijdje ging de rit langs de kust.

langs de kust van de Rode Zee

Prachtig aqua blauw water ! Altijd heerlijk om de zee weer te zien ! Rond een uur of drie kwamen we aan bij ons resort. Behoorlijk afgelegen, maar een waar paradijsje aan de Rode Zee ! Hier bleven we drie dagen, nou dat was geen straf ! Een schitterend luxe hotel met zwembaden, pal aan het strand ! Onze kamer was groot, luxe met een mooi balkon, uitzicht op de zee.

zeeuitzicht vanaf ons balkon

We gingen heerlijk nog bij het zwembad liggen ! De volgende dag hadden we een vrije dag ! We lagen afwisselend bij het zwembad of aan het strand. Een lekkere slome rustige dag ! Vanaf de steiger, zie de eerste foto, zag je de meest prachtige vissen zwemmen ! Het water is ontzettend helder ! Paarse vissen met gele stippen, rood/geel of blauw/geel gestreepte vissen wauh wat mooi ! Je kon niet echt de zee in vanaf het strand want het was allemaal koraal. Aan het einde van de steiger kon je wel de zee in, daar was het ontzettend diep !

Na een lui dagje, vond iedereen het toch wel heerlijk dat we de volgende dag weer wat gingen doen ! We waren zo gewend aan een druk en overvol programma, dat één dagje luieren wel genoeg was !

We gingen een dagje met een boot de Rode Zee op en snorkelen ! Ik zat heerlijk op de punt van de boot

op de punt van de boot

Na drie kwartier varen werd het anker uitgegooid en konden de snorkels en flippers te voor schijn worden gehaald….Het was alsof je een aquarium instapte ! Het stikte van de vis, de een nog mooier als de andere ! De Rode Zee is echt geweldig als je van snorkelen of duiken houdt ! De onderwaterwereld is er zeldzaam mooi ! Deze foto heb ik van het internet afgehaald ( pixaby ), want we hadden geen onderwatercamera, maar zo mooi ziet het er dus in werkelijkheid ook uit !

vissen in de Rode zee, snorkelen

egypte snorkelen

Het was een super mooi dagje ! Snorkelen, eten en drinken, relaxen, lezen en zonnebaden ! Ik heb mindere dagen gehad…

Rond 18.00 uur waren we weer terug in ons hotel. Die avond aten we gezamenlijk ! Het eten was steeds in buffetvorm, erg goed ! Dit keer hadden ze patat ! Zelfs met Heinz tomatenketchup ! Wij Nederlanders schepten ons bord vol met patat en de Egyptische kok moest daar erg om lachen ( zeker typisch Nederlands ) De Heinz ketchup namen we zelfs mee naar onze tafel ! En had ik al iets geschreven over de héérlijke ( chocolade ) toetjes ??? Na het eten betaalden we bij de receptie onze rekening en gingen naar onze kamer om de koffers in te pakken…het einde van onze reis kwam in het zicht…

De volgende dag zouden we vroeg vertrekken, maar het busje dat ons op zou komen halen stond ergens vast in een file voor een benzinestation ! Het scheen dat er overal een benzine te kort was….

We vertrokken pas om 8.15 uur uit El Quesir en onderweg moesten we een paar keer langs een benzinestation, want overal mocht je maar een beetje tanken ! Dit kostte enorm veel tijd, omdat we telkens in een lange rij moesten wachten en die tijd hadden we niet want we moesten nog helemaal naar Caïro deze dag…Een rit van minstens zeven uur ( ruim 700 km ) ! Onderweg stopten we in de bekende badplaats Hurghada en doken daar even een supermarkt in om wat drinken en koekjes/chips en dergelijke te halen, want tijd om uitgebreid te lunchen hadden we niet !  Uiteindelijk kwamen we pas ’s avonds rond 20.00 uur in Caïro aan. Heerlijk om weer in deze schitterende stad terug te zijn ! We kregen daar ook weer hetzelfde hotel als aan het begin van onze reis. Na het inchecken gooiden we onze koffers op onze kamer. We hadden niet eens de tijd om ons even op te frissen…We gingen meteen lopend de stad in naar een restaurant om te eten ! Het was twintig minuten lopen en we hadden behoorlijk de snelheid erin. Het werd een gezellig afscheidsdiner en aten heerlijk. Na het eten weer terug naar het hotel sjeesen en we kregen precies een half uur (!) te tijd, om te douchen en aan te kleden…Snel, snel, snel dus, want…we werden naar het vliegveld gebracht….Helaas…..terug naar huis…

Wat hebben wij een schitterende reis gemaakt in Egypte ! Zo ontzettend veel gezien en gedaan ! Ik heb alles in vijf (!) delen moeten opschrijven… Het was een druk en overvol programma, maar dat vind ik juist heerlijk. En wat hadden we een leuke en gezellige groep !!

Egypte is een geweldig land, met een hele vriendelijke bevolking en was is het toch vreselijk jammer, dat het land de laatste jaren niet echt veilig is voor toerisme…We hebben deze reis nèt op tijd, eind 2012 gemaakt ! Ik hoop ooit nog eens terug te keren….

Heb jij ook een rondreis door Egypte gemaakt ? Wat vond je ervan ?

 

 

2 gedachtes aan “EGYPTE V

  1. Leen

    Ja Margreet, Egypte is een prachtig land! Ik blij dat ik de reis met jullie heb kunnen maken (als enige Belgische:-))! Hopelijk zien we de Nijl nog eens terug…
    Bedankt voor de prachtige bolg, zo herbeleven we de reis weer!
    groetjes,
    Leen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.