Reisverhaaltjes.nl

EINDE VORST ?

PETUNIA PLANTJES EIGEN KWEEK

Vandaag is het 1 mei en ik hoop dat nu eindelijk eindelijk de nachttemperaturen eens een keer omhoog gaan.?

Ik ben dom geweest…erg dom!?? Ik heb namelijk de meeste tropische planten in maart al in de tuin gezet, in de volle grond! Toen het zo prachtig weer was ja… super dom!

Een beetje tuinliefhebber weet natuurlijk dat april precies doet wat ie wil… Dat het in april nog heel vaak vriest. Dat je kwetsbare planten pas na ijsheiligen buiten kunt zetten….(ná 15 mei)

Ik had weer eens geen geduld om zolang te wachten. Het was ook een periode supermooi weer en dan krijg ik al snel de zomer in mijn bol! Ik dacht: als het gaat vriezen, dan dek ik de boel wel af. Dat heb ik ook wel gedaan, maar niet goed genoeg schijnbaar..

Conclusie is nu dat veel planten dood zijn gegaan of in ieder geval veel vorstschade hebben, balen dus!?

Mijn planten hebben warmte nodig! Ik ook trouwens…|Maar gister was het heerlijk hè? Helaas maar weer voor één dagje..?

Wat wèl goed gaat, zijn de plantjes op de slaapkamer die ik zelf gezaaid heb. Het duurde erg lang dat het opkwam, maar nu groeien ze als een speer!☺

De Petunia’s

petunia's eigen kweek

Deze zet ik van de week in de hanging baskets. Wanneer je zelf bloemetjes kweekt, heb je veel mooiere planten. De planten worden veel groter en zijn veel gezonder. Ze krijgen natuurlijk ook de nodige aandacht!

Toen ik plantjes zaaide, had ik netjes naamkaartjes bij de potjes en bakjes neergelegd. Maar niet bij allemaal… Ik had viooltjes, petunia’s, leeuwenbekjes, kattesnor, lavatera en nog wat soorten gezaaid en in sommige bakjes zaaide ik meerder soorten bloemetjes. Ik dacht: ik onthoud wel wat ik in het bakje heb gezaaid…. Nou mooi niet dus…Ik word ook een dagje ouder!? Lekker weer dom bezig geweest dus, want toen eindelijk alles opkwam na een aantal weken, wist ik niet meer wat er op kwam.

Gelukkig dankzij mijn ervaring kon ik bij de meeste bloemetjes aan de twee kiemblaadjes wel zien wat voor bloemetje het zou gaan worden

wonderboom

Hierboven een WONDERBOOM. Het heeft wel 6 weken geduurd totdat deze opkwam. Deze plant kan in één zomerseizoen wel ruim 2½ meter hoog worden. Ik vind ze prachtig! Ik heb er vier gezaaid! De tomatenboom (Tamarillo) komt gelukkig ook op. Deze heb ik voor het eerst en ik ben erg benieuwd naar deze plant! Uiteraard wordt deze ook heel groot, want ik hou van grote (blad)planten!

Ik mis nu wel heel erg mijn kas moet ik zeggen. Honderden planten had ik altijd en tientallen soorten. Bijzondere soorten die ik bij groothandelaren bestelde. Uren kon ik me in de kas vermaken. Lekker warm en veel ruimte! In mijn verhalen KAS en PLANTJES POTEN, kun je meer hierover lezen!

Nu zit ik op een van de slaapkamers te prutsen, weinig ruimte op de vensterbank en veel werk om alles netjes schoon te houden. Nog zo dom is dat ik alle honderden kweekpotjes bij de verhuizing weg heb gegooid. ?Ik dacht: in Sneek heb ik geen kas meer en kan dus ook niet meer plantjes zaaien, dus geen potjes meer nodig…

Ik had dus niks meer en uiteraard begon het rond februari weer te kriebelen en wilde ik zelf weer bloemetjes zaaien. Hier en daar heb ik wat potjes bijelkaar gesprokkeld. Ik zag trouwens iemand op FB die plastic koffiebekertjes gebruikt, dat is een goed idee (voor volgend jaar)

Afgelopen weekend zijn we even naar het tuincentrum geweest voor wat planten in de bloembakken op het balkon. Er stonden winterviooltjes in en die konden er nu wel uit!

Het staat weer netjes (surfinia’s, fuchsia’s en heliotropium)

perkplantjes in de bloembakken op het balkon

Ik kocht ook twee rode tuinbananen (Maurellii) en nog een andere banaan (Cavendish Dwarf) Die laatste had ik al, maar dat is dus een van de planten die door de vorst kapot is gegaan!

De rode tuinbanaan kan wel ruim twee meter worden, ook in één zomerseizoen! Ze groeien supersnel met enorme (rode) bladeren en een prachtige dikke stam! Ze kunnen absoluut niet tegen vorst! Ik heb ze in de volle grond gezet, omdat ze dan sneller groeien. Wil je deze plant overhouden dan moet je deze in een kuip zetten en in de winter naar binnen halen!

De rode tuinbanaan

rode tuinbanaan

Ik had deze in Oranjewoud ook, de mooiste bananensoort vind ik!

rode tuinbanaan

De Cavendish dwarf

Cavendish dwarf, tuinbanaan

Deze wordt hooguit 1½ meter

Ik nam ook nog een Canna ‘Tenerife’ mee, met gele bloem!

canna tenerife

Alle CANNA in de tuin komen nu op! Ook de BANANA CANNA en de siergember. Helaas vernielen onze twee katten en de hond een hoop in de tuin. Ik zie voortdurend kleine afgebroken puntjes van cannaplanten in de tuin liggen en loop ik dus mopperend door de tuin. Nog even en dan komen de slakken weer massaal. Dit keer voor mij geen roze hagelslag zoals je in mijn verhaal FOUTJE kunt lezen. Ik ga nu echte slakkenkorrels kopen, die van Bayer!

Ik moet nog steeds erg wennen aan de klei hier in Sneek. Hoewel we de toplaag vervangen hebben met bomengrond en een paar weken geleden wel 10 zakken bemeste tuinaarde erover hebben gegooid, blijft de grond moeilijk te bewerken. Het blijft harde grond.?? In Oranjewoud hadden we zandgrond. Het water bleef nooit staan en ik kon bij wijze van spreken wel een gat graven gewoon met mijn handen!

Rest mij nu alleen nog te zeggen dat ik er klaar voor ben. Klaar voor de zomer, laat nu die zon en de warmte maar komen!????

Ps, nu denk je misschien… het is toch nog steeds geen 15 mei geweest en je hebt opnieuw tropische planten in de volle grond gezet.??? Tja, volgens de weersberichten krijgen we de eerste 2 weken geen vorst meer,. Nu zijn die weersberichten niet altijd even betrouwbaar, maar ik gok het erop!

Heb jij ook vorstschade in je tuin?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.