Reisverhaaltjes.nl

MIJN ENGSTE REISMOMENTEN DEEL I

SPIN BALI

Ik ben over het algemeen niet zo bang uitgevallen. Wèl ervaar ik: dat hoe ouder je wordt, je ook  banger voor bepaalde dingen wordt. Als je jong(er) bent zie je minder gevaar en denk je minder over de consequenties na denk ik. Bovendien is je lichaam net wat soepeler en klim je makkelijker ergens bovenop en er weer af hihi!

Tijdens alle reizen die ik gemaakt heb, heb ik me nooit ergens bedreigd of onveilig gevoeld. Wel vond ik bepaalde dingen die ik gedaan heb een beetje eng en zou ik nu niet weer overdoen. De engste momenten hadden meestal te maken met dieren, maar ook met hoogtes omdat ik erg hoogtevrees heb, en het gevaarlijke verkeer in de meeste landen.

Reizen is zeker niet geheel zonder gevaar. Je hebt toch meer kans om een bepaalde tropische ziekte op te lopen, of een beet van een dier. Maar het meest gevaarlijk is toch wel het verkeer in het buitenland! Dit alles weerhoudt mij niet om op reis te gaan, zeker niet!  Terwijl ik toch in het verleden heel veel kleine ongelukjes in het buitenland heb gehad. Dit kun je lezen in SDSP

Een van de mooiste dingen van het reizen vind ik het spotten van dieren. Dieren die wij in Nederland alleen in een dierentuin zien. In ons land hoef je voor geen enkel dier bang te zijn. Gevaarlijke of giftige dieren kent ons land nauwelijks! In het buitenland is dit wel anders, al is de kans dat je daadwerkelijk aangevallen of gebeten wordt wel heel erg klein. Wilde dieren zijn meer bang voor ons, de mens, dan andersom. Toch heb ik wel eens angstige ontmoetingen met dieren gehad.

Waar ik het meest bang voor ben zijn: spinnen! Overal waar ik kom: ik check alles na! Waarschijnlijk omdat ik in het verleden een aantal keren heb meegemaakt dat er grote joekels van spinnen op de slaapkamer zaten. Dan doe ik geen oog dicht. Helemaal bang ben ik als het licht het niet doet… Toiletten in het buitenland zijn meestal een drama, overal smerig en erger nog, vol met spinnenwebben. Negen van de tien keer is het licht defect. Met mijn zaklamp check ik dan elke millimeter na in het vertrek! De laatste jaren komen we eigenlijk geen spinnen meer tegen op hotelkamers, behalve tijdens overnachtingen in Afrikaanse hutjes. Huisjes met veel riet zeg maar… Het valt allemaal best wel mee, want hoe vaak zie je nou daadwerkelijk een spin? Het is meer de angst dat: stel dat er een op me zit…

In de natuur vind ik het gek genoeg juist interessant om een grote spin te zien en sta ik er met mijn neus bovenop. Per ongeluk door een groot spinnenweb lopen, vind ik weer minder leuk. Dat overkomt je nog weleens wanneer je door een dicht oerwoud loopt. Daar zijn het niet alleen spinnen waar ik bang voor ben, maar vind ik al dat kruipend spul eng. Miljoenen mieren, groot, klein, zwart of rood, het is geen pretje als je daar dwars doorheen loopt en de beestjes van je af moet slaan!

Voor sommige grote wilde dieren ben ik ook weleens bang geweest. Met een klein bootje midden tussen een groep nijlpaarden dobberen vind ik niet zo prettig… Deze dieren zijn werkelijk levensgevaarlijk!

nijlpaard

In Swaziland beleefde ik een angstig moment tijdens een wandeling. Ineens stond er vlak voor ons een wrattenzwijn met jonkies. Je zag het dier twijfelen, aanvallen of omkeren. Gelukkig koos ze het hazenpad. Ik stond werkelijk te trillen op mijn benen! Nog een eng moment was een boze Afrikaanse olifant die voor onze jeep stond te tetteren. Wat voel je je dan klein in zo’n jeep! Wat ik nu niet meer zou doen, maar wel gedaan heb is: tussen wilde krokodillen staan en er een aanraken… Waar zat mijn verstand?

Dol ben ik op zeeën, maar ook hier schuilt veel gevaar. Ik loop dan ook niet graag op blote voeten over de zandbodem. Op Zanzibar zag ik toen het eb was, wat voor enge en gevaarlijke dieren er in he zand verstopt zaten

zeeegel grote stekels

steenvis, zeer gevaarlijk !

Onderste foto ligt een steenvis in de zandbodem verstopt. Een bijzonder gevaarlijk giftig dier!

Het liefst dobber ik in zee op een luchtbed. Vanaf je luchtbed zie je dikwijls kleine visjes om je heen en één keer zag ik onder me enorme langoesten over de bodem lopen/zweven. Het water was zo helder dat ik ze duidelijk zag, doodeng! Wat zee betreft schrik al als ik per ongeluk een stuk wier langs mijn voeten voel!

Snorkelen vind ik fantastisch, maar het kan ook eng zijn. Vooral in de Stille oceaan. Hier zie je toch heel ander soort vis, dan wanneer je bijvoorbeeld snorkelt in de Rode Zee. In de Grote Oceaan zie je enorme roggen bijvoorbeeld, en de kans is groter dat je er een haai tegenkomt… Ik vond het een beetje griezelig, ook omdat het enorm diep was!

Echte enge avontuurlijke dingen heb ik nooit gedaan. Het meest spannende dat ik gedaan heb was parasailen! Ik twijfelde enorm of ik het wel durfde , maar deed het uiteindelijk toch. Door de snelheid van de speedboot ging de parachute waar ik (alleen) in een tuigje onderhing erg hoog de lucht in. Veel te hoog naar mijn idee! Het engste was dat ik op een gegeven moment los gekoppeld werd van de speedboot en zelf op het strand moest landen. Scary vond ik het! Never ever again!

Bedreigd of overvallen door de lokale bevolking ben ik nooit gelukkig. Wel werd onze groep in Quito eens achtervolgd door een groep criminelen die het op onze spullen hadden voorzien en in Zuid-Afrika zijn groepsgenoten op klaarlichte dag overvallen, maar dit liep gelukkig goed af!

Door Belize en Guatemala werden we een week door twee busjes gevolgd. Het was politie die achter ons aan reed ter bescherming. Onze reisleider vertelde dit pas na die week, wij hadden dit zelf niet eens in de gaten gehad!

Bij de Mursi stam in Ethiopië was ik niet echt bang, maar voelde me ook niet erg op mijn gemak. De mensen kwamen agressief over en werden boos als je hen niet fotografeerde. Niet gefotografeerd worden betekende: géén geld ontvangen. De Mursi bevolking duwde en zat aan alle kanten aan me te trekken en pikten geld uit mijn buideltasje…

mursi vrouw

Vooral deze Mevrouw Mursi kon er wat van!

Door al die reizen heb ik natuurlijk ontzettend vaak gevlogen, maar gelukkig nog nooit iets eng meegemaakt tijdens een vlucht. Vliegen is nog steeds de veiligste manier van reizen! Wel vond ik het een beetje eng toen er een bommelding was in ons vliegtuig (ELAL). We zouden net het Israëlische toestel instappen. Ruim een uur werd het toestel door militairen onderzocht. Eenmaal in de lucht stond ik hier wel even bij stil. Stel dat ze de bom niet hadden ontdekt en het vliegtuig alsnog zou exploderen…

Tot zover mijn sterke verhalen hihi!

In deel 2 ga ik het hebben over het chaotische verkeer in sommige landen en de momenten waarop ik het meest last van hoogtevrees had!

Heb jij weleens iets engs meegemaakt tijdens een reis? Een moment dat je echt bang was?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.