Reisverhaaltjes.nl

MIJN ENGSTE REISMOMENTEN DEEL II

rob in de simien mountains, Ethiopië

Kijk dit vind ik nou eng… Zelf zou ik zeker niet zo dichtbij een afgrond gaan staan, maar ik haat het als Rob dat wel doet. Dan krijg ìk al de kriebels!

In deel I Mijn Engste Reismomenten had ik het onder andere over enge dieren. Vandaag ga ik het hebben over grote hoogtes en het gevaarlijke verkeer in sommige landen!

Mijn eerste kennismaking met grote hoogtes was in Israël. We reden met de bus de Golanhoogte op. Scherpe bochten en diepe afgronden weet ik nog. Ik vond het maar griezelig! Ik vind bergen prachtig, maar tijdens het reizen ontkom je er soms niet aan dat je een bergpas over moet. Tegenwoordig vind ik het niet eng meer en vertrouw de chauffeur volledig. Die heeft het tenslotte veel vaker gedaan. Maar in het verleden heb ik me weleens een paar keer geknepen. Een bergpas over in het donker bijvoorbeeld met een chauffeur die haast heeft, is niet zo prettig. Helemaal niet wanneer er grote stenen op de weg liggen, die de chauffeur pas op het allerlaatste moment ziet en dus een flinke ruk aan het stuur geeft…

Hoe hoog je gaat maakt natuurlijk ook een groot verschil. In het Andesgebied zit je al snel op een paar kilometer. Met een bus een berg op tot 4500 meter, of op het dak van een trein de Duivelsneus in Ecuador op en af vond ik toch wat griezelig. Helemaal ‘leuk’ is het als je dan auto’s of bussen in het ravijn ziet liggen…

Twee jaar geleden maakten we een schitterende wandeling in de Simien mountains. We bevonden ons op ruim drie kilometer hoogte. De paadjes liepen soms langs diepe afgronden. Ik kwam niet te dicht bij de rand…

Wandelen in de simien mountains

Deze Gelada bavianen hadden er geen moeite mee

Gelada bavianen in de Simien mountains

Niet alleen in bergen bereik je grote hoogtes. Ik heb ooit eens in Parijs op het hoogste punt van de Montparnasse toren gestaan. Met de lift bereik je in ruim een halve minuut de bovenste verdieping. Daarna liepen we over ijzeren trappen in de buitenlucht naar het hoogste punt, 210 meter. Ik stond op het platte dak en pieste bijna in mijn broek van angst…

Montparnasse in Parijs

Ik haalde het dus wel uit mijn hoofd om de Burj Khalifa in te gaan naar het observatiedek op 452 meter hoogte. No way! Tegenwoordig kun je zelfs nog hoger, naar 555 meter!

Burj Khalif

In Kaapstad gingen wij met een kabelbaanlift de Tafelberg op. 1085 Meter bijna stijl omhoog! Ik had nog nooit in een kabelbaan gezeten en dit was tevens ook de laatste keer. Never again!

kabelbaanlift Tafelberg

De laatste keer dat ik echt hoogtevrees had was toen ik om dit muurtje heen liep…

Maya piramide in Tikal

We beklommen de Maya piramide in Tikal. Wanneer je om deze muur loopt, kun je op de stenen treden genieten van een waanzinnig uitzicht. Er is slechts een metertje ruimte bij deze muur, daarnaast een diepe afgrond. Voor mensen die geen hoogtevrees hebben is dit een eitje, ik wist niet hoe snel ik weer terug moest, weg van die diepe afgrond.

In een vliegtuig zitten vind ik niet eng, terwijl je dan al snel op 11 kilometer hoogte zit. Maar ik weet niet of ik in een heel klein vliegtuigje zou durven. In Ethiopië maakten we binnenlandse vluchten, en dit type vliegtuig is de kleinste waarin ik ooit heb gezeten!

ik sta naast vliegtuig op vliegveld van lalibela

Ik vond het wel gaaf!

uitzicht vanuit vliegtuig

Een helikoptervlucht lijkt me wel mooi, maar ik denk dat ik dit ook doodeng zou vinden. Ik heb eens de kans gehad om gratis een luchtballonvaart te maken, maar ook dit durfde ik niet aan. Jammer eigenlijk want aan de andere kant lijkt het me ook fantastisch!

Wat ik in sommige landen nog meer soms eng vind, is het verkeer! Druk chaotisch verkeer zoals in Caïro bijvoorbeeld. Alles rijdt kris kras doorelkaar, soms vijf rijen breed. Iedereen toetert en neemt voorrang terwijl die dat niet heeft! Lees ook mijn verhaal VERKEERSCHAOS

VERKEER CAIRO

In India is het ook doodeng op de weg. Je wordt van alle kanten ingehaald en levensgevaarlijk zijn de koeien midden op de weg!

In Ethiopië zag je nauwelijks auto’s. Toch is het daar levensgevaarlijk op de weg, want al het vee loopt er los. Dikwijls steekt er een kudde koeien de weg over of je komt boeren tegen met 100 schapen.

koeien op de weg

vaak uitwijken voor het vee over de weg

Onze chauffeur reed een geit aan. Het arme dier leefde nog en moest terplekke afgemaakt worden…

Niet alleen in een auto is het soms gevaarlijk, maar  SCHEUREN IN EEN TUK TUK is ook een hele belevenis. Vooral in het donker! Het gaat dan ook  niet altijd goed…

brommer botste tegen auto aan

Of je in het donker laten vervoeren in een becek. Dwars door een grote Aziatische stad zonder verlichting. Leuk als er dan een brommer op je af komt die ook geen verlichting heeft, en op het allerlaatste moment nog net kan uitwijken…

beceks Java

Leuk vond ik het in de jaren 80 om in Turkije in een taxi te zitten. Auto’s vol deuken, de deur die je tijdens het rijden vast moest houden, omdat ‘ie’ niet dicht kon. Rammelende onderdelen, de gordelriemen die ontbraken en een chauffeur die aan een stuk tegen je praatte en nauwelijks op de weg lette!

Tenslotte is oversteken in een grote Aziatische stad ook een vak apart! Het verkeer raast maar voorbij, er komt geen eind aan. Meestal bereik ik als laatste de overkant. In woorden als: ‘gewoon doorlopen, ze stoppen wel’ geloof ik niet zo…

Heb jij ook hoogtevrees? Wat vind jij van de verkeerschaos in het buitenland?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.