Reisverhaaltjes.nl

ETHIOPISCHE LUNCH

injera

DAG 6

In mijn vorige verhaal schreef ik het al; we lunchten bij onze gids ‘Tekla’ thuis ! Een echte Ethiopische maaltijd ! Tekla was onze gids voor één dag in Axum !

Bijna alle gezinnen in Ethiopië eten dagelijks een injera, hèt hoofdvoedsel in dit land ! Het wordt ook veel in de omringende landen Eritrea, Somalië, Noord-Kenia en Zuid-Soedan gegeten !

Injera is een sponzig plat brood, een soort pannenkoek, van teff gemaakt. Teff is een belangrijk, maar duur graan in Ethiopië. Omdat de meeste mensen arm zijn wordt de teff gemengd met tarwe, gerst, mais of rijst.

Om injera te maken mengt men bloem met water en laat dit enkele dagen gisten, zoals bij zuurdesem. Hierdoor krijgt de injera een zurige smaak !

Men eet de injera met stoofgerechten of curry’s. Het brood dient als bord ! Het stoofgerecht wordt op het brood geschept dat zo de sappen kan opnemen. De broden worden bewaard in een ‘sefed’ een grote kleurrijke mand met deksel ! Deze manden worden ook veel als souvenir verkocht !

Wij werden hartelijk ontvangen bij Tekla thuis door zijn vrouw en ontmoette zijn twee leuke kinderen. Twee jongens !

We pasten precies allemaal in de gezellige huiskamer, vol spulletjes. Zijn vrouw had de soep al klaar en we konden meteen aanvallen…

groentesoep

Groentesoep als voorgerecht ! Ik ben een moeilijke eter, ik heb het al vaker gezegd, maar proeven doe ik wel altijd . Deze soep smaakte voortreffelijk ! Ik maakte me meer zorgen over dat brood…en vooral wat daar op lag…

De lege kommetjes waren inmiddels weer opgeruimd en uit de grote gekleurde sefed werden de grote platte broden gehaald !

de gekleurde mand met de broden

Vervolgens werden uit verschillende pannetjes gerechtjes op het brood geschept…

injera met diverse gerechtjes erop

De feestmaaltijd kon beginnen…In Ethiopië eten ze overigens met de rechterhand ! De linkerhand wordt gebruikt bij het toiletbezoek…

Men scheurt kleine stukken van het brood af en ‘sopt’ dit in de natte gerechtjes…

iedereen eet van de injera met de rechterhand

Uiteraard proefde ik het ook…Het brood is erg zuur en ik lustte het echt niet ! De meesten zaten er erg van te smullen ! Zelfs Rob zat er in om te eten al had hij een week geen eten gehad, hij vond het lekker ! Tenminste het zuurkoolgerechtje vond hij heerlijk. Er lagen veel soorten groente gerechtjes op het brood en een soort scherp gekruid gehakt !

Intussen werd er koffie gemaakt. Dat is ook een hele ceremonie apart waar ik later nog over ga schrijven…

ethiopische koffie

Nadat iedereen was uitgegeten kregen we de koffie. In Ethiopië drinken ze sterke koffie uit kleine kopjes. De koffie is uitstekend, daar staat het land om bekend ! We kregen er een stuk cake bij, althans dat dacht ik…het was echter gewoon brood !

kleine kopjes sterke koffie

Tekla woont met zijn vrouw en kinderen in een wat ‘luxer’ huis dan de meeste Ethiopiërs. We mochten overal een kijkje nemen en foto’s maken !

de kamer met overal spulletjes

bankstel in de kamer waar we aten

Hierboven op de foto, de woonkamer waar we met z’n allen zaten ! Buiten wordt er gekookt !

buiten wordt er gekookt

Na de koffie gingen we buiten zitten en speelden wat met de leuke kinderen. Helpen met opruimen of de kopjes afwassen mochten we absoluut niet…we waren te gast ! Het jongste zoontje had leuke moderne gymschoenen aan, die minstens drie maten te groot waren…

tekla met zoontje aan het voetballen

Tekla wil in de toekomst een eigen Ethiopisch restaurantje beginnen en hij is hier druk voor aan het sparen ! Hij heeft als gids een goede baan.

Rob sprak in Lalibela met een hotelarbeider die klusjes deed in en rond het hotel en die verdiende 15 euro per maand ! Daarvoor moet hij zes dagen in de week werken. Ivm het Timkatfestival moest hij nu zeven dagen werken en overuren worden niet uitbetaald ! Hotelpersoneel in de meest luxe hotels verdienen 5 euro per dag en ook hier worden overuren niet uitbetaald…maar je bent wel verplicht om over te werken !

Tekla verdient extra geld met de fooien van toeristen ! Ik hoop dat het hem lukt !

Het was erg leuk om een Ethiopische maaltijd bij te wonen, ook al vond ik het persoonlijk niet lekker…

Gezond is het wèl !

Teffmeel bevat veel ijzer, calcium, vitamine C, magnesium, fosfor, zink en langzaam verteerbare koolhydraten. Ethiopische lange afstandlopers zijn ervan overtuigd dat ze betere prestaties leveren omdat ze regelmatig injera eten !

Wie eens Ethiopisch wil eten….. In Amsterdam staat een Ethiopisch restaurant ‘Addis Abeba’ ! Daar kun je oa een injera eten of kijk voor een recept op het internet !

Wij namen afscheid van onze gids Tekla, zijn vrouw en kinderen ! Op de foto zie je dat de vrouw een setje sieraden draagt, de oorbellen en de hanger van koper. Hieraan kun je zien dat ze getrouwd is ! Zo,n setje is ook als souvenir te koop ! Ik had dit nog willen kopen, maar je ziet het niet overal in Ethiopië, meer in deze omgeving denk ik.

Tekla met vrouw en kinderen

Het was bijzonder gezellig geweest !!

Eet jij altijd de lokale gerechten in het buitenland ? Of eet je zoveel mogelijk westers ?

4 gedachtes aan “ETHIOPISCHE LUNCH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.