Reisverhaaltjes.nl

EXOTISCH DEEL I

waterlelies victoria amazonica

In het noordwesten van het eiland Mauritius, vlak boven de hoofdstad Port Louis, ligt het plaatsje Pamplemousses. Hier vind je een van de mooiste botanische tuinen ter wereld! Zoals je waarschijnlijk inmiddels wel weet ben ik dol op bloemen en planten en uiteraard was deze tuin voor mij een ‘must see’!

Na een paar dagen luieren bij het zwembad en strand werd het dan ook tijd voor wat actie. We boekten drie dagtripjes, voor de maandag, de dinsdag en de donderdag!

Op maandagochtend werden we al vroeg opgehaald. In het kleine busje zat slechts een jong Oostenrijks stelletje. Gelukkig geen bus vol andere toeristen!

De vrolijke lokale gids die diverse talen vloeiend sprak was blij dat wij ook Duits verstonden. Zo hoefde hij niet alles in het Duits èn het Engels te vertellen. Rob heeft 6 jaar in Oostenrijk gewoond en spreekt vloeiend Duits en het toeval was dat de gids 4 jaar in Oostenrijk had gewoond! Ik versta goed Duits, maar spreek liever Engels maar moest me dus maar aanpassen tussen die ‘Oostenrijkers’!

Omdat wij al in het noorden zaten, hoefden we niet ver te rijden. Aangekomen bij de botanische tuin stond de Oostenrijkse toerist eerst in de bosjes kotsen. Getver… Misschien ziek? Of teveel alcohol gehad de vorige dag? Of wilde hij de planten wat extra bemesten? Rob stoof meteen aan de kant, die kan daar absoluut niet tegen. Die begint dan meteen ook te kokhalzen… Waarschijnlijk was de jongeman meteen beter, want gelukkig bleef het bij die ene keer!

De tuin is 300 jaar geleden door een Franse gouverneur gesticht, maar de Franse botanist Pierre Poivre importeerde bloemen en planten uit de hele wereld hier naartoe. Heden zie je er ruim 800 verschillende soorten bomen, planten en bloemen, waaronder ruim 60 soorten palmen! Een walhalla voor mij!

Metershoge palmen met metersgrote palmbladeren!

enorme palmbladeren

Een palmboom met ‘krokodillentanden’

palmboom met 'haaientanden'

Een boom met aparte bladeren

palm met aparte bladeren

Reuzenbamboe. Men zegt dat je deze plant kunt zien groeien! Ze kunnen tot 20 cm. per dag groeien!

reuzenbamboe

reuzenbamboe

Een palmboom met stekels. Deze palmen zie je veel op het eiland Mauritius.

palmboom met stekels

Sommige bomen zijn meer dan 100-den jaren oud ! Onze gids vertelde zowat over elke boom of plant wel iets. Maar helaas ben ik al die namen allang weer kwijt en opletten is niet mijn sterkste kant. Ik was druk met mijn camera. Vandaar ook een deel I en 2 !

oude boom

Een (bamboe)palm met vruchten

bamboepalm met vruchten

Eeuwen geleden nam iemand uit Madagaskar vier van deze palmbomen mee naar Mauritius. Nu groeien er miljoenen op het eiland!

travelarspalm

De tuin staat vooral bekend om de enorme waterlelies die er groeien. Zie de bovenste foto. Officieel heet deze plant de ‘Victoria Amazonica’! Enorme bladeren, sommigen met wel een meter doorsnee. Zo’n blad kan 45 kg dragen!!

waterlelie victoria amazonica

Deze man was bezig zuurstofplanten te verwijderen. De achterkant van zo’n blad, ziet er zo uit:

victoria amazonica

Prachtig !

In Sri Lanka bezocht ik ook een botanische tuin, de grootste van heel Azië. Zie BOTANISCHE TUIN

In deel 2, het volgende reisverhaal laat ik je nog meer exoten zien oa. van Olifantsoor, Heliconia’s en prachtige Lotusbloemen!

Hou jij van botanische tuinen ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.